Svartgul.se
 Kategori:

Just nu är det 247 besökare på forumet.


Regler 


Du måste vara registrerad för att göra inlägg.

Namn: Steken   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 14:04:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
AIK i USA

det var ett bra inlägg och kul att du kommer med lite info i frågan. Det vore kul att gräva lite djupare i siffrorna du delade med dig av.

Om taket byggs om vore det intressant att veta hur många färre gånger gräset behöver bytas per år, likt din polare från St Andrews är jag ingen gräsexpert men vågar man gissa att det räcker med någon gång per år med bättre ljusinsläpp.

Jag kanske är optimistisk här men om driften/skötseln av gräset minskar med 7m per år är paybacken på en investering på 100m bara 15 år och vi är inte så långt att det är en sund investering. Dessutom borde ju teoretiskt AIK och SvFF kunna hjälpa till med kanske 1,5m per år och då år paybacken bara 10 år. Och lite bättre PR för gräset på Friends skulle ju inte direkt skada (ovärderligt).

Jag gissar mig till att du höftade dig fram 100m, om det stämmer har jag inte den blekaste om men någon typ av byggnadsingenjör borde väl finnas på GF
 

Namn: AIK i USA   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 13:40:00
 Friends kostade drygt 3 miljarder. Markkostnaden var låg i ett område som Gud hade glömt.
Varför gav sig t.ex Fabege in i detta? Jo för att det byggdes både bostäder och kontor där idag SEB, Telia, Vattenfall m.fl huserar plus MoS.
Det framtida fastighetsvärdet på Friends beräknas till 7-8 miljarder pga det attraktiva läget som det numera har. Arenan är sekundär, den förlorar pengar på driften varje år. Värdet ligger i läget.

Har träffat gräsansvarig på Friends. Han är utbildad på St. Andrews College i Skottland och har en Master i hur gräs växer. Han har också lagt gräset på Camp Nou och Allianz Arena. Han säger, utan att tveka, att det är ljuset, eller bristen på ljus, som är problemet. Taket släpper inte in ljus. Titta på moderna arenor, de har genomskinligt tak och ingen mediakub i mitten utan platta skärmar som Tele2 eller Emirates i London. Gör hålet större och byt till genomskinligt tak så löser sig gräset. Det lär inte ske eftersom att byta gräset 6 ggr/år kostar tot 10 milj och att bygga om taket kostar säkert 100 milj minst.
 

Namn: Kaladze   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 13:34:00
 Det värsta med Malmö borta är ju kombinationen av att det är den svåraste matchen, samt den längsta resan.
Man "vet" att man åker 62 mil enkel för att bevittna en förlust. De få gånger de senaste åren vi har varit nära seger eller poäng, så har ju domaren klivit in. Johannesson kunde inte reglerna och en annan domare tyckte det var okej att sparka Sauli i huvudet i straffområdet på stopptid. En annan gång hade vi verkligen chansen när vi var en man mer i större delen av matchen, men då hade Norling och BW ritat upp ett kryss på sin poängplaneringstavla innan säsongsstart och vi bevakade krysset istället.

Jag har som mål att bevittna en seger i Malmö innan jag fyller 50 år. 19 år på mig. Det borde gå..?
 

Namn: Tobias   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 13:21:00
 Vad tror ni om Lovön när Förbifart Stockholm blir klar? Eller kanske Bogesundslandet? Helvete vad mycket tundra det finns på i dag ganska centrala platser i Storstockholm. Det är ju en storstadsregion som är planerad för svamppromenader på helgen och bilköer på eftermiddagar så varför inte fortsätta ända in i kaklet på vägen mot LA men med oacceptabelt klimat. 

Namn: Sportsman   Visa profil  
Länktips: http://www.youtube.com/watch?v=lgqHE5ziX_k
Sänt: 2021-04-23 12:26:00
 //Germanicus
Vi vann i och för sig borta mot Malmö, med Zlatan från start, i semifinalen i Svenska Cupen 2001. Det är ju bara två decennier sedan...
 

Namn: PAL   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 12:25:00
 //Grinig Gubbe
Med konstgräs finns det inget som hindrar att ungdomsfotbollen kan fortsätta. Fortfarande mer realistiskt än att tro på ny arena på idag oanvänd mark

Men nej, inget är vidare realistiskt
 

Namn: Catatonia   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 12:24:00
 Germanicus

Mörk men intressant info.
Må förbannelsen brytas
 

Namn: Germanicus   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 11:38:00
 Senaste gången vi vann mot Malmö borta, var Bill Clinton president, Göran Persson blev för första gången vald till statsminister samt att tvillingtornen stod fortfarande kvar.

Vi pratar om spöken, men är du 24 år eller yngre så var man ej vid liv senast AIK vann mot Malmö borta.
 

Namn: maxoftime   Visa profil  
Länktips: http://www.yumpu.com/sv/document/read/31978510/grasombuds
Sänt: 2021-04-23 11:36:00
 Utan att vara i närheten av att vara någon byggnadsingenjör tror jag att taket ligger där det ligger på NA. Det är nog ett alldeles för stort projekt att ta sig an, både tidsmässigt och kostnadsmässigt för att det skulle vara intressant för någon part.

Däremot finns det ju relativt enkla lösningar på gräs- och ventilationsproblemen som definitivt borde kunna ligga inom rimliga ramar. ASKs gräsombudsman sammanställde ju en finfin delrapport i ämnet för några år sedan. Otroligt läsvärd.

https://www.yumpu.com/sv/document/read/31978510/grasombudsmannen-informerar-delrapport
 

Namn: AIK18911991   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 11:33:00
 SiggeSluk
hade AIK pressat mer på deras backlinje så hade de tvingats slagit långbollar på chans mot Sightorsson och de kamperna vann Milosevic och Sotte 9 av 10 gånger! Problemet är att den pressen fanns inte mot blåvitt
 

Namn: moromoro   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 11:16:00
 PAL
PAL
Framförallt är det väl kontoren som går som tåget där ute som jag förstått det?
Flertalet större företag som flyttat ut dit från innerstan eller andra förorter.

Fan bygg kontor och bostäder av hela friends. Gör det till en spacad arkitektgrej. Trycka upp en höghus i mittcirkeln.

Eller bara göra ett fängelse av det, ett panoptikon i mitten. Konservativa Sverige som blir helt sönderlobbyistade av usa har väl inom bara några år samma privata fängelseägare. Bara sälja av då.


Grinig gubbe
Då får man väl hitta någon ny liten plätt i närheten och bygga konstgräsplaner för bredd och ungdom?
 

Namn: Grinig gubbe   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 10:59:00
 Då tar vi det igen då. Att bygga en arena på skytteholm är inte att tänka på. Till och med a-planen används av ungdomar och knattar till olika lag för träningar 7 dagar i veckan. Och ändå är det ont om träningsplaner och träningstider för alla klubbar i Solna.

Tänk (dröm) nytt.
 

Namn: Steken   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 10:58:00
 Dixi

Intressant länk, den hade jag missat. Vad jag förstår äger Fabege numera 2/3 av Arenabolaget och SvFF äger 1/3.

Kan någon påminna mig igen varför denna ekvation är så puckad? (har nog ställt frågan tidigare men minns inte svaret:)

AIK köper i sig i en refinansierad Nationalarena (där både det bokförda värdet arenen och lånen i Arenabolaget skrivs ner)
AIK, med stöd av SvFF, choppar bort taket, förbättrar ventilationen och får en spelduglig plan att lira på

Om både SvFF och Fabeges bokförda värde av Nationalarenan är noll så blir det iaf ingen resultateffekt vid refinansieringen av Arenabolaget i deras böcker.

Mycket om och men här men jag fiskar nog efter halmstrån

Sen till nästa fråga, om man bortser från ägandet av arenan. Vad är främsta argumenten till att SvFF inte tar initiativ till att öppna upp hålet mer? Fuckar byggnadskonstruktionen ur då? Känns det onödigt dyrt att slänga ytterligare pengar på ett redan dyrt projekt?
 

Namn: Solan   Visa profil  
Hemort: Stockholm
Sänt: 2021-04-23 10:49:00
 Med lite av den retorik PAL använde igår vid 20.45 så framstår ju Skytteholm som den mest realistiska av alla mindre realistiska drömmar om "egen" arena.

En paketering typ "renovering och utbyggnad av idrottsanläggningar på Skyttelholmsområdet" känns ju långt mycket mer lättsmält än så mycket annat (spännande) som dyker upp.

Tyvärr lär väl en hemmasnickrad ombyggnad/tillbyggnad inte riktigt räcka till så bågen måste spännas mer men ändå... Kollektiva transportmedel finns där. Solna Centrum med kommersiella intressen/ytor ligger i närheten. Och området används för idrott redan idag (dessutom skulle både fotbollsanläggningar och t ex Solnahallen behöva en upprustning).

Får man in ett Råsunda-aktigt bygge med 25 000 - 30 000 platser där + om det går att häkta på en ny Solnahall och inte tappar alla ungdomsplanerna så liknar det något. (Fast ett Råsunda får ju inte plats och för konstgräsets förbannelse bevara oss...) Friends kan Jannes grabbar lira på. När de inte spelar musik eller kör monstertruck där.
 

Namn: RW   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 10:14:00
 PAL,
Bra jämförelse. Väldigt tydligt att det är årets match för Blåvit och när vi inte riktigt är mentalt påslagna så blir resultatet därefter.
 

Namn: PAL   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 10:13:00
 //Dixi
Arenastaden är en jättebra affär för Solna. Du har bytt ut ett slumområde till en ny stadsdel med många hundra nya dyra BRFer som kommer besittas av skattebetalare med hög inkomst.

Allt Solna behöver göra nu är att luta dig tillbaka och se kommunalskatten ticka in varje månad.


Sen borde Solnas uttåg ur arenabolagen öppna upp för möjligheter att få till något på Skytteholm iom att kommunen nu inte längre har några incitament för att hålla kvar AIK i Arenastaden
 

Namn: PAL   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 10:05:00
 Göteborg borta känns som att se Tre Kronor mot Finland under valfri VM-turneringen innan muren föll.

Finnjävlarna torska mot Tjeckoslovakien, Kandada och USA, piskades av Sovjet och hade problem med både Väst och Östtyskland. Men mot Sverige, ja då skulle man minsann alltid vinna.
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 10:03:00
 Bidd

Struntprat. IFK fick en en tidigt slutmål. Backade hem. Och deras målvakt gjorde en tokräddning på Stefanellis närskott.
 

Namn: Dixi   Visa profil  
Länktips: http://idrottensaffarer.se/arena/2020/12/forbundet-en-av-
Sänt: 2021-04-23 09:55:00
 Om Friends går i KK så klarar vi nog det. Vi får spela kvar på andra, kanske bättre premisser. Det är väl bara om de river svartbygget som vi måste flytta.

Undrar vad det kostat för Solnas skattebetalare.....
 

Namn: Bidd   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 09:39:00
 Problemet med matchen mot GBG var att vi startade med två spelare som under två års tid vikt ner sig mot topplagen varje gång de fått chansen att starta. Fysiskt och psykiskt är de inte nära att leverera i den här typen av matcher, och har inte gjort det på två års försök. 

Namn: Dubbelhakan   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 09:35:00
 Siddharta

Det är Fabege och Svenska fotbollsförbundet som äger arenan.
Fabege driftar en massa lokaler i Arenastaden som de säkert inte blöder pengar på så de klarar sig säkert.

Men visst vi kan ju ta emot arenan gratis.
 

Namn: Siddharta   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 09:26:00
 Frågan är väl hur länge Friends orkar blöda pengar?
Vad händer med oss När den går i konkurs?
 

Namn: RW   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 09:23:00
 SiggeSluk,
Nja att jämföra med Malmö borta är nog att dra det för långt. Vi har trots allt en hel del segrar i Göteborg senaste åren. Det har vi inte i Malmö.
 

Namn: SiggeSluk   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 09:12:00
 AIK18911991 / Blåvitt starkare centralt + att vi kom inte runt på kanterna. Bedrövlig tillställning som vanligt mot blåvitt borta. Den matchen börjar bli lika jävla omöjlig som Malmö borta där vi alltid viker ner oss till slut oavsett om vi så är en man mer på plan.


 

Namn: AIK18911991   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 09:05:00
 Problemet mot Blåvitt var att AIK ej pressade dem som man gjorde i premiären. 

Namn: Flaggio   Visa profil  
Sänt: 2021-04-23 08:42:00
 Kastar in ett förslag som förmodligen är ogörbart.

Kör över naturvännerna och bygg ny arena i Kymlinge. Oanvänd t-banestation ligger och väntar.

Marken tillhör väl Sundbyberg?
 

Namn: Nisse   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 21:57:00
 Drömmen om en egen arena är vacker men jag tror inte att det kommer att hända inom överskådlig tid tyvärr. Pengarna finns inte och jag tvivlar på att det finns särskilt många investerare som är beredda att gå in med kapital i ett så pass riskfyllt projekt. Nej, vi får slå från där vi står och göra det bästa att det vi har. Såvida inte Elon Musk eller Jeff Besoz plötsligt blir Gnagare. Kanske skulle bjuda in dem till nån match efter pandemin? :) 

Namn: Grinig gubbe   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 21:33:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Skytteholmsområdet är bara glömma. Det används till så mycket som är viktigt för barn, ungdomar och föräldrar i Solna med omnejd. Det är redan för ont om träningsplaner och träningstider för lagen i kommunen. Plus att det är där som vi skapar nya generationer AIK:are på plan, ledare och i publik.

Sikta på något annat.

Billigaste (minst dyra) skulle väl bara vara att bygga om Friends. Gör om gör rätt. Där finns redan infrastrukturen, parkeringar och kommunikationer.

 

Namn: LalaweleAtakora   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 21:25:00
 Nämen vad sägs om att kunna hota från en hörna i helgen kanske??? Känslan är att det har gått ett decennium sen senast.

Krossa cirkus bajen
 

Namn: PAL   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 20:45:00
 Om AIK tillsammans med Solna centrum skapade ett seriöst lobbyarbete för att bygga om Skytteholm skulle det kunna funka. Ett sånt projekt kräver dock konstgräs iom att ett av de starkaste argumenten skulle vara att arenan kommer gynna ungdomsidrotten, den ungdomsidrott som Skyttan (enligt testamente?) är avsatt för.

Så kan vi acceptera konstgräs och att bygga själva så skulle det kunna gå. Men var beredda på en anskrämlig ankunge där hela bygget stavas budget. Vi pratar antagligen separata läktarsektioner som till stor del får anpassas mot befintlig struktur. Vi kanske till och med får Vasalunds klubbstuga inbyggd i bortastå.
 

Namn: Solan   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 20:33:00
 @Nordanvind.
Vi får väl göra som Union Berlins supportrar gjorde.
Bygga själva.
Men det där med marken är ju lite knivigt.
 

Namn: Agenten   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 19:56:00
 Nordanvind/ eftersom vi har haft tiotusen trogna som går på alla matcher. Finns det någon realistiskt tro att det går o bygga ny arena runt planen på Skytten? Vad hindrar om finans finns för ca artontusen. Finns väl säkert idéer om utseendet. Läget för oss är optimalt. 

Namn: expatmann   Visa profil  
Länktips: http://twitter.com/HittaMittTeam
Sänt: 2021-04-22 19:38:00
 Hi Guys!

HJALP!

https://twitter.com/HittaMittTeam/status/1384442328190967808/photo/1

We are four expats living in Stockholm trying to choose which Football team to support. We have contacted the Press and Media team @ AIK to help answer some very important questions which we feel will help make the choice!

Does anyone know Tobias Larsson or Stefan Mellerborg at the Club? If so please can you ask them to respond, we would be extremely grateful plus it's good for the club to engage with potential fans! Please note our twitter address in the Link and you could also see the press release we put out yesterday.

We dearly miss having a team to support. Our original clubs back home (in England and Spain) have let us down badly this week so this is a very important choice.

So far we have had a response from one of the other clubs (begiing with D :-) but we are told there is no team like AIK and we already feel you have the best kit and the best nickname plus I hear you have the best selection of beers available on matchday.

I hope you don't mind us posting this to your forum.

All the best,

Roddy, George, Uge and Alfonso
 

Namn: Nordanvind   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 19:36:00
 @Germanicus

Men det kommer inte byggas en ny arena för +20 000 åskådare i Sthlm med omnejd de kommande 50 åren. Det finns ingen kommun och inga byggbolag som skulle ta sig an ett sådant projekt för det kommer inte vara lönsamt, varken för kommunen eller byggbolaget.

Det enda eventuella alternativet jag kan komma på är om Sthlm ansåg att man skulle renovera även den gamla läktaren på Grimsta. I ett sådant scenario kanske man kan övertala dem om att öka publikkapaciteten till 15 000-20 000. Då skulle det vara fullsatt varje match medan AIK skulle förlora intäkter på större matcher.

Varför AIK nu skulle vilja sluta spela på landets nationalarena som vi använt sedan...well vi flyttade in på Stadion.
 

Namn: Germanicus   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 18:30:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Friends Arena är ingen dålig arena när den är välfylld, akustiken kan bli riktigt bra i stora publikmatcher, tex Sundsvall eller Hammarby hemma 2018. Champions league matchen mot Maribor var inte dåligt heller, gällande akustiken.

Problemet är att dessa matcher är få och dessutom var det åren som vi hade verkligen chans på guldet. Hade AIK haft ett genomsnitt på 30-35 tusen åskådare så hade Friends varit en ganska bra arena, men vårt högsta genomsnitt var då året 2018, med 23600. Men då vann vi guldet, så det är ett utropstecken. Problemet är att AIK har en bas på runt 12-14000 åskådare, och det är just då friends arena är som sämst, när det är 12000 åskådare mot Mjällby så ser det verkligen inte bra ut.

Och det är bland det största problemet med friends arena. Gräset är inte det bästa men har förbättrats under åren och jämfört med råsunda så är det +-

Slut fattat så tycker jag inte att vi ska försöka skapa en ny arena, tycker att det är extremt idiotiskt att lägga tid,pengar och energi på något som vi varken har tid eller pengar för. Dessutom i en tid där AIK blöder ekonomiskt på grund av pandemin samt inga Europa pengar. Självaste Tele 2 arena, kostade 2.3 miljarder kronor. Vilket är en summa AIK kommer aldrig att ha, det är något som vi måste acceptera och medge.
Vad vi borde fokusera på gällande arenafrågor, är att få fram ideer för att förbättra friends arena, detta genom att utveckla akustikfrågor samt gräset. Friends är inget vackert skepp, den saknar charmen,identitet och elegans. Men det är just skeppet vi kommer vara fast vid, därför borde supportrar och klubb fokusera på just förbättra skeppet istället för att hoppa ombord.
 

Namn: Steken   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 17:14:00
 Ser nu att vi fick 15,7m i Statligt stöd för 2020 plus 4,8m för korttidspermitteringar så ca 20,5m för hela 2020.

Att vi nu får 3,4m är såklart jättebra men det känns lååångt att vi ska nå samma nivåer som 2020. Tycker det är svårt att hålla isär alla stödpaket som lanseras men utan publik känns det spontant som farbror Staten måste punga in både både det dubbla och tredubbla för att undvika ekonomisk misär för dom Allsvenska klubbarna ink AIK
 

Namn: AIK i USA   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 16:53:00
 Nordanvind

Mitt i prick
 

Namn: Steken   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 16:42:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Publikrestriktioner kvarstår till 17e maj, den 22 maj spelar vi mot Mjällby, hoppas det har lättat upp tills dess.

För övrigt verkar det som vi får 3,1m från något stödpaket plus ytterligare 300k som hållts sen tidigare. Fina pengar men vet samtidigt inte riktigt vad vi väntade oss
 

Namn: moromoro   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 15:08:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Nordanvind
Med den inställningen vore det väl bättre att sätta upp en extra byggnadsställningsläktare, lösa gräs och dra till Grimsta?

Låt friends dö. Det kommer den göra ännu snabbare utan oss. Vi har noll ansvar för det haveriet
 

Namn: Herr Kolsäck   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 15:07:00
 Nationalarenan ger oss många sköna enkla poäng. Läste ni inte om hur degerfors-spelarna gick omkring i arenan och fascinerades och tog bilder med mobilen? De var helt överväldigade och "starstrucked". 

Namn: Nordanvind   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 14:47:00
 @andreasaik

Jag gillar att du tänker positivt men jag tror inte intresset finns för den typen av lösning. Titta på DSM som alltså är en Bank för AIK som skulle kunna nyttjas för till exempel ett Arenabygge. Hur många medlemmar har DSM, 1200? Skulle alla AIKs närmare 20 000 medlemmar betala 5000 kr varje år i 10 år så skulle det gå men med tanke på att väldigt många medlemmar är barn så är det nog inte så sannolikt. Det är mer än vad de allra flestas årskort kostar idag.

Då pratar vi om att de som köpt pandemiårskorten kanske är rätt personer för den här typen av satsning. Om vi tittar på antalet sålda årskort innan hela "stenen i rummet"-ideén så var det drygt 6000 sålda. Men låt oss säga att 8000 av våra totalt 9000+ årskort inte är dubbletter så pratar vi om 12 500 kr per år i 10 år för att få ihop dem pengarna. Det är inte realistiskt.

Nej, AIK behöver kompetenta personer som kan hjälpa dem med argumentationsunderlag mot arenabolaget. Att vända och vrida på hur vi, så billigt som möjligt, skulle kunna få gräs att växa på Friends är en bra idé.

Att fokusera och jobba för en gemensam AIK-anläggning för träning är en grym idé men att drömma om en arena som kostar 1 miljard att bygga, nej det är inte görbart. I min värld är det ett resursslöseri att lägga tid på att utreda ett eget arenaalternativ.

Det är mer rimligt att AIK, tillsammans med Solna stad försöker utveckla Arenaområdet runt Friends och lösa gräsproblematiken. För vi ska komma ihåg att Arenabolaget, efter 2 år av pandemi nog gärna hade sänkt sina kostnader genom att lägga in konstgräs permanent. Min gissning är att de kommer spela det kortet i den stundande förhandlingen.
 

Namn: Ambro   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 14:43:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
VI ÄR ÖVERALLT:

Att någon kommun skulle ha något intresse i de ekonomiska uppoffringar som krävs för en träningsanläggning, för att inte tala om arena, åt AIK är hur man en vrider och vänder på det otroligt orealistiskt. Den lilla möjligheten skulle vara om Solna kommun av oklar anledning skulle få spratt och vilja göra något av Skytteholm.

AIK som klubb står tämligen maktlösa i frågan. Det har varit problemet förut, det är problemet nu, det är därför ingenting blivit av. Att vi dessutom försämrat vår egen ekonomiska ställning har inte förbättrat några möjligheter.

Vårt hopp är nog alltjämt att förbundet bygger ut någon sorts träningsanläggning för landslaget och att vi då får använda den under övrig tid. Då är ju risken överhängande att flera andra klubbar i Sthlm har samma intressen.

Men att vi ska kunna få något sorts fotbollscentrum för AIK inom en överskådlig framtid. Dessutom i någon annan kommun än Solna? Jag ser i stort sett ingenting som talar för att det finns någon realism i det och texten på 2091 övertygade mig inte direkt, tyvärr.
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 14:22:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Eh vi får snart köpa konkursboet för 300 miljoner med Dif. 150 miljoner fixar vi genom några försäljningar. Såga av taket så är vi igång.
 

Namn: Dixi   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 14:12:00
 jimper, ingen kommer ändra något på friends.

Det är en arena som blöder ekonomiskt, inga tyska vallfärdar för att se alla 80 evenemang som skulle vara på friends. Går den 200-300miljoner minus varje år? Det är väl snart värt att riva och bygga bostäder där.

Pandemin har ju inte gjort förutsättningarna bättre.
 

Namn: moromoro   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 14:01:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Jag har inte hängt med i turerna då jag missat årsmötet både senast och det innan det, vem/vilka är egentligen arenaansvariga? Görs det någonting öht?

Har vi ringt runt till våra miljon/miljardärer och kollar intresset av att stå för en eventuell del av kakan om det skulle bli aktuellt med flytt.

Jag är en klar förespråkare av att flytta, men jag förstår problematiken med både ekonomi och fysisk plats.
För mig personligen är en arena intressant om den skulle ligga lika nära eller närmre centrum än nu. Sen i vilket väderstreck lite mindre intressant. 30-35tusen och att man är lite jävla finurlig med hur arenan kan användas på ett realistiskt sätt när det inte spelas fotboll. Friends har ju misslyckats kapitalt där. Akustiken förstör för konserter, konserter och monsterjam förstör gräset, det ligger för risigt för att vara någon sorts konferenslokaler eller annan kommers.

Bävar inför ett uselt avtal på 10 år till på friends där någon får lite pengar under bordet, förklarar hur det var det ända möjliga alternativet och att vi drar in ännu mindre pengar på arenan än nu.

edit: menar självklart inte att det ens med pengar på fickan skulle gå att bygga en innan friendsavtalet löper ut. Mer att vi borde se på saken som att vi sitter i förarsätet. Tar fan ett par år på grimsta om det är så. Visa att vi har alternativ och inte blir överkörda av kommun och arenabolaget
 

Namn: AIK-Kosmos   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 13:59:00
 Väl skrivet Andreas!

På söndag ska Magyar åka ambulans till Karolinska förövrigt.. Ingen rör vår Kahl!
 

Namn: Florenzi   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 13:12:00
 Andreas//

Klart det skulle va super med en egen arena, men om vi skulle delbetala den med förskottsbetalningar på årskorten skulle aldrig funka. Skulle bli en trupp kvar med div. 2 spelare om vi inte skulle kunna ha några publikintäkter kvar!
 

Namn: RW   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 13:11:00
 Väldigt tråkigt att Rogic blir borta så länge. Väldigt viktig spelare och ersättarna känns lite tunna.

Nu får vi hoppas på ett genombrott av Ayari.
 

Namn: vasbyagenten   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 12:30:00
 gnagarskalle

Helt rätt
 

Namn: gnagarskalle   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 12:24:00
 Väsbyagenten // Jag håller med dig i stort. Det blev mycken blandning av äpplen, päron och t.o.m citroner i diskussionen.
Har jag uppfattat dig rätt? Du och jag tycker helt enkelt inte att damfotboll är tillräckligt bra (liksom hockey)men vi kan se att den nog har potential att utvecklas.
AIK dam håller man ju koll på även om dom rasar i div. Vi står upp och uppskattar VÅRA damer. Att sponsorer vill satsa på klubbar som har damverksamhet är absolut en viktig fråga för AIK.
Gott så.

P.s Reportaget med Rosa var verkligen suveränt! Otrolig pr för AIK och vore fint som faan om hon förvandlar bajen o apas tjejer till koner.
 

Namn: andreasaik   Visa profil  
Länktips: http://www.2091.se/blog/en-egen-aik-arena-r-inte-en-oreal
Hemort: Märsta
Sänt: 2021-04-22 12:22:00
 Nordanvind, fint inlägg å genomgång kring svårigheterna. Men tycker du har fel ingångspunkt, när du tänker vad AIK kan göra för oss, istället för vad vi kan göra för AIK!

Vi har ju kastat bort 10 år nu, ja ännu fler år, om man räknar in tiden från när ansvariga tog d fruktansvärda beslutet att riva vår nationalklenod. Hur Råsunda kunde undgå att k-märkas och skyddas, är för mig fortfarande helt overkligt.

Visst vi har kastat bort ett decennium, med att inte komma vidare alls i frågan, utan snarare kommit längre från att kunna realisera en egen arena. Bla pga d punkter som du lyfter i ditt inlägg. Så vore d väl ytterst dumt å kasta bort ännu ett decennium?

Om nu ev ny arena ändå ligger 5-10 år framåt i tiden, å vi på årsmötet valde å i närtid prioritera ny träningsanläggning, kan ju vi fans ÅTMINSTONE fixa en fin grundplåt till arenabygget!?

Hushållen spar ju rekordmycket pengar nu i coronatimes, så perfekt läge att gnagare att flytta över eget sparande, till att skapa ngt som står sig för evigt t laget i våra hjärtan!

"Allt" vi fans eg behöver göra är...
1 Att ngn som e lite duktig på "datatekniska" program, tar fram en digital arena, där man kan gå in å signa den plats man vill sponsra.
2. Att vi fans tex förmår DSM att administera den månatliga avbetalningsplanen.

1 miljard in från oss fans på 10 år, tycker iaf jag känns ytterst realistiskt. Som ja skrev igår e ju enklaste att man under insamlingstiden, bara gör en kopia från NAs etage 1 och 2, där man lägger på en nolla på respektive årskortsplats.

En spons av sittplats som motsvarar ett årskort om 3500, blir ju 291 spänn/månad, å ger 35 000 totalt under d 10 åren. En spons av tex en ståplats för motsvarande 1500/årskort, blir ju totalt 15 000 in under d 10 åren, å kostar ju bara sponsrande fans 125 spänn/mån. En logeplats blir ju betydligt mkt dyrare osv. Men d ska finnas en nivå, där d flesta fans ska kunna ha möjighet å haka på, å förevigas i AIK genom att få sitt namn ingraverat på just sin sponsrade plats.

Själv skulle jag direkt hugga 3 platser, en till mig å en till respektive kid, sen vilken prisnivå jag skulle välja skulle jag kanske klura mig fram till när den digitala arenan kommer upp. Men så klart vill ja ha våra 3 sponsrade platser ihop. Givetvis kan ju även sponsorer gå in å hugga platser här.

Å varje vecka/månad så uppdateras den "digitala arenan", där alla kan gå in på sidan å se namnen på de fans/sponsorer, som sponsrat resp plats.

Bara höftar som litet exempel, ngn som sitter inne på exakta siffror på resp sektion, får gärna bidra med en mera exakt kalkyl...
Mot 1 miljard
6 tusen ståplats x 15000 = 120 miljoner
4 tusen ståplats x 18000 = 72 miljoner
3 tusen sittplats × 23000 = 69 miljoner
5 tusen sittplats x 28000 = 140 miljoner
6 tusen sittplats x 35000 = 210 miljoner
2.5 tusen sittplats x 42000 = 105 miljoner
8 tusen familjeplatser x 25 000 = 200 miljoner
X antal loger x ? tusen = ? miljoner

Totalt är d 34.500 platser, som ger 916 miljoner plus logerna. Galet mkt pengar in, men samtidigt ganska liten summa/månad för fans/spons! E väl inte helt omöjligt å dra ett sånt projekt i hamn?

Under tiden kan ju arenagruppen bearbeta politiker etc, jobba med lokaliseringen, å konkretisera d praktiska arbetet osv!
 

Namn: Rotborsten   Visa profil  
Hemort: Solna
Sänt: 2021-04-22 12:14:00
 Tack Råttskit för länk och info. Trist att det var så jäkligt. Vi behöver alla 4 redan nu. 

Namn: Råttskit   Visa profil  
Länktips: http://fotbollsthlm.se/aik/aik-mittfaltaren-riskerar-att-
Sänt: 2021-04-22 11:56:00
 Rotborsten,

Se länk. Rogic blir nog borta hela våren. Kahl har fortfarande problem efter den galna tacklingen från vraket i derbyt. Pertan och Haliti är väl på G tillbaka tror jag?
 

Namn: Rotborsten   Visa profil  
Hemort: Solna
Sänt: 2021-04-22 11:53:00
 Den eviga frågan,
Någon som vet status på Rogic, Kahl, Haliti och PK?
Tränar de som vanligt eller är det rehab som vanligt?
 

Namn: Riley   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 11:53:00
 Som den romantiker man är drömmer man om en egen arena naturligtvis. Att bedöma rimligheten i det projektet är jag inte man för, men med tanke på hur det funkat hittills borde det inte vara omöjligt men oerhört svårt. Det skulle nog krävas ett enigt och starkt agerande AIK med ett tydligt mål som utgångspunkt, vilket bara det ser ut som en omöjlighet...
Vi står med Friends och det får man acceptera. Men det hindrar ju inte att man kan se på vad en egen arena kan erbjuda i fördelar och sedan försöka applicera det på Friends...?!
1. Gräs som faktiskt lever. Göra öppningar i taket är billigare än att bygga en arena. Det enda egentliga problemet är väl egentligen vem som uppgiften ska adresseras - är SvFF intresserat?
2. Näraliggande träningsfaciliteter. Tja, hur långt är det egentligen till Skytteholm? Den sträckan gör Tjerna på en kvarts match. Rusta upp Skytteholm för ungdomarna, Karlberg funkar väl bra som det är?
3. Samlad AIK-borg inkl. hockeyn. Svårt. Men Solna har väl egentligen lovat oss en rink? Dax att börja återkräva det som utlovats?
4. Gnagifiering av området kring Friends/MOS. Kan inte vara svårt men viljan saknas hos AIK (?). Jag ser det dock som en stark fördel att ha en fysisk förankring som är så AIK-förknippad, trots alla fellow-AIK:are som trånar om en Stockholmsåterkomst.
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Länktips: http://www.bajenbladet.se/sportbladet/fotboll/a/7KzJg8/pr
Sänt: 2021-04-22 11:33:00
 Man U fans kräver tillbaka klubben. Förvisso ett fåtal. Får man drömma lite så satte den här nya ligan bollen i rullning där vi fans återtar fotbollen. Vore karma i sin renaste form. 

Namn: vasbyagenten   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 11:30:00
 Bojan

Tycker du så då hade du inte behövt gå in i diskussion igår.

För det var ju där jag började.
Hur kan vi öka intresset för AIK damer? När intresset ökar kommer allt annat att följa.

Och jag sa bland annat att damfotboll är inte bra nog för min del. Sedan får andra diskuterar att dom inte förstår det men det är vad jag tycker och känner.
Och då sa jag att om matcher låg på bra tider och jag t ex skulle kunna gå med vänner o dricka öl och se dom så skulle jag nog gå.
Alltså vill jag att AIK försöker sälja in en helhet. Inte bara själva matchupplevelsen.
Och sen frågade jag andra skribenter vad deras hinder var.

Ställer vi frågorna och vad som hindrar och hur vi kan lösa det så kommer vi vidare.

Ska vi hela tiden sitta och skrika att världen inte är rättvis så kommer det aldrig bli bättre.
 

Namn: jimper   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 11:21:00
 Nordanvind

Håller med dig. Takkonstruktionen på Friends för att få in solljus borde vara högsta prio. Men är ju både en AIK-fråga och en LandsGnaget-fråga kan jag tycka. Om det nu inte finns andra sätt att lösa gräset på.
 

Namn: Genalytikern   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 11:15:00
 AIK Robin
Ja men det är ju klart det går men såklart måste det planeras.

2 lag hemma matcher där det spelas första och sista dagen i den omgången Lördag-Måndag andra laget bortamatch

omgången efter har 2 lag bortamatch och 1 lag hemmamatch

max 3 matcher per vecka alltså vilket inte alls vore någon omöjlighet.

Sen får man ju också ha i åtanke att en sådan arena byggs för att optimera gräsets möjligheter och inte som Friends...

Men såklart det är mycket att väga in isåfall dår konstgräset är en klar fördel på den punkten men ingen jävel vill ju spela på det så då får man vara lite kreativ istället.

med 3 lag blir det däremot omöjligt att erbjuda plats för även damlagen och ungdomslagen eftersom alla lag har rätt att träna dagen innan match om jag minns rätt.

Men att tro att vi själva kan äga en arena har jag väldigt svårt att se utan extern hjälp till 90%

Har däremot svårt att tro att Bajen och Dif kan acceptera att flytta till exempel till Järvafältet eller liknande men till tex Bromma vore nog ingen omöjlighet men sen är det svårt med platser som ligger bra till för en sådan lösning som skulle passa 3 klubbar. Synd att stadion inte är ett alternativ. Där hade man kunna skapat något riktigt bra med att ta bort löparbanorna och sänka ner planen och få till både geografiskt läge och en rimlig peng till ombyggnation som vore vettigt för AIK och Dif att dela på men det ser ju ut som en omöjlighet det också.
 

Namn: Dixi   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 11:14:00
 Grattis alla Göteborgare på namnsdagen... 

Namn: AIK Robin   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 10:53:00
 Genalytikern

Går det verkligen rent praktiskt att ha tre lag i högsta divisionen som spelar alla sina matcher på gräs?

En gräsplan räknar man med att kunna använda max 200 timmar per säsong. Antagligen ännu färre när det ska börja matchas redan i slutet av mars och förhoppningsvis hela vägen in i November
 

Namn: Genalytikern   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 10:39:00
 Nordanvind
Ja det är synd att chansen inte togs av oss medlemmar

Själv hade jag gärna sett att vi gått ihop med Bajen och Djurgården och skapat en arena 100% för fotboll. Det hade varit både realistiskt och kunnat bli riktigt jävla bra på många punkter. Att få en sådan arena att kännas hemma med 2 lag är ju enkelt med att skapa varsin sida med 3 lag lite svårare men varför inte 3 separata barer som varje lag inreder fritt tex.. allt går! varit välpreppat omklädningsrum givetvis samt ett för bortalag där man i ett stort rum drar in en gammal barack från valfri förort. Trångt och jävligt för bortalagen!

Då skulle man dessutom få till mellan 50-70 matcher per säsong vilket vore rimligt och en vettig kostnad som slås ut på de matcherna.

Naturgräs givetvis och sen under vintern lägger man konstgräs för att kunna träna så bra som möjligt under hela året och utnyttja arenan till max.

Kanske är realistiskt att gå ihop med någon av klubbarna i framtiden? Inte alls insatt i vad de sitter på för eventuella avtal däremot

Men att bära kostnaderna för en egen arena som känns tillräckligt stor för att cash in på derbyn m.m. där vi har i princip 0% chans för att få marken gratis är helt enkelt inte realistiskt. Är väl ungefär lika stor möjlighet att få mark gratis på ett någorlunda attraktivt område geografiskt som att någon miljardär villkorar sitt arv till AIK och en ny arena...
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 10:37:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
gnagarskalle

Tror det kommer men att det tar tid. Trots allt är den professionella damfotbollen rätt ung och storstadslagen har väl inte direkt varit så framgångsrika förutom konkade Göteborgslaget som blev Häcken.

Men nu är media med. Det kommer skapa intresse. Nu är Stockholmsklubbarna uppe, det kommer skapa intresse och nya idoler som folk vill se.

Kvinnor har haft alternativet herrar att se på på professionell nivå generellt i storstäderna. Men vi män har knappt haft AIK dam att gå på heller. Vi har varit damfotbollens BP, vi har inte varit AIK. Vi ska göra damerna till AIK.
 

Namn: gnagarskalle   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 10:22:00
 Det är klart att vi ska vara rädda om damerna. Jag kommer att följa o stötta dom så mkt jag kan.
Då jag gjorde mitt första inlägg i denna fråga handlade det om att jag är totalt ointresserad av all damfotboll förutom AIK och tjejungdomsfotboll där jag hoppas det kommer fram många tjejer som verkligen kan behandla en boll och som dessutom får en inställning som gör sporten njutbar.
Detsamma gäller hockey.

Att inte damer tjejer i allmänhet bryr sig förutom då det är "jippon" VM o EM är ju skälet att pengar inte rullar in.
Just nu kämpar massmedia till max för att skapa intresse.Men lik förbannat ser jag "aldrig" en kvinna tjej läsa sportbilagan såvida dom inte har ett herrlag i blodet.


 

Namn: AIK Robin   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 10:17:00
 Bojansfulamuche


Ja, det finns faktiskt en chans att våra damer vinner champions league om 10år.

Att herrarna skulle gör det? Tillåt mig skratta.

Den ekonomiska utvecklingen inom damfotbollen senaste åren borde vara skäl nog för att vårt damlag ska få resurser nog att kunna etablera sig i Allsvenskan
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 10:10:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
vasbyagenten

Det jag i grunden sa, till motstånd mot att ”ta” från herrarna. Är att bolaget ska stötta damerna att etablera sig i allsvenskan. AIK dam bör ha alla förutsättningar för att tillhöra toppen av damallsvenskan. Med herrarna och harrarnas publikbas i ryggen. När det sker och om Uefa förhoppningsvis blir en modern tävlingsarrangör och Europas fotbollsförbund blir detsammas. Så kommer sponsorer, tv-bolag och klubbar att följa med. Det kommer ta tid.

Den stora poängen är att vi ska vara rädda om damerna, förutom att de är damer så har de potential att bli AIK fotboll ABs flaggskepp internationellt och ekonomiskt. Det vi ger nu får vi tillbaka sen.

Jag pratar inte om att vi idag aktivt ska arbeta för en utjämning av lönerna. Den diskussionen uppstod då bland annat du verkar motståndare till att ”ta” från en del av vårt aktiebolag till att utveckla en annan del av vårt aktiebolag. Jag initierade inte samtalet om jämlikhet och lika löner.

Däremot bör vi se damernas plats i allsvenskan som likvärdig herrarnas och ge båda förutsättningar att lyckas med kort och långsiktiga mål. Och inte bara säga att de får väl klara sig själva.

Vad gäller jämlikhet i lön handlar det som i alla andra fall om en bransch och inte en enskild arbetsplats eller bolag. I det är jag väldigt mycket för att höja damernas status. Där behövs media, där behövs Uefa och FIFA. Där behövs förbund som pressar ner en utjämning på klubbarna. Sen kommer den kanske aldrig bli 50-50 i hyfsad närtid. Damfotbollen växer fort i både kvalitet, status och professionalitet. En utjämning kommer att ske. Då ska vi inte vara i en situation där damerna säger, ”varför ska herrarna ta av oss”. För AIK fotboll Dam har extremt mycket större chanser att etablera sig som ett frekvent lag i CL gruppspel.
 

Namn: Nordanvind   Visa profil  
Länktips: http://www.2091.se/blog/en-egen-aik-arena-r-inte-en-oreal
Sänt: 2021-04-22 10:05:00
 Det är en orealistisk fantasi. AIK kommer inte ha de ekonomiska möjligheterna att genomföra det här projektet inom 10-15 år hur mycket medlemmarna än vill. Stockholm, Solna och Sundbyberg har inget intresse av en till arena av den här storleken och jag tror inte ens Nynäshamn, Nacka eller Danderyd är så sugna heller. Gissningsvis inte ens Haninge. Det finns inget politiskt intresse att upplåta så här mycket mark till den här typen byggen i närtid. Behovet finns helt enkelt inte. Om 50-100 år kanske men inte i dag.

AIK hade sin chans. Vi kunde hoppat på Grimsta och krävt en arena som tar in 20-25 000 istället för dagens arena. Vi kunde gått ihop med Bajen och Djurgården och kravställt en arena för alla lagen. Vi kunde till och med försökt vandra Järvaspåret eller Solvallaspåret som var hett ett tag. Men nej. AIK lyssnade på sina medlemmar som absolut ville spela i Solna och inte dela arena. Nu står vi här med Friends. Det är bara att gilla läget.

Om AIK ska driva någon fråga överhuvudtaget så är det att lyckas bygga om Friends takkonstruktion för att få in mer solljus. Det spåret borde AIK, dess partners och AIK:are med kunskap faktiskt intressera sig för. Min gissning är att det skulle gå att ändra takets konstruktion för en betydligt mycket mindre summa än att bygga sin egen arena.

Det viktigaste för AIK fotboll i närtid är en träningsanläggning som kan förkroppsliga "Ett AIK". En plats för J, U, Dam & Herr. Ett hem för de kommande 130 åren. Det borde vara fokus, inte orealistiska drömmar om en egen arena.
 

Namn: vasbyagenten   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 09:37:00
 Bojan

Självklart inte exakt. Men vad tycker du vore en rimmlig siffra?
10% av herrarnas lön?
20% av herrarnas lön?
30% av herrarnas lön?

Eller ska vi göra som alla andra privat bolag. Vi låter marknaden styra lönerna?
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 09:35:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
vasbyagenten

Du verkar ha en del svårigheter med att tyda text och förstå vad det är du läser.
Ingen här inne har sagt att lönerna ska vara exakt samma och definitivt inte från idag och definitivt inte genom att AIK ska göra det från år 2021. Herregud vad snett ute du är i att tolka andra.
 

Namn: vasbyagenten   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 09:30:00
 LokF

Jag tror runt 90% faktiskt har sagt exakt det du säger. Men tyvärr fanns det vissa skribenter om få som inte förstod det där med marknadsprinciper.

Dom flesta vill ha ett damlag. Diskussionen började med att vi skulle försöka hitta saker som gör att fler väljer att betala för att gå o se AIK damer.
Alla är nog överens om att vi kan ta pengar från inkomster som herrarna genererar. Frågan är nog snarare hur mycket?
Va ju två skribenter som vill ha jämställda löner mellan herrar och damer. Men som sagt det var typ två som tyckte det.
Alla andra förstår att så funkar det inte. Dessutom kan man ju inte bygga framgång långsiktigt på någon annans inkomst. För när den andra behöver satsa på att hålla sig kvar i herrallsvenskan som kommer det mindre pengar till damerna.
Därav måste man hitta en långsiktig lösning på att få mer publik till damerna så att i framtiden tv boloag ser pengar i ligan.
 

Namn: Siddharta   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 09:27:00
 Hur många samarbetspartners släpper AIK in i logerna på söndag?
 

Namn: vasbyagenten   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 09:23:00
 Finansekonomen

Jag har mailat styrelsen tidigare och fått svar att man jobbar på sådant mål.

Skrämmande att klubben enbart jobbar på vissa saker när det klagas från supportrar.
 

Namn: Finansekonomen   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 09:09:00
 Lokf

"Jag hade gärna sett att klubben formulerade ett tydligt mål om att AIK fotboll 2026 (om 5 år) vinner både herr och Damallsvenskan och att klubbens representationslag spelar gruppspel på högsta europeiska nivå. Strategiska beslut som fattas skall ha detta som målpunkt och avstämningar görs längs vägen som visar om vi är på väg i den riktningen."

Jättebra!

Det vore också bra om man som utestående kunde följa resurserna och se att de matchas av ett resursinflöde längre fram. Mellan folk som säger att damerna var ansvariga för debaclet 2020 och en vd som säger att det råder ett motsatsförhållande mellan att vara bäst på herr- och damsidan, vill man kunna bilda sig en egen uppfattning.
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 08:59:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Hyvää Päivey

Bowlingen ingår inte i AIK fotboll AB. Utan den ingår i föreningen. I AB ingår enbart fotboll.


LokF

Bra inlägg.

Vet inte om någon egentligen pratar om lönerna utan mer en utjämning av dem. Eller inte en utjämning. Över tid. Och att det behöver komma från högre ort. Och att bolaget under tiden ska stötta damerna att etablera sig i högsta serien. Vilket väl är grunden för diskussionen. Sen hamnade den väl också i ett ifrågasättande varför herrar ska stötta damer och därefter om löner och så vidare.
 

Namn: Hyvää Päivey   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 08:52:00
 LokF
Jag är allt annat än en skön snubbe, tro inget annat.
Men jag vill varken lägga ner damfotbollen eller gnälla på den. Hade jag velat det hade dina argument däremot fungerat utmärkt. Nu är dom dock beroende av att det på andra sidan sitter en gammal arg patriark med horn i pannan och när det inte gör det så blir det bara platt.

Att du inte vill stödja min kamp för lika löner mellan bowlingen och fotbollen är en sak, men jag förstår inte varför du tar åt dig - vilket du uppenbart gjorde.

Men du vill satsa hårt på dam- och herrfotboll och göra oss bäst där. Gissa vilka som då får mindre resurser, just det - bowlingsektionen.
 

Namn: SiggeSluk   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 08:35:00
 .LokF / finns det en sån debatt på riktigt? Om nån sorts likalönprincip Inom AIK? 

Namn: LokF   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 07:39:00
 Varifrån kommer detta tjat om löner? Har AIKs damer, eller bowlingspelare gjort något utspel, eller är snacket bara ett demagogiskt grepp för att få gnälla på damfotbollen och ändå låtsas vara en vettig och skön snubbe?

AIKs herrlag tillämpar inte lika lön för lika arbete. Det skiljer sannolikt mer än 1 miljon om året mellan lägst och högst betalda spelare. Det handlar om marknadsprinciper. Det gör det också när vi pratar om damer och herrars löner inom fotbollen.
Diskussionen behöver inte föras längre än så.

Om man inte tycker att vi helst inte skulle ha ett damlag, eller att det bara får finnas i amatörlagsform. -Säg det i så fall!

Vi andra som förstår att damfotbollen sedan länge lämnat den arenan och nu på elitnivå är professionell vet att spelarna har lön. Att det finns en spelarmarknad och att placering i ligan till stor del bestäms av vilka resurser man satsar.

Det är bra att AIK gör en sådan satsning. Jag hade gärna sett att klubben formulerade ett tydligt mål om att AIK fotboll 2026 (om 5 år) vinner både herr och Damallsvenskan och att klubbens representationslag spelar gruppspel på högsta europeiska nivå. Strategiska beslut som fattas skall ha detta som målpunkt och avstämningar görs längs vägen som visar om vi är på väg i den riktningen.

 

Namn: VI ÄR ÖVERALLT   Visa profil  
Länktips: http://www.2091.se/blog/en-egen-aik-arena-r-inte-en-oreal
Sänt: 2021-04-22 06:26:00
 Ambro/

Ja det handlar väl om att slippa betala 700 mkr för marken till att börja med så kan man få ner kostnaden avsevärt.

Precis som 2091 skriver.

Men jag är också tveksam. Fakta är väl att sannolikheten minskar för varje år som går då den byggbara marken någorlunda nära stan minskar fort och priset skenar. Och det är kommunerna som försöker kräma ur så mycket som möjligt. Det syns bla på att folk får betala väldigt mycket för att bo i enkla massproducerade hus.

https://www.2091.se/blog/en-egen-aik-arena-r-inte-en-orealistisk-fantasi
 

Namn: Grinig gubbe   Visa profil  
Sänt: 2021-04-22 00:58:00
 Hyvä pävia - Sluta vara en grin-kuk 

Namn: Hyvää Päivey   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 23:39:00
 Jag förstår inte varför AIK Bowling ska ha mindre lön än spelarna i AIK Fotboll. Gör bowlarna ett sämre jobb? Tränar dom inte lika hårt? Vi är väl ändå alla AIK, är vi inte det?

Hur ska jag rakryggat förklara för mitt barn som spelar bowling att folk inte är beredda att betala lika mycket för att se han/hon bowla som att se mitt barn som blir fotbollsproffs?

Jag tror att lösningen ligger i att utgå från sig själv. Pratar jag lika mycket bowling som fotboll med kompisarna? Vilken ton har vi när vi snackar bowling?Konsumerar jag kanske mer fotbollsnyheter än bowlingnyheter? Hur många bowlingmatcher har jag varit på de senaste åren? (inget bullshit nu: det är säkert färre än du tror). Är det samhällsstrukturer och normer som ligger bakom bowlingens låga status? Många frågor, men jag tänder börja med mig själv här och nu.

Lägger inlägget under Fotboll - AIK så att alla fotbollsfanatiker får upp ögonen för vilken ojämställd klubb vi är.
 

Namn: Ingång-G   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 21:29:00
 Scholes,

Jag tror som du att många skulle köpa att vara mer cyniska och kontrollerade i matcher mot tuffare motstånd om det va offensivt mot dom sämre.

För min del så önskar jag ett AIK som går ut för att dominera och vara det bättre laget oavsett vilket motstånd vi möter. Även om det just nu gör att vi eventuellt tappar poäng i någon match här och där.
 

Namn: Ambro   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 20:10:00
 VI ÄR ÖVERALLT:

Med vadå, pengarna vi dragit in från AIK-monoliten? Större chans att vi lockar över Messi på ett Lustig-kontrakt i dagsläget.
 

Namn: Rubber   Visa profil  
Länktips: http://projects.fivethirtyeight.com/soccer-predictions/al
Sänt: 2021-04-21 20:09:00
 Vet inte om det behövs understrykas - men jag har alltså ingenting med datan som presenteras att göra.

Snubblade över länken med xGoals och tycker själv den är jävligt strösslad ur vårt perspektiv.

En mer realistisk är denna som jag finner väldigt intressant https://projects.fivethirtyeight.com/soccer-predictions/allsvenskan/
 

Namn: Scholes   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 20:08:00
 Jag tycker xg över tid ger en bra bild men man måste ju se matchbilden samtidigt. Om ett lag tar ledningen och sedan kontrollerar matchen så tydligt som Göteborg gjorde så betyder ju att de inte behöver ha ett spel som skapar många xg. Så deras låga siffra är ju inget dåligt betyg på deras insats alls.

För ett lag som jagar i 80 minuter och desperat försöker reducera och kvittera är såklart ett lågt xg väldigt svagt. Men det berodde ju på motståndet. Göteborg försvarade sig med mycket folk i de farliga ytorna.

Det var en taktisk seger där vi inte hade några motdrag alls. Men den taktiska segern var ju tack vare att de fick 1-0 så fort. Det betyder ju lite att Rolle är taktiskt bättre än BG.

Vi behöver skärpa till defensiven. Gör vi det så kommer vi göra det bättre i sådana här matcher men ändå kunna blomma ut mot de sämre lagen och ta övertygande segrar likt mot AFC och Degerfors.

Jag tror de flesta köper ett mer kontrollerat AIK in de tuffaste matcherna om vi bara för det härliga offensiva AIK i de sk enklare matcherna.

Något AIK under Norling aldrig klarade av. Det är helt klart min största förhoppning på BG. Inte att köra på samma sätt oavsett motstånd.
 

Namn: VI ÄR ÖVERALLT   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 20:04:00
 Nu när regeringen har bestämt att Bromma ska läggas ner så blir det massor av mark ledig för ett fotbollscentrum för AIK.

- Arena för 30k
- Träningsanläggning med en fullstor gräs och fullstor konstgräs samt lite uppvärmningsyta
- Klubbhus

Börja jobba arenagruppen!!
 

Namn: Scholes   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 19:56:00
 Galbraith

Ok då förstår jag men jag håller Inte med dig. Var det något vi försökte under Norling var det just sådana instick etc som Kolbeinn nu gjorde mål på. Ett spel som passade Stefanelli väldigt bra vilket förklarar hans väldigt fina målsnitt i det spelet. Tycker det är ett stort missförstånd att Stefanelli inte passade för Norling sätt att spela. Han valde bara Tarik före. Det kan man såklart kritisera eller att han borde ändrat formation för att få plats med båda två men det tycker jag är en helt annan sak. Att hävda att en som gör 0.75 mål per 90 minuter inte passar för spelsättet har jag aldrig förstått.

Poängen var inte att Kolbeinn passade bra för det spelet vi hade utan att han passar lika illa/bra för det spelet som Göteborg hade. Han var bara sjukt effektiv.

Ett spel som borde passa honom är det BG eftersträvat med mycket inlägg och ett spel där han vill ha in många spelare i boxen. Borde passa en box spelare som Kolbeinn perfekt men det verkar ju inte BG tycka och vi släppte honom. Helt rätt enligt mig.

Det blir lite som när man drar slutsatsen att Bilal var kvar i något sorts man man spel. I vilket försvarsspel ska man inte plocka upp en löpning in i straffområdet? Sedan ska han såklart släppa honom när han går offside men det har ju inget med man man att göra.


 

Namn: Ingång-G   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 19:02:00
 Menar inte att vara någon glädjedödare, men ta xpGoal siffrorna med en nypa salt. Det skiljer sig nämligen ganska mycket baserat på vilken sida man tittar på.
 

Namn: Svartgul Själ   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 18:58:00
 Intressanta diskussioner idag, kul! Många som deltar också.

Personligen så ser jag en del på damfotboll, främst AIK såklart och sedan landslaget i mästerskap.
För mig handlar det inte alls om kvalitén eller liknande för då hade jag aldrig klarat av att se en allsvensk herrmatch heller exempelvis om man jämför med de stora herrligorna.

För mig handlar det endast om att känna engagemang, att bry mig och det behöver absolut inte vara världens bästa teknik eller världens snabbaste fortboll för att kunna göra det.
Självklart är det fantastiskt att se ett magiskt mönsteranfall eller ett utomjordiskt tekniskt nummer etc, men det är ju mer en nördbonus att få bevittna sådant.

Kan väl jämföras med musik, finns sjukt mycket musik och musiker som inte är världens bästa tekniker eller som sjunger bäst, men som kan förmedla och få sin lyssnare att känna och därmed investera sig själv.

Sedan har jag kanske inte så mycket för jämförelser med IKEA eller plattsättarföretag etc. Dels så ser man inte till profilvärdet (kanske inte så många som har butikspersonal som idoler exempelvis och med allt vad det innebär) och dels så skulle det väl någonstans innebära att vi ska ha mixade lag, dvs herr och dam i samma fotbollslag för att försöka få ihop jämförelsen.
Men oavsett så tycker jag kanske inte att näringslivet är det mest lämpade att jämföra med utan snarare kulturen i så fall.

För att återigen ta musik som ett exempel så är ju alla artister med skivkontrakt i någon mån professionell, men det betyder såklart inte att de tjänar lika mycket för det.
Ska någon som säljer 5 000 plattor tjäna lika mycket som någon som säljer 50 000 plattor bara för att de är signade på samma bolag och utför samma “tjänst”?
Ska skivbolagen vara tvingade att promota samtliga sina artister med lika mycket pengar och på samma sätt? Det kommer väl förmodligen bara resultera i att de signar färre artister.

När jag tänker på fotbollen och jämför med andra sporter så ser jag en skillnad om man tittar exempelvis på simning, friidrott, skidor, mm. och det är att de i högre utsträckning har “samma publik”. Kvinnor och män deltar i samma mästerskap och samtidigt även om de fortfarande tävlar var för sig.
Kanske faller det sig mer naturligt med fördelning av förbunds- och sponsorpengar då.
Sedan har man möjlighet till personliga sponsorer utöver det.

Jag konsumerar damfotboll, men inte lika mycket som herrfotboll.
Kan utan tvekan däremot absolut se mig själv göra det. Förutom tidsaspekten för varje individ så ser jag exempelvis inte varför klackpublik inte skulle ha kul på dammatcher. Man tittar på AIK, sjunger, surrar och dricker bira i vanlig ordning. AIK och gemenskapen är densamma.
Att underlätta tidsaspekten tror jag absolut kan vara ett sätt att öka intresset och därmed publik etc till damfotbollen.

Ser även inom kampsporten som väl har varit extremt mansdominerat, t.ex. UFC vad som händer när kvinnor är på samma kort som männen. Även fixstjärnor som Rousey och Nunes exempelvis växer fram och tjänar därmed garanterat mycket mer än många män.
Just att man så tydligt delar upp dam och herr inom fotbollen tror jag faktiskt kan vara ett stort problem.
 

Namn: andreasaik   Visa profil  
Hemort: Märsta
Sänt: 2021-04-21 18:58:00
 Rubber mkt intressant, bajen låg ju dessutom sämst till på förväntade insläppta hemma. Visst en match spelad, men ändå lite kul, då d va mjällby d mötte. Så bara hoppas spelare å ledare fortsätter tro på vårt nuvarande projekt, å inte låter sig känslosyras för mkt, av d gräsliga resultatet mot fisk.

På tal om damidrott. Pågår på tvåan, vm kval returmöte i handboll. Efter coronautbrott fick Sverige skicka hem hela truppen, å skicka in ett helt nytt lag, med många nya debutanter. Ett givet 14 bollars försprång, känns plötsligt inte så givet, å som mest har man legat under med 6 bollar under första perioden. Tycker fö dammästerskapen i handboll, blivit minst lika sevärt som herrarnas, ja tom snäppet bättre.

I tennis där ju prispengarna numera är lika, iaf i d större turneringarna, är ju tom damerna tom mer sevärda. D mkt pga att man helt enkelt inte har samma fysiska förutsättningar genetiskt, å därmed inte dödar lika många bollar direkt på surven, vilket ger mer dueller och helt enkelt en bätttre produkt än herrarnas. Så med andra ord skulle jag sannolilt lockas mer, av att kolla på AIK damtennis än AIK herrtennis, den dan vi startar upp den sektionen inom AIK igen. Tyvärr har vi inte varit representerade inom tennis sedan 1971, senaste guldet va 62 i singel, å 61 i dubbel.

Ingen som känner någon, som känner nåra yngre talanger som e gnagare, å e sugna på å dra igång lite racketsport i klubbens färger igen? :)
 

Namn: Mästare2009   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 18:36:00
 Svart eller Vitt

Vi var helt ok mot Degerfors i premiären, men inte ett spel som räcker till toppstrid.
Vi var inte så usla mot IFK som alla vill få det till. De har 2 chanser i första halvlek och vi 3. I andra däremot är vi tillbaka på att vi är alldeles för omständiga och tveksamma i agerandet över hela planen.
Det är en resultatstyrd verksamhet och nu med 0-2 i baken går IFK för guldet och vi åker ur.......
AVD Sitt ner i båten
 

Namn: Agenten   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 17:49:00
 Bajen är bra på mitten, hur ska vi kunna komma förbi Bojanic, Jeppe, Kahlilli. Anser inte vi har råd med 3-1 framåt. Försvaret får tillräckligt tufft med deras forwards i form. Hur fan ska vi göra? Åter en otäck match, vi måste gå för tre poäng. Antar hög press. 

Namn: Tobias   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 17:26:00
 Alltså hela (herr)allsvenskan är väl "för dålig" egentligen för att berättiga något form av marknadsvärde i "underhållningsindustrin".
När vänner/släkt/bekanta som inte har någon favoritklubb i (herr)allsvenskan frågar "men asså hur pallar du kolla på det där?" är det väl ingen som har något objektivt rimligt svar annat än det känslomässiga.
Det är tradition helt enkelt.
Även kvinnliga supporters och flickor/kvinnor som själva utövar sporten fotboll verkar ju nästan uteslutande följa herrfotboll som åskådare.
En faktor som nog inte heller ska uteslutas är att en stor del av behållningen för många besökare på herrallsvenskan handlar om att (i skydd "mängden) kunna skrika: "buuuuaaaäääh din jävla FITTA!". Någonting som antagligen inte känns lika självklart på en tystare arena där fotbollsspelandet dessutom utförs av 22 kvinnor. Det går liksom bra att vara packad även på Stockholm Open, men det går inte bra att skrika "buuaaaääh din jävla FITTA!" eftersom att det dels(förutom det legendariska sorlet från baren) är tyst och dels ingen annan skriker så.
 

Namn: Genalytikern   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 16:58:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Rubber

Intressant då vi borde gjort 0,65 mål mot Göteborg och släppt in endast 0,45 mål

trots det total domedagsstämning angående både försvarsspel och anfallsspel trots att vi då statistiskt var bättre på båda delarna! i denna ytterst smala men väldigt viktiga kategori

lite roligt att Östersund tofflar in 5 bollar och borde ha minus stats.. haha
 

Namn: Konraldo   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 16:52:00
 Galbraith: intressanta analyser! 

Namn: Rubber   Visa profil  
Länktips: http://footystats.org/sweden/allsvenskan/xg
Sänt: 2021-04-21 16:50:00
 AIK har högst xG (förväntade mål) och ligger på plats åtta i xGA (förväntade baklängesmål).
https://footystats.org/sweden/allsvenskan/xg
 

Namn: Galbraith   Visa profil  
Hemort: Andalusien
Sänt: 2021-04-21 15:38:00
 Scholes,
Jag tror du missförstod mig, vilket helt klart var mitt fel. Inte helt lätt att vara glasklar när man grumsar över en dåligt genomförd förlustmatch.

Nej, det var inte det låga försvarsspelet som jag menade, det var det långsamma anfallsspelet. Man kan ligga lågt och ändå anfalla med energi och fart när man får bollen. Det var därför jag jämförde med Island. De ligger också lågt, men anfallsviljan och farten var större, iaf förr.

Med Kolbeinn tänkte jag så här. Han har alltid (förr) gjort mål, och målen har sett ut så här. Någon härinne hånade strumprullaren vilket jag tyckte var lite fånigt. Visst kan vi irritera oss på att det räcker med två mål för att göra ”succé”, men det var faktiskt två bra centeraktioner av en typ som vi sällan ser i Gnaget.

Kolbeinn är ingen tekniker, har aldrig varit, har inte Goitoms teknik. Han är mera klassisk centertank. Men vi spelade under Norling, och lite i måndags, ett ganska speciellt anfallsspel, riskminimeriande, som passade bra för Goitom, men inte för traditionella forwards. För Goitom är ingen klassisk forward. Han är mera som en klassisk center i basket. Han står rätt, men störtar inte in i straffområdet.

Och när vi inte har Goitom längre som förstaval (och det ska vi inte ha heller) då skulle jag vilja se lite mer klassiskt centerspel. Jag tror Kolbeinn hade passat bättre i dagens AIK, men just han är naturligtvis omöjlig. Men en sådan typ bredvid Nico hade varit bra.

Nico passade ju inte heller. Jag minns när han var ny och gick i luckor och Haukur var den ende som som försökte spela på honom då. Jag trodde alltid att det var för att Haukur inte förstått att han inte fick spela på djupledsgående forwards. Alla ska med-parollen, innan vi anfaller. Det var Rikards svaghet. Inte försvaret. Det satt ju!
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 15:16:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Finansekonomen

Absolut. EM och VM är inte direkt en lokal Kalle anka cup.

Ja de olika organisationerna inom boxning kan man likna med EM, VM, CL och nationell ligatitel och nationell cup. Fem olika bälten att få.

Det är inte heller bara att slänga upp en ny titel. Utan historia och lokal förankring/möten riskerar den just att få det motstånd som fick många klubbar att backa.

Ungefär som om AIK hoppat på KHL. Jag hade högst sannolikt slutat kolla och många med mig. Klubbnamnet kanske består men där finns ingenting mer än de bästa spelarna. Allt annat är dött.

Visst, vill man betala för att se en liga med de allra bästa, men då kan man lika gärna starta en liga med diverse stora företag som lagnamn. Google-Facebook
Microsoft-Random Dubai namn osv. Där Messi och grabbarna spelar.

Kalla mig naiv, men fotbollen är så stor i världen och mycket större än de 10-15 största klubbarna. Jag är helt övertygad om att en sådan liga aldrig kommer att fungera.

Och jag är lika övertygad om att Messi och grabbarna hellre spelar EM och Vm ”gratis” och får 1.5 miljon i veckan istället plus x antal hundra miljoner i individuell spons för 3 och X antal hundra miljoner i individuell spons än att promt spela i en sådan liga men inte få delta i mästerskap.Dixi

Klart man kan. Vet att anledningen för AIK hockey var något annat. Men det blir ju fortfarande samma sak för oss fans oavsett anledning. Tvivlar starkt på att det stannat vid ett år. Men hur som helst. Vad hade det gjort med oss? Det kanske ingen kan svara på exakt.


Hur många är det som är för en nordisk utbrytarliga? För att det ännu mer ska handla om pengar. Jag hade sannolikt slutat gå på matcher iaf. Spyr halvt av bara tanken.
Som träningsturnering betraktat likt RL, absolut.
 

Namn: Dixi   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 15:10:00
 Bojansfulamuche, du kan inte blanda in AIK-hockey i samma andetag som super league. Som jag skrev igår så var vi nära KK och har väl inte en mycket bättre situation idag.

Det sågs som ett överlevnadsspår för att kunna fortsätta. Nu försökte ju Perez få det att låta på samma sätt, men det håller jag inte med om.
 

Namn: Genalytikern   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 14:46:00
 Sammanfattar man kritiken Dam vs Herrar och kostnader hit eller dit så är väl alla överens om att Damerna får en del av Herrarnas kaka.

Där är väl alla redan överens..

Att alla vill maximera Herrarnas budget härinne är väl även det rätt klart även om många samtidigt ser helheten och att ett starkt lag på både Herr och Damsidan är bättre långsiktigt med allt ifrån merch försäljning, som naturligt säljer till fler småflickor framförallt om de har egna idoler i klubben etc.


Det som AIK då gjort är att avsevärt höja upp exponeringen även för damerna för tillfället.

Detta är ju det mest vettiga klubben gjort på länge. Det på sikt bidrar ju till att statusen och intresset ökar och en MÖJLIGHET för damerna att därmed få högre intäkter om det såväl bara är en enda åskådare så är det ändå ett tillskott.

Hur kan man på fullaste allvar kritisera ett sådant upplägg som enbart är till för att Damerna på sikt ska baka sin egen kaka och ändå vara slagkraftiga.

Sen är jag själv fullkomligt ointresserad av damerna men det tar inte många minuter ens på ett år att scrolla förbi de inläggen man inte är intresserad av oavsett om det är damfotboll, bowling eller plockepin
 

Namn: Konraldo   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 14:40:00
 Har funderat en del efter matchen mot Göteborg.
De saknade de tre stora nyförvärven, Hamsik spelade iofs en kort stund, men ingen Berg, ingen Wendt. Teerna, javisst, och Kolbeinn, men så mycket annorlunda än det lag som var nära degradering förra året var ju inte?!
Det ger mig dessvärre obehagliga aningar om vad som ligger framför oss.
Stefanelli fortsatt duktig. Lustig och Seb visade inte landslagsklass. Men de har ju den höga nivån egentligen. Det var synd om Bilal, som förstås kände att han inte var i närheten av insatsen mot Degerfors. Och en målvakt i toppklass... kanske kan jag tjata fram den satsningen?! Och en playmaker. Nabil borde vilas, han visar ju inget som pekar på att han spelat i landslaget.
Bättre än så här ska förstås vår nuvarande startelva prestera!
Plötsligt blir jag också undrande över Bartosz och hur han styr spelarna när ett mönster måste brytas. Visst måste han klara att justera när spelet hackar?!
 

Namn: gnagarskalle   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 14:36:00
 Tomas // Touche.

Jag följer så mkt jag kan AIK:s damer oavsett sport.

Friidrott, tennis, skidor, skidskytte, utförsåkning m.m m.m följer jag alla damer som är otroliga.

I fotboll och hockey följer jag endast AIK:s damer. Resten är för mig totalt ointressant.
Var ni många som följde Luleå - Brynäs i SDHL finalen?
Sitter ni klistrade då Kais Mora möter Pixbo i finalen i daminnebandy?
Om Rosengård spelar final i Champions league på tv. Tar ni ledigt från jobbet eller samlas på puben?

Det är för dåligt är ju svaret!

Är självklart för lika lön för lika arbete o stöttar självklart alla kvinnor som kämpar för självständighet. Min dotter ex som ALDRIG skulle vika ned sig i dessa frågor.
 

Namn: Finansekonomen   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 14:27:00
 Bfm

Du tror att få skulle nappa på erbjudandet att slippa få sin lön halverad i utbyte mot att inte få spela en turnering, oavlönad?

Det är det minst sannolika någon påstått, någonsin. En av orsaken till att spelare gick ut med att de var emot superligan, tror jag, är för att de inser att en majoritet av dem hade bytts ut inom 1-2 år. Det och lönetaket.

Jag tror att det skulle uppstå flera organisationer, likt boxning. Finns ingen logik i att de skulle vara emot damfotboll, bara det idiotiska i att tro att de ska ha 50% av intäkterna.


 

Namn: Bergsget   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 14:23:00
 Som en del sagt så är idrott underhållning och det gäller att få så många som möjligt att uppskatta och vilja betala för att se det. Samma princip gäller för företag, kan man inte sälja sin produkt/tjänst blir det inga intäkter och antingen går man i konkurs eller driver det i mindre skala. Ibland tjänar män mer och ibland kvinnor men principen är densamma. Intresset måste upp när det gäller damfotboll, fler måste lägga tid och pengar på det för att lönerna ska kunna gå upp. Det är en enorm konkurrens om folks tid och pengar från alla håll. 

Namn: LokF   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 14:16:00
 Tomas: Jag är helt enig om att publiken inte är skyldig någon att gå på en match eller på annat vis engagera sig i en av våra sektioner. Jag har sett en handfull herrmatcher i bandy genom åren, inga dammatcher. När det gäller hockeyn är jag helt jämställd. Jag följer den inte alls längre. Det är fotboll som är min passion -och liksom för alla andra, herrlaget.

Men det behöver inte förbli så. Jag såg att OS grupperna har lottats idag. Jag noterade spelschemat i kalendern. Jag kommer definitivt följa damlandslagets väg mot en önskad medalj. Jag kommer vara engagerad i resultaten och fundera på laguppställningar och uttagningar. Inte på samma nivå som AIKs herrar, men det är det ju å andra sidan inget som är. Jag tänker att jag rimligen borde kunna bli lika intresserad av våra damers tävlande som jag är av landslaget. Om jag får lite hjälp på traven.

När Niva skriver om Rosa Kafaji är det en sådan puff som jag behöver. Att vår hemsida ägnar mycket utrymme åt damerna är en annan. Det här är bra saker som är en del av framtiden. Bra att AIK positionerar sig!

Det du skriver om skidskyttet begriper jag dock inte alls. Ja, det är spännande när det är jämnt. Ungefär som när det står 0-0 mellan AIK och dif. Poängen är om det känns mer spännande om det är män som spelar, än om det är kvinnor. Om det är skillnad på känslan är det intressant att fråga sig varför?
 

Namn: andreasaik   Visa profil  
Länktips: http://www.svartamassan.se/
Hemort: Märsta
Sänt: 2021-04-21 14:13:00
 Snarf Mycket intressant artikel. Hoppas skallebanget ger vika ngt, så man orkar med å knåpa ihop ett konstruktivt inlägg i vår egna arena fråga. Utifrån d tankar/förslag jag skrev på Den Svarta Massans medlemsenkät, om hur vi genom DSM, skulle kunna dra ihop en miljard från våra egna fans, 1 miljard borde ju iaf räcka t en hyfsad grundplåt. Visst evertons nya beräknas kosta typ 5 miljarder drygt, men d skulle ha plats för typ 53 lax, å ja tänker vi skulle landa på en arena med 30-35 tusen åskådare. Så borde ju kunna få en ny arena billigare än 5 miljarder iaf...?

Till DSM räkna ja dock på 50 000 personer. Men om vi gör re lite "enklare", å räknar på nuvarande etage 1 och 2 utan villkorstrappor å tjafs, så tar väl d just lite drygt 30 tusen personer. Så om man utgick från ordinarie årskortspriser, å la till en nolla på beloppet på respektive plats, ere ngn som vet vilket belopp det skulle bli total?

Jag kanske e naiv, tänker ju ofta så om saker, att fenomenen å problem ältas, istället för att sätta ngt konkret i verk. Men för mig å många gnagare, som ju gärna vill se oss som störst bäst å vackrast osv, vore det helt givet att krita på en sådan deal via DSM! Den plats man sponsrar, kommer att förevigas med ditt namn (alt familjenamn å spons) på just den platsen, å det för EVIGT. Visst vare lite småkul å få sitt mamn på monoliten, men att bli ingraverad direkt i AIK Arena, smäller ju lite högre lixom.

Tycker det e pinsamt att vi fortfarande står å stampar vatten i den här frågan. Men som framgår av artikeln är en ny arena inget som kommer gå särskilt fort, så om vi ger DSM ev arenaprojekt 10 år på sig, så blir ju tex en sponsring av en plats, som mosvarar ett årskort som kostar 3500 (alltså 35 000 totalt). En kostnad på 291:-/månad i 10 år, för d som inte vill lr kan lägga allt på en gång. Når vi inte vårt mål om 1 miljard, lr vad man nu sätter för minimumkriterium för insamlingen, så går pengarna tbax till oss (alt man får möjlighet att välja ngn annan specifik satsning man vill se för pengarna). Å under tiden så har ju DSM åtminstone kunnat dra in mera pengar t AIK, på räntor å ev investeringar.

Hur svårt kan re va egentligen?

Namnförslag på nya arenan? :)

Sucram helt enig, dam VM va en jävla sportslig succe, där måmga av lagen bjöd på en riktig fin å fartfylld fotboll. Uppfriskande med damerna, e att de de inte rullar runt tio varv, likt primadonorna i "storlagen" efter minsta lilla närkamp. Minuset va ju dock helt klart VAR, som fuckade upp för många lag i allmänhet, å japsarna i synnerhet. Inkonsekvent å ständiga hack i flowet!

Om jag inte minns fel har vi ju haft dammatch före herrarna spelar. Tror dock d inte e hållbart. Vill minnas att ngn delat en länk här på GF, om att vesslan lyckats avtala ner matchhyran från sanslösa 1 miljon t "endast" en tiondel (100 lax), pga rådande pandemi. Så en sådan satsning låter således extremt riskabel, å kan bli väldigt kostsam. För att inte tala om "gräset", som ju redan e en åker efter herrarnas uppvärmning, föreställ er då hur d skulle se ut med 95 minuter fotbollsmatch FÖRE avspark?

Tror betydligt mer på skytteholm. Å utan pandemin, e ja tämligen bergis på att vi ökat vår publik rejält redan ifjol, å än mer nu med avancemanget. Inte "bara" för vi e tbax, utan att vi har två heta derbyn oxå, å ett allmänt ökat intresse för damallsvenskan iom d 3 stockholmslagen e med.

Krävs ju dessutom betydligt mindre folk på skytteholm, för att det ska bli ett rejält tryck på läktarna, å ge besökarna en fin upplevelse å känsla. Det kommer ju göra att man vill tbax igen. Ganska bergis på att även bandyn, hade fått ett rejält uppsving, med vår sportsliga framgång säsongen som va.
 

Namn: CPL   Visa profil  
Sänt: 2021-04-21 14:12:00
 Tomas//

Instämmer.. Är väl bara titta på damlandslaget i längdskidor där intresset är rekordstort.
Varför? Antagligen för att herrlandslaget är uslare än någonsin och avhängda efter 5 minuter och då uppstår ingen spänning och intresset faller. Damerna däremot är alltid med och slåss i toppen och ligger i absolut framkant. Då ökar intresset oavsett om herrarna åker snabbare eller tekniskt bättre.

Säg att jag kan/hinner se 1-2 fotbollsmatcher i veckan. Vad kan AIK Dam erbjuda mig som AIK Herr inte kan?
 

Den här sidan har laddats 118573319 gånger sedan 1999-09-14