Kategori:

Just nu är det 136 besökare på forumet.


Regler 


Du måste vara registrerad för att göra inlägg.

Namn: Scholes   Visa profil  
Sänt: 2015-12-01 10:09:00
 Vi saknar Goitom och bör därför spela med två anfallare. Våra yttermittfältare förra hösten fungerar väldigt bra centralt.

Varför inte spela 4312 som vid svåra bortamatcher kan bli ett 532. Krävs samma spelartyper till båda formationerna vilket underlättar i truppbyggandet men ändå ger dig nödvändig flexibilitet.

Skifta mellan rakt 442 och 4231 är inte alls samma sak. Krävs enligt mig helt olika spelartyper.


 

Namn: AIKrasmus   Visa profil  
Länktips: http://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/backman-vore-fa
Sänt: 2015-12-01 09:38:00
 Drömmen blir sann. 

Namn: AIK i USA   Visa profil  
Hemort: New York
Sänt: 2015-12-01 02:11:00
 Joakim Nordström fick just en assist i Madison Square Garden. Vi är överallt 

Namn: Spelarn   Visa profil  
Sänt: 2015-12-01 00:59:00
 Karl4712: Det där med parallella verkligheter blir man helt fucked i huvudet på om man tänker närmare på det. Det är forskare som hävdar att det finns parallella universum med i princip exakta kopior av dig och mig, där det finns ett AIK som tränas av Alm och bla bla.

Forskarna hävdar att, vette tusan exakta formuleringen, men OM universum är oändligt och OM det är en eeeeeeeeeextremt liten sannolikhet för att det skulle ha skapats en planet som blivit exakt som jorden med samma människor osv - så kommer detta ha inträffat.

Även om något är i princip omöjligt så är det enligt matematikens lagar så att det inträffar oändligt antal gånger om något upprepas i all oändlighet.

Personligen tror jag detta är skitsnack. Det är ungefär som du skulle sätta en chimpans framför ett piano - hur länge apan än skulle spela så skulle han aldrig spela en månskenssonaten. Även om matematiken menar det.

Matematiker tror att matematik är lösningen på allt, men jag tror naturen också styrs av ett slags sunt förnuft.

En apa kan inte spela månskenssonaten av en slump och EXAKTA kopior av dig och mig KAN inte existera i parallella universum.

Äh, vad fan, nu ska jag sussa.
 

Namn: Picknickkorgen   Visa profil  
Sänt: 2015-12-01 00:58:00
 Bra rek! Men läs den på engelska annars försvinner humorn. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, en av de roligaste böcker jag läst. 

Namn: karl4712   Visa profil  
Sänt: 2015-12-01 00:43:00
 Liftarens Guide till galaxen tar upp detta med tidsresor på ett rätt så humoristiskt och pedagogiskt sätt. Definitivt ett tips till er som inte läst den.

Det där med parallella universum skrämmer mig. Tänk om det bildas ett parallellt universum för varje beslut man tar. Isåfall lever jag någonstans fortfarande med mitt odrägliga ex. Vore ju hemskt...
 

Namn: Spelarn   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 23:34:00
 PAL: Eller så kan det ju finnas parallella universum och alltså parallella dåtider. Åker man tillbaka i tiden och skjuter sin morfar så kanske man inte kommer finnas till i just DET universumet, alltså i just DEN verkligheten.

Vad skulle alternativet vara? Att man i samma sekund man skjuter sin morfar så bara "upphör" man att existera..?

Alternativt så kan naturen själv ta hand om saken, alltså att man helt enkelt inte KAN skjuta sin egen morfar. Naturen kanske griper in på något märkligt sätt och innesluter en i någon slags bubbla. Har för mig att det finns en teori som tror att det är så.

Det är intressant att tänka på sådana här saker när man dricker sin kvällslipton.

Men allra roligast vore om AIK skulle görs något saftigt nyförvärv - säsongsuppehållet är förjävla tråkigt.
 

Namn: PAL   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 23:23:00
 Ja eller så kan morfar aldrig trycka mormor med mamma som resultat och lillskiten till tidsmarodör blir aldrig född och kan således inte mörda morfar varför mormor får sig ett skjut och så rullar det på.

Om man inte mördar morfar efter påsättningen vill säga, då kan andra variabler spela in.
 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 22:38:00
 Spelarn: Haha, nä då riskerar man ordentliga revor i rymdtiden. Det är förmodligen det främsta argumentet för 4-4-2. Ett spelsystem som bänkar Nisse riskerar att få hela arenastaden att implodera och det vill vi ju inte nu när det börjar bli så fint. 

Namn: Spelarn   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 22:32:00
 Att bänka Nisse...?! Det är som en paradox, lite som att man skulle åka tillbaka i tiden och skjuta sin egen morfar.

Det går inte och det gör man inte. Och OM man nu gör det så jävlar blir det fucked up alltså.

Nisse bänkar man helt enkelt inte.
 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 22:29:00
 JacobAIK: Jag förstår vad du menar. Det står helt enkelt mellan Klopp och Simeone. Själv är jag stor anhängare av den sistnämnda. Om jag känner mitt AIK rätt lär vi hamna i något sånt här nästa säsong:

Markkanen - Bangura
Ishi - Blomberg
Dickson - Salétros
Nissedinho - Jos - Sonko - Haukur

Inte kattpiss. Ett aggressivt och defensivt balanserat lag som kommer att försöka spela bollen snabbt framåt i alla lägen och vara ruggigt starkt på fasta situationer.
 

Namn: JacobAIK   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 22:16:00
 Ja det är ju lite jobbigt när det finns så många variablar att ha i åtanke.

Jag vill se Ishi som 10a och jag vill ha två anfallare, men jag vill inte se 4-3-1-2 (där det skulle vara möjligt) eftersom jag inte tycker truppen är byggd för det och för att jag ogillar system utan yttermittar.

Om man väljer mellan 4-4-2 och 4-2-3-1 så kan man bara få antingen få det ena eller det andra, jag prioriterar att ha Ishi centralt och att spela med tre centralt därför vill jag se 4-2-3-1.. Men återigen, då kan vi inte spela 2 anfallare och en utav Bangura eller Eero måste petas, alternativt sättas på ovan position. Har alltid kännt att det är en man för lite på planen i fotboll.
 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 22:05:00
 Haha, jag sa ju att jag föredrog 442. Det är 4-2-3-1 som ställer till det! 

Namn: JacobAIK   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 22:00:00
 Du bröt precis mot GFs regel #1, sätt ALDRIG Nisse på bänken! :-) 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 21:53:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
JacobAIK: Jag håller med om att offensiv mittfältare hade känts som Ishis naturliga position. Samtidigt skulle det innebära att vi förlorade något annat, i det här fallet möjligheten att spela med två anfallare.

Det är möjligt att 4-2-3-1 är det optimala spelsystemet, Eero är väl exempelvis en perfekt center. Systemet skulle dock även kräva väldigt mycket av våra yttrar och ytterbackar. Annars skulle vi hamna i en situation med en isolerad Markkanen på topp som försökte samspela mot ett samlat försvar med en framstörtande Ishi. Då skulle det nästan vara uteslutet att spela en defensiv ytterback som Nissedinho.

Med samma spelare att tillgå som i uppställningen nedan tänker jag mig att vi skulle spela så här ungefär.

Markkanen
Eliasson/Bangura - Ishi - Brustad
Dickson - Salétros
Kpozo - Jos - Noah - Hauksson

P.S. Nästan så att jag skrattar när jag ser klasskillnaden mot Bajens patetiska försök med motsvarande spelsystem.

Edit: Och så skulle vi få användning för Brustad i hans naturliga position.
 

Namn: JacobAIK   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 21:40:00
 Gordon,

Yttermitt är också ganska krävande, men där får vi ut mycket mer utav hans offensiva spel. På innermitten är det för mycket riskminimering vilket jag tror kommer skada hans spel.

Återigen dock, jag vill se honom centralt, men då är det som 10a, tror Alm kommer spela honom som ytter när vi spelar 4-4-2 och som 10a när/om vi spelar 4-2-3-1.

Spelar vi Ishi centralt så innebär det också att vi ställer honom före spelare som Salétros och Gravius, vi har ett innermitt då med två spelare som är 33 bast, det går lite emot AIKs strategi kan jag känna, speciellt eftersom jag tror Alm vill ge Salétros ökat förtroende.
 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 21:26:00
 JacobAIK: Hänvisar till Spelarn. I övrigt måste ju yttermittfältspositionen i ett 442 vara en av de mest fysiskt ansträngande jag kan tänka mig i fotboll. Anledningen till att jag vill ha in Ishi i banan är att jag inte tycker att han är tillräckligt snabb, vilket har med åldern att göra. Centralt får han mer utrymme för teknik och fotbollsintelligens och slipper ta lika många maxlöpningar. 

Namn: JacobAIK   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 20:52:00
 Gordon,

Det är just det jag inte tror att han gör, när har han nånsin haft den rollen i ett klubblag? Aldrig!

Det kommer bara resultera i att vi tappar kvalité defensivt på mitten och att vi inte får ut maximalt utav Ishizaki offensivt. Han är inte den spelaren som ska springa från straffområde till straffområde som krävs utav en spelare i ett 4-4-2, det kommer bara resultera i flera skador för honom. Med hans skadehistorik samt värde för vårt spel så krävs det att vi anpassar en roll åt honom för att få ut max av varje minut på planen.

Han har spelat ytter hela sitt liv, hur kan du påstå att han tar rollen som en utav två centrala bättre än den som ytter, det går ju emot all typ av logik.
 

Namn: Spelarn   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 20:48:00
 Gordon: Ja, Ishi SKA lira innermitt. Och vad tusan, nu när han lirar på vänsterkanten fungerar han ju ändå som en slags "hybrid-innermitt", då han så ofta söker sig in i banan.

Då är det ju bättre att han får köra från en central utgångsposition från början och dirigera anfallsspelet precis som han vill - på kanten är han lite mer utanför, så att säga.

Det tog ett gäng matcher innan Alm började lira Borges på innermitten, och förhoppningsvis går Ishi samma väg.

Tycker också Ishi kan addera något till vårt nuvarande innermittfält och det är långdistansskott. Varken Dickson eller Ofori har skjutit så mycket. Kan vi hota på skott också så ger det ytterligare en dimension till offensiven.
 

Namn: PAL   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 20:41:00
 //Zepanski
Korrekt, assisterande förvisso men antar att det ska räknas.

//Finansekonomen
Vet inte vilken situation du refererar till men om det var under Olle Nordins ledarskap kan det inte ses som något negativt. Herregud var väl spelarnas taktiska uppror mot Olle som räddade den säsongen.

Vill dock inte skapa någon Alm vs Tolle här, bara stämma i bäcken innan yngre Gnagare vars referenser till 90-talet är dagisminnen börjar misskreditera en av de stora AIK-hjältarna.
 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 20:37:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
JacobAIK: Jag tror absolut Ishi klarar en central roll i 442. Faktiskt bättre än rollen som ytter. Han gör absolut inte bort sig i försvarsspelet samtidigt som han har en kreativitet som vi inte har sett sen Borges dagar.

Tror också att Markkanen passar bättre som partner till Bangura än vad Goitom gjorde. Men herregud vad bra Goitom var!

dit: Tänk den här uppställningen t,ex, (tror som sagt att Ofori och eventuellt Pertan försvinner)

Markanen - Bangura
Eliasson - Brustad
Etuhu - Ishi
Nisse - Jos - Sonko - Hauksson
 

Namn: Finansekonomen   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 20:26:00
 PAL

Alm fick inga mentala nervsammanbrott och började skrika på tränaren mitt under pågående match.
 

Namn: Zepanski   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 20:20:00
 PAL/

Alm har ett guld som ledare.
 

Namn: JacobAIK   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 20:10:00
 Gordon,

Är inte heller så orolig över tappet av Goitom, dels tycker jag att Bangura matchar Goitoms egenskaper som krävs för den droppande rollen, men tror även att Bangura själv mår bra utav en tydligare rollfördelning då han har svårare än ex Goitom att anpassa sig till den delade rollfördelningen som var förra året. Tror inte vi kommer göra lika många mål nästa år, men att vi skulle tappa 10-15 mål tror jag inte på, bra lag hittar alltid nya vägar att göra mål, det har vi visat i flera år nu.

Det viktigaste däremot är att jag tror vi kommer bli bättre defensivt nästa år med Etuhu och Hooiveld hela från start och med en Carlgren och Sonko som är ett år bättre. Lägg därtill Sundgren som jag tror mycket på.

Viktigast i mitt tycke är däremot, som jag tjatat en del om, att få in Ishi centralt.. Det betyder ju däremot att vi spelar ett annat system än 4-4-2 vilket eliminerar min tanke om Bangura i en droppande roll. Antar att det är just detta som gör att flera vill se ett 4-3-1-2, då får man ju dels in Ishi som #10 samtidigt som man har ett tvåmannaanfall med Bangura o Eero.
 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 19:00:00
 Mycket pladder nu men ett tillägg. Bytet av Goitom mot Markkanen kan absolut vara en vinstaffär sportsligt. Inte för att Markkanen skulle vara bättre än Goitom idag. Långt ifrån. Men att han har potential att om ett år vara klart bättre än vad en 32-årig Goitom med överbelastningstendenser kommer att vara.

Det som gör fotboll intressant är att det är så dynamiskt. Både i spelet på planen och i hur lag byggs på längre sikt. Det enda vi kan veta är att rörelsen är konstant och att den som är bäst idag sällan är det imorgon.
 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 18:50:00
 AIK i USA: Som Sveriges just nu mest framgångsrika tränare skulle ha sagt. Det är lätt att överskatta betydelsen av en enskild spelare. Fotboll är ett lagspel där det gäller att få ut en maximal presation av sammanlagt elva spelare.

För att ta ett exempel. Goitoms 18 mål är jättebra. Men det är bara cirka åtta mål mer än vad en normal anfallare i hans position gör. Kan övriga offensivt balanserade spelare (yttrar och anfallare) höja sig ett litet snäpp var och trycka in en balja extra är vi nere på fem mål.

I år släppte vi in 34 mål. Kan vi dessutom få ner dem till klart rimliga 29 så har vi hämtat upp förlusten av Goitom målmässigt. Kommer vi ner till IFK Göteborgs nivå i antal insläppta mål (vilket inte borde vara omöjligt) ligger vi i exemplet hastigt och lustigt sju mål bättre än i år.

Det går att vrida och vända hur mycket som helst på sådana här resonemang, men kontentan är att det går att parera förlusten av enskilda spelare genom att andra spelare höjer sig både individuellt och kollektivt.

Nu vet vi inte säkert vilka spelare vi har att tillgå men vi kan redan nu säga att försvaret med stor sannolikhet kommer att vara bättre i början av 2016 än samma period i år. Vi kan även säga att Bangura bör vara ett par snäpp bättre med en säsong i benen, att Markkanen sannolikt kommer att göra ok ifrån sig och att vi kommer att komma in i säsongen med ett mer samspelt lag än i år. Sedan hur långt det räcker i slutänden kan bara gudarna veta.
 

Namn: PAL   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 18:43:00
 Vad skiljer Tolle från Alm? Två SM-guld till att börja med.

 

Namn: OH   Visa profil  
Länktips: http://www.bajenbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/all
Sänt: 2015-11-30 17:26:00
 Säga vad man vill om sådan här statistik. Men det kanske kan visa på något iallafall?

Jag kan på ett sätt förstå att folk inte kan se Antons storhet, den visar sig liksom inte lika tydligt som hos spelare som Nabbe, Ofori etc.

Jag är helt övertygad om att Anton kommer bli ett av Sveriges stora namn i framtiden. Få spelare i hans ålder som är så kloka.
 

Namn: cj   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 16:40:00
 Finansekonomen

Klädsamt.

Lustigt att föreningen Sirius med all sin flärd misslyckas att kvalvinna mot det ekonomiska rucklet och "primitiva" Falkenberg. Ingen håll käften insats som rättfärdigar den typen av uttalande direkt..
 

Namn: Zepanski   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 16:36:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Hur många långa bollar på Bengt som ledde till mål var det av hans (Goitom) mål? Tycks ändå ha lönat sig eller? Eller blev det för endimensionellt och skälet till det missade guldet?

Yvigt formulerat men ändå...
 

Namn: AIK i USA   Visa profil  
Hemort: New York
Sänt: 2015-11-30 16:28:00
 MFF var intresserade av Nabbe när han kom från BP till AIK och de
lär vara det igen. Ekonomiska muskler saknas knappast. De har mer pengar än alla andra allsvenska lag tillsammans.
Det går säker att räkna ut hur många poäng AIK tog på Goitoms 18 mål. Detta måste ersättas, 18 mål finns knappast "i truppen".
 

Namn: Finansekonomen   Visa profil  
Länktips: http://www.bajenbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/all
Sänt: 2015-11-30 16:16:00
 Apropå Tolles ganska sinnessjuka kommentar om någon spelare jag aldrig hört talas om hur AIKs icke-användande av honom skulle hänga ihop med "långbollar på Goitom" så är det inte första gången man uttrycker sig på liknande sätt om andra lag. Det är lite av deras raison d'être kan man säga...

"De allsvenska lagen är oerhört primitiva, det blir inte så svårt för oss."

Så medan Sirius fortsätter att husera i divsionen under allsvenskan kan man samtidigt dissa den. Det är rätt makalöst.
 

Namn: andreaik   Visa profil  
Länktips: http://www.facebook.com/1124557653/videos/102058100214261
Sänt: 2015-11-30 13:31:00
 Om detta var AIK, fatta den häxjakten

Avd. Övrigt
 

Namn: lahain   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 12:50:00
 Goitom i Eurotalk just nu om någon har tråkigt.. 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 12:15:00
 Även om jag också gillar kontinental fotboll med bändande teknik tycker jag inte att vi ska underskatta gamla hederliga 442 som långdiktig stratehi. Anledningen är att vi ska ha maximal möjlighet att gå vidare i Europaspel.

Med 442 har man alltid möjlighet att skaka fram chanser ur ingenting. De två anfallarna kan på egen hand utmana ett motståndarförsvar, särskilt i kontringssituationer. I Allsvenskan går det att variera uppställningen genom val av spelartyper på kanterna. Klassisk skandinavisk fotboll designad för att slå överlägsna motdtåndare 2.0 helt enkelt.
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 11:44:00
 Har svårt att se att vi har en trupp för 4 3 1 2. Vi saknar helt två yttrar som klarar av bära både offensiv och defensiv på hela kanten. 4 4 2 passar vår nuvarande trupp till. 

Namn: Borges Bolltouch   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 11:23:00
 Kingpin:

I grund och botten är jag en stor förespråkare av 4-2-3-1, men i dagsläget tycker jag att en 4-3-1-2 skulle vara mest optimal sett till vilka spelare vi har i truppen.

Drömmen vore ju att få in två stycken högklassiga yttrar, men det lär vi ju glömma.
 

Namn: AIKrasmus   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 11:15:00
 Agera BW 

Namn: FlavioObolo   Visa profil  
Länktips: http://www.bajenbladet.se/sportbladet/fotboll/internation
Sänt: 2015-11-30 10:31:00
 Säljer Carlgren och landar Valdes. Vilken bomb det skulle vara. AIK


 

Namn: Kingpin   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 10:15:00
 Ambrosini

Håller med. Inte många lag som spelar 4-3-1-2 inte. Och antagligen av en anledning också. Majoriteten ute i Europa verkar spela 4-2-3-1 alt 4-3-3. Sen har vi ju för sig Juventus som spelar ett rätt offensivt 3-5-2/5-3-2 med "wing-backs" i nye Alex Sandro (grym) och Lichtsteiner på andra kanten. Ställer enorma krav på dessa två spelare då dom ska vara grymma framåt liksom bakåt. Måste ha kondition så t o m Gunde Svan skulle ha blivit avundsjuk.

Jag hoppas innerligen att vi dels inte har värvat färdigt samt att vi på allvar spelar in antingen 4-2-3-1 eller 4-3-3. Men helst 4-2-3-1. Alm är en smart jäkel så får läsa på och analysera allt om den taktiken.

Avd: Övrigt
 

Namn: Ambrosini   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 03:07:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Vad är grejen med 4-3-1-2-uppställningar på GF? Måste vara typ den populäraste uppställningen.

Har den ens körts av något lag i Allsvenskan? Eller av något lag alls utöver italienska lag med nostalgiska italienska tränare?

4-3-1-2 kommer nog inte spelas så länge vi inte tar in någon gammalmodig italiensk tränare. Mestadels eftersom alla andra har insett att det inte brukar fungera särskilt bra i dagens fotboll.
 

Namn: FlavioObolo   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 02:20:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
När Eliasson exploderar
nästa säsong samtidigt som Prince Barrie dansar undan på andra sidan planen, Bangura in the mode, Eero på 197 kg och 3 meter stångas i straffområdet, När Ishi dirigerar, tar frisparkar och fördelar, när sist om inte minst Etuhu med sim fotboja och köttiga kropp manglar bort allt och alla med sin blotta existens, när Nisse kör en tiita gå fint, JOS gör sin brytning ler och gestikulerar, Sonkoa frilla är ännu större likaväl sitt spel, vår isländska hök kör Pavey rusningar och Carlgren får kramp i 89 onde. Då är jag hemma , på läktaren
 

Namn: rubarth89   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 01:16:00
 Har tänkt på en sak ganska länge ang. hockeyn.
All musik som spelas i varje avblåsning dödar verkligen stämningen, det blir sällan bra drag, och när det väl blir det spelas nån skitlåt högt så att man inte hör sången och den dör ut direkt.
Jag skulle mer än gärna, om tiden fanns, starta en supportergruppering för hockeyn, med capo som kan dra igång ramsor, och prata med AIK Hockey om man kan skippa det mesta av musiken, och få igång bra stämning!
Många jag känner går inte på så mycket hockey pga just det.
Just nu är det ca. 30-40 som sjunger på hockeyn känns det som, och några hundra till som klämmer i ibland, och sen har vi 2000 pers som klappar med när det blir drag, och då blir det bra tryck på Hovet!

Tänk er om vi var 1500 som sjöng och röjde, och (förutsatt att det får oss att höja snittet) 1000 pers till som hänger på ibland, och resten klappar med. Som det är/var på stormatcher när Hovet kokar.

Är gärna med och startar upp något sånt, men har dåligt med tid då det är så sjukt mycket hockeymatcher. Vad tror ni om det?
 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 00:54:00
 Håller med! De säsongerna vi spelade smokingfotboll hade vi nog gynnats mycket av tre man på mitten. Nu kännd det som att vi kommet att gå mer på kraft igen och då tycker jag att 442 är logiskt. Särskilt som vi har två renodlade anfallare.

2016 lär bli en intressant säsong på många sätt. Försvaret bör vara stabilt. Sonko, Saletros, Eliasson och Väisänen ska väl alla upp till bevis ordentligt. Klaffar allt med deras utveckling är det möjligt att vi får spekulera kring helt nya system.
 

Namn: Borges Bolltouch   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 00:44:00
 Gordon:

Nej jag vet inte. Fick någon idé i huvudet bara.

För övrigt hade 4-2-3-1 varit optimalt för 2-3 år sedan när Quaison lirade i AIK. Är helt övertygad om att han hade kommit till sin rätt då.

---------- Goitom -------
Bahoui - Quaison --- X
----- Borges - Moro ----

Minns ej vilka alternativ vi hade ute till höger detta år.
 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 00:19:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Borges: Var kommer det här 4-3-1-2-snacket ifrån? Tycker jag ser så mycket om det på forumet.

Edit: Kontrar med 442. Eftersom vår strategi är att sälja utgår jag från att vårs mest attraktiva spelare (Carlgren och Ofori säljs).

Markkanen - Bangura
Eliasson - Etuhu - Ishi - Ny
Nisse - Pertan - Jos - Hauksson
Rinne
 

Namn: Borges Bolltouch   Visa profil  
Sänt: 2015-11-30 00:12:00
 4-3-1-2:

Markkanen - Brustad
--------- Bangura --------
--- Ofori - Ishi - Etuhu ---
Nisse - PK - Jos - Haukur
--------- Carlgren ---------

4 mittfältare centralt i banan. Nisse och Haukur tar kanterna. I bästa fall säljs PK till Mellanöstern/Asien, samtidigt som NIsse kliver in i mitten och Jere Uronen plockas in som högerback.
 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 23:39:00
 Spelarn: Vi får helt enkelt hoppas att vi får ut max av Ishi.

Om Ishi ska spela centralt aktualiserar det dock ett offensivt problem som iaf jag tycker är värre än att använda defensivt balanserade ytterbackar, nämligen bristen på yttrar.

Vi har varit bortskämda med M9, Nabbe och i viss mån Lundholm. Nu har vi Eliasson (som fortfarande är oprövad eftersom han knappt har spelat) och Blomberg som är en funktionell fighter men ingen poängmaskin. Bangura klarar positionen men gör sig sällan rättvisa där. Tror att vi skulle må väldigt bra av en värvning på den positionen.
 

Namn: Spelarn   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 23:28:00
 Gordon: Gillar jämförelsen med Ishi och Borges. Tycker att de faktiskt har ganska lika egenskaper:

- Smokinglirare uti fingerspetsarna och spelare som gärna går i bräschen.

- Excellent spelsinne. Utmärkta passningsspelare.

- Inga direkta fysiska spelare, men samtidigt rätt stabila. Inga motståndarna kör över, om man säger så.

- Väldigt fin högerfot. Ja, Ishis är väl en av seriens bästa på fasta.

- Mycket fin "funktionell" teknik. Inga direkta dribblers men de är väldigt vassa på små ytor tack vare mycket god bollbehandling.

- Både Borges och Ishi är ju heller inga speedkulor, men de baserar sitt spel på andra kvaliteter.

Så ja... det vore riktigt jädra kul att se Ishi på innermitten. Känns som en position han kan dirigera AIK:s offensiv i en handfull säsonger framöver. Typ lite som Anders Svensson i Elfsborg.
 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 23:00:00
 Spelarn och PAL: Jag tycker att er diskussion illustrerar problemet med Goitom i Allsvenskan. Han var så taktiskt överlägsen att vi inte hade kunnat använda honom utan att bygga spelet runt honom. Nu kommer fler spelare behöva involveras och bidra i speluppbyggnaden. Det tror jag gör oss gott.

Både Nisse och Haukur klarar av mer offensiva roller än i år. Samtidigt är de starka i defensiven. Med Ishi centralt har vi även en Borgestyp som både kan ta hand om fasta och fördela spelet på sista tredjedelen. Det enda vi saknar är väl egentligen speed.

Om man ska vara elak mot Lagerlöf kan man dessutom konstatera att hans lag hade spelat i Allsvenskan om de hade klarat av att slå ut ett lag (Falkenberg) som väljer en mycket rakare spelstil än vad som faller honom i smaken.
 

Namn: Spelarn   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 22:41:00
 PAL: Ja, givetvis ska vi fortsätta satsa på långa inkast, något vi är bäst i Sverige på. Om det är ett vapen som funkar, varför inte använda det..? Och mittbackar på topp slänger de flest lag in om det kniper.

AIK:s offensiv 2016 kommer nog rulla på, och silly season är ju långt ifrån slut än.

Vi kommer nog fixa det även utan Goitom, ska ni se. Det uttalade målet är väl att vinna guld och då tar jag för givet att man också ser det i truppbygget.
 

Namn: PAL   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 22:24:00
 //Spelarn
Jag dömer inte, analyserar endast vad Tolle sa. Däremot tycker jag nog att man i grund och botten har större chans attnå framgångar med ett spel där laget är involverat mer än att en stjärnspelare förväntas gå 30 matcher utan skador, formsvackor och avstängningar.

Å andra sidan kan vi ju alltid hoppas på inkast och slänga upp mittbackar på topp om det kniper.
 

Namn: Spelarn   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 21:41:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
PAL: Å andra sidan - har man en stjärnspelare i Goitom... varför skulle man INTE bygga anfallsspelet kring honom..?

Eller hade det varit bättre att köra ett mer "solidariskt" anfallsspel där "alla får va me´"...?

Jag förstår absolut kritiken, samtidigt som jag har svårt att se något riktigt alternativ. 2009 byggde vi anfallsspelet kring Obolo som var briljant, de senaste säsongerna har vi byggt det kring Goitom.

Obolo och Goitom har varit som två saftiga citroner vi kramat ur till sista droppen, något annat hade varit slöseri.

2016 får vi köra ett nytt tänk, och här blir väl kanske Alms riktiga test för vad han kan åstadkomma med vår offensiv.
 

Namn: PAL   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 21:27:00
 //Boyd
Eller så är den intelligente Lagerlöf helt enkelt taktiskt. Han vet antagligen mycket väl att Alms position är ifrågasatt och att vårt anfallsspel hos många lämnar mycket att önska.

 

Namn: Wassenuss   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 21:15:00
 En rätt bra helg ändå.

I hockeyn tar herrarna fem poäng på två matcher och skapar en liten lucka till Västerås. Damerna vinner ett otroligt viktigt derby mot dif/segeltorp och har häng på topp 4. J20 tar fem poäng och har absolut chans på topp 5 i Superelit norra. J18 vinner med 8-1 mot Haninge och ligger därmed tvåa i J18 Östra. U16 vinner och tar ett stort kliv mot Allettan.

Basketen tar sin nionde (!) raka vinst i och med en seger mot Akropol.
Innebandyn tar sin tredje raka vinst mot Helsingborg ikväll och tar sig därmed över strecket och ligger på slutspelsplats.
Handbollen torskar tyvärr damerna mot topplaget Nacka med två poäng. Herrarna hade spelledigt.

Igår vann Bandydamerna säsongens andra match borta mot Sandviken med 5-1.
 

Namn: karl4712   Visa profil  
Länktips: http://aik.saltakatten.com
Sänt: 2015-11-29 20:56:00
 MAtchrapport AIK - Oskarshamn
Promenadseger
 

Namn: Erik Lo   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 20:44:00
 karl4712> För att det är ett väldigt sammanträffade att spelaren råkar fylla år första dagen han får lämna bli värvad. Spelaren kommer nu att hela sin fortsatta karriär att vara så ung som möjligt vilket självklart kan ge fördelar. Att de fyller år på den exakta dagen säger att den dagen troligtvis inte stämmer och då finns det en större risk jämfört med t.ex. Moro 20/11. 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 20:31:00
 Boyd: Oavsett skiljaktigheter i val av spelartyp är det jättebra att Superettanklubbar är intresserade av våra U19-spelare. Konkurrensen i AIK är mördande med svenska mått och killar som Alexander Hedman kan mycket väl spela sig in i AIK:s trupp via Superettan/sämre allsvenska lag. Jag hoppas att vi i framtiden kan exportera ett antal sådana spelare per år. 

Namn: Boyd   Visa profil  
Länktips: http://www.fotbolldirekt.se/2015/11/29/aik-talang-testas-
Sänt: 2015-11-29 20:07:00
 Lagerlöf verkar inte vara en stor beundrare Alms taktik, se länk. 

Namn: karl4712   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 19:45:00
 Har svårt att förstå kopplingen mellan födelsedag och transferfönsterdatum och varför någon skulle se det som ett rött skynke.

 

Namn: JacobAIK   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 19:45:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Spelarn,

Jag har faktiskt väldigt bra minne när det kommer till siffror. Så om nån har nämnt en siffra i samband med något eller liknande så är chansen väldigt stor att jag kommer ihåg det.

Exempelvis kommer jag ihåg olika portkoder till olika hus trots att jag inte använt eller vart där på flera år.

Angående Carlgren så är det skitsnack, nån som kommit med påhittad info, nån annan i tråden påstod ju däremot att han kostade ca 1,4Mkr.

Borges Bolltouch,

Mycket tveksamt att han kostade så lite med tanke på intresset som fanns, däremot kostade väl Crespo nästan exakt 1Mkr när vi värvade honom från FC Kallon?
 

Namn: cj   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 19:38:00
 Erik Lo

Fair enough men alla vägar leder inte till åldersbestämning som du vill få det till. En aspekt av många.

20 miljoner är väl minimiprissättning på alla transferaktuella AIKspelare?
 

Namn: Borges Bolltouch   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 19:07:00
 Jag är tämligen övertygad om att Ofori kostade maximalt 2 miljoner SEK. Antagligen någonstans kring 1.0-1.2 miljoner SEK.

Här om dagen satt folk på AIKForum och sade att Carlgren skulle ha kostat AIK 5 miljoner SEK att köpa loss ifrån Brage.

Fantasisummor.
 

Namn: Spelarn   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 18:40:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Det lustiga om FCK skulle köpa Ofori är ju att de, vad jag förstår, var riktigt nära att köpa honom från Ghana 2013 men AIK han emellan...

Bra jobb av AIK:s scouting där.

JacobAIK: Haha, du hann före med den anekdoten...

Vart man har fått siffran "runt 4 miljoner" i huvudet..? Kan det inte vara så att detta kan härledas till Moro-värvningen, han kostade väl runt de summorna..?

Vad Ofori kostade vet jag inte, men han var nog knappast gratis.
 

Namn: JacobAIK   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 18:38:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Erik Lo,

Nej, det är bara en siffra som följt med i huvet, kan ha vart från nått inlägg här på GF där nån gått igenom kvartalsrapporten eller liknande. Eller så kan det komma nån annanstans ifrån.

Men med tanke på att vi hade konkurrens från FCK när vi värvade Ofori så är det ganska troligt att affären blev på några miljoner.
 

Namn: Erik Lo   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 18:17:00
 1/7 fyller Ofori år dvs samma dag som transferfönstret öppnade då. 15/7 fyller Kpozo år dvs samma dag som transferfönstret öppnade då.

Om man inte som köpare av Ofori ser det som en enorm jävla röd flagga då kanske man borde byta jobb.

Nu tycker jag han är värd 20 miljoner ändå utan sin unga ålder men det kommer bli svårare att få den summan.

JacobAIK> Har du någon källa på 3-4 miljoner? Jag har för mig att han var betydligt billigare. Vi kanske inte värvar de absolut bästa spelarna från Ghana men jämför med Sverige där de största talangerna redan har lämnat för England när de är 16 år. Vi har tappat tre i Stockholm bara i år.

Cj> Det är klart att det är en faktor att länderna inte är utvecklade men att det finns klubbar ute i Europa kräver att få ålderstesta unga Afrikanska spelare är ingen hemlighet. Behöver inte överbevisa dig för det du skriver stämmer också, det är den dåliga infrastrukturen som gör att alla inte har bra bevis på var och när de är födda. Ingen vill lägga 5 miljoner på att utveckla en 23-åring i 3 år för att han ska komma in i den Europeiska toppfotbollen.
 

Namn: JacobAIK   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 18:13:00
 1891,

Nja, känns väl som ett långskott, men inte helt osannolikt.
Inför denna säsong hade han erbjudande från Kazakstan och Norge, han valde tillslut Stabaek där han skrev på för en säsong. Gissar att han vill tillbaka till de stora ligorna igen, AIK är ett steg uppåt iaf, om det är tillräckligt stort enligt honom vet jag inte.

Lite synd att vi inte värvade honom istället för Brustad som ju kom från just Stabaek.
 

Namn: 1891   Visa profil  
Länktips: http://m.youtube.com/watch?v=CmAlDuovuLM
Sänt: 2015-11-29 17:37:00
 
JakobAIK,

Yassine El Ghanassy ser äckligt bra ut. Skulle AIK kunna vara ett alternativ tror du...?


 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 16:28:00
 Utöver Ofori så tycker jag att det är väldigt lite sillysnack just nu. Vi har ju ett gäng spelare som faktiskt skulle kunna lämna oss i vinter. Har roat mig med att göra en lista i novembermörkret.

Mest troliga att säljas i vinter.

1. Ebenezer Ofori - Allsvenskans bästa mittfältare. Otrolig potential. FCK intresserade.

2. Patrik Carlgren - Avgörande U21-mästare. Har gått från klarhet till klarhet under 2015. Med i A-landslagstruppen. Kan mycket bli uttagen i sommarens EM-trupp.

3. Noah Sonko Sunberg - Med i truppen som tog brons i U17-VM. Har utvecklats mycket i år. Skulle behöva en eller ett par allsvenska säsonger till innan han rör på sig. Dock bara ett år kvar på kontraktet.

4. Per Karlsson - Trotjänare som är oerhört skicklig defensivt. Borde få en chans till ett ordentligt äventyr.

5. Anton Salétros - Också med och tog medalj i U17-VM. Har utvecklats väldigt mycket 2015. Unika ledaregenskaper för sin ålder. Kontraktet sträcker sig bara till i sommar.

6. Sauli Väisänen - En personlig favorit som blev skadad precis när han höll på att komma igång ordentligt. Har fått spela lite i Finland i höst. Har just nu tre konkurrenter före sig i jakten på någon av mittbacksplatserna. Behöver fortsatt speltid.

7. Fredrik Brustad - Har gjort det väldigt bra i Norge men inte kommit till sin rätt så här långt i AIK. Det är möjligt att han slår igenom 2016. Det är också möjligt att han släpps till Norge eller annan klubb som tror sig ha bättre nytta av hans spetsegenskaper.

Utöver spelarna ovan finns det givetvis några yngre spelare som kan bli utlånade för att få erfarenhet av seniorspel. Tänker framförallt på Nikolic, Eliasson och Gravius.
 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 16:10:00
 JacobAIK: Det är bara att hoppas att du har rätt! Ofori är ett grundämne av Guds nåde. Han har definitivt bevisat sig på allsvensk nivå. Eventuell försäljning borde då bli väldigt bra för vår del, särskilt som vi vet att FCK kan betala för sig. 

Namn: JacobAIK   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 16:03:00
 Gordon,

Fast Ofori var ju inte ordinarie i det laget, han spelade 79 min i första gruppspelsmatchen, i övriga 6 matcher spelade han 1 min.

Faktorer som påverkar är:

Att många Afrikanska ungdomar har svårt att anpassa sig till ett nytt liv som skiljer sig enormt mot vad dom är vana vid.

Som jag nämnde är Ghananska ligan ganska svag och spelarna i sig kan vara ganska svårbedömda, hur bra är en spelares prestationer med tanke på ligans kvalité.

Afrikanska spelares taktiska utbildning är bristande, i Afrika är det mycket "ut och kör", detta leder till att många afrikanska spelare, trots sina lysande tekniska och fysiska egenskaper inte kommer längre som fotbollsspelare pga bristande spelförståelse och taktiskt kunnande.

Afrika är fattigt, lagen är också fattiga, dom kan helt enkelt inte pressa klubbar på mer pengar än vad som erbjuds.
 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 15:47:00
 JacobAIK: Även om Allsvenskan skulle vara en bättre liga än den ghananska går det inte att blunda för Oforis internationella meriter. Brons i U20-VM som 17-18-åring är väldigt bra.

Vilka andra faktorer är det du tänker på som gör afrikanska spelare billigare än europeiska?
 

Namn: JacobAIK   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 15:34:00
 Gordon,

Fast Allsvenskan är en klart bättre liga än den Ghananska, så att den kanske största backtalangen som presterat i två raka säsonger i Sverige är dyrare än sin motsvarighet i Ghananska ligan känns ganska självklart. Det har inte med osäkerhet om åldern att göra, det handlar om i princip alla andra faktorer förutom just det. Åldersfrågan är lite överdriven, ffa här på GF.
 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 15:23:00
 JacobAIK: Om man tittar på en spelare som Ofori så var han med och tog brons i U20-VM när han var 17-18 år i passet. Dessutom hade han ordentlig erfarenhet av seniorfotboll i Ghana. 3-4 milj. kr är väl då inga pengar i sammanhanget. Det är bara att jämföra med vad det hade kostat att värva en spelare som Linus Wahlqvist i Peking.

Förmodligen är det en kombination av orsaker som gör afrikanska unga spelare billigare än deras europeiska kollegor. Att man inte kan veta hur gamla de är måste vara en faktor som driver priset nedåt. Allt annat hade betytt att klubbarna som signar spelarna inte har en aning om vad de håller på med.

Oavsett. Ofori är fantastiskt bra. I den bästa av världar kan vi behålla honom ytterligare en säsong. Han har alla förutsättningar att vara kung på det centrala mittfältet och att göra en fantastisk säsong. Jag hoppas även att vi fortsätter med Afrikaspåret. Jag tror att det passar en klubb i vår storlek väldigt bra samtidigt som vår accepterande och mångkulturella miljö gör det lätt för spelarna att komma in i svensk fotboll.
 

Namn: JacobAIK   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 15:10:00
 På tal om värvningar så såg jag att förra stortalangen Yassine El Ghanassy är tillgänglig som bosman efter ett lyckat år i Stabaek där han gjorde 3 mål och 14 assist på 26 matcher. Skulle kunna vara något att plocka in till ytterpositionen, endast 25 år gammal, så nått bra år här så kan han säljas vidare för en hyffsad summa också.

Oklart hur intresset från övriga Europa är, men att komma till AIK känns väl inte helt avlägset iaf.
 

Namn: JacobAIK   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 14:50:00
 Erik Lo,

Vi har aldrig värvat och kommer inte ha möjligheten att värva dom största talangerna i Ghana eller andra stora fotbollsländer i Afrika, inte heller är dom billiga. Ofori kostade väl iaf 3-4Mkr att köpa loss, ungefär lika mycket som du får betala för en talang i Sverige.
 

Namn: cj   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 13:00:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Erik Lo
"Att spelare i Afrika har åldersdopat sig är anledningen till att vi så billigt kan värva Ghanas största talanger"

Alltså det här befängda resonemanget får du nog utveckla lite?
Det kan inte ha och göra med att fotbollsinfrastrukturen i afrika är outvecklad, acklimatiseringsperioden till europa, språk, taktik, typ av fotboll kräver tid och tålamod något som de kapitalstarka elefanterna i den europeiska toppfotbollen saknar och knappast har någon stor vinning av.

Överbevisa mig gärna så lovar jag att pudla.

 

Namn: Erik Lo   Visa profil  
Sänt: 2015-11-29 10:27:00
 Att spelare i Afrika har åldersdopat sig är anledningen till att vi så billigt kan värva Ghanas största talanger. Det är även anledningen till att vi inte kommer att få så stora summor när de säljs så det är både positivt och negativt. 

Den här sidan har laddats 71172930 gånger sedan 1999-09-14