Svartgul.se
 Kategori:

Just nu är det 559 besökare på forumet.

Svenska Casinon - Snygga, trygga

Regler 


Du måste vara registrerad för att göra inlägg.

Namn: Ufo   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 18:47:00
 Tack västra, får skicka dit dom tidigt på dagen.
 

Namn: Västra 132   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 18:45:00
 Ufo

Det går att köpa biljetter i morgon, risk för kö dock
 

Namn: Kenta K   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 18:39:00
 Äcklet Al-Hakim kommer nog snart gå in och avgöra matchen. Han älskar att stå i centrum. Lär ju bli 2 straffar till mfffff 

Namn: Ufo   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 18:37:00
 Har tjatat med några och undrar om dom kan köpa biljett på plats imorgon, nån som vet ? 

Namn: Ufo   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 18:37:00
 Har tjatat med några och undrar om dom kan köpa biljett på plats imorgon, nån som vet ? 

Namn: iallafall   Visa profil  
Länktips: http://www.bajenbladet.se/sportbladet/a/oR8rgg/avslojar-m
Sänt: 2018-03-17 18:36:00
 Krokko
Det fanns en slutkläm (länktips) på den där agenthistorien också
 

Namn: LalaweleAtakora   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 18:31:00
 Oerhört äcklad blir man varje gång Magnus Persson dyker upp i bild. Helvete vad man hatar den mannen. Vidrigt uppseende. 

Namn: Kenta K   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 18:28:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Östersundspubliken har iaf snott våran ale ale ale
Hhahahahaha

Hör inte va dem sjunger men pinsamt!
 

Namn: LalaweleAtakora   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 18:27:00
 Härligt att Safari ses som en av Malmös stöttepelare i år, ser riktigt tjock och orörlig ut. 

Namn: Sir Jonas   Visa profil  
Länktips: http://www.youtube.com/watch?v=ULNB4hd7jRA
Sänt: 2018-03-17 18:25:00
 Senast AIK vann ett cup-derby var 2002 med 2-0 mot Hammarby. Därefter har AIK fyra matcher utan vinst mot Hammarby och Djurgården. Två stycken mot vardera lagen.
Senast AIK slog Djurgården var 1995-04-20 i den s k snöbollsmatchen.
Kolla f ö hur usel planen är.
 

Namn: Ishi#24   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 18:24:00
 Östersund har en högre kapacitet än mff i sitt spel men vi har haft klart lättare för dom än så länge. men en seger mot mff i en cupfinal hade suttit 10 x bättre.
 

Namn: hjelmen   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 18:24:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Förstår inte frågan "Ändå kommer inte publiken... varför?"

Vi hade mer publik förra året än de flesta år det här millenniet. Dessutom ökade publiken jämfört med förra året.

Borde inte frågan vara: "Hur ska vi supportrar göra för att bli ändå fler"?
 

Namn: cj   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 18:21:00
 Krokko

Det tror jag också i båda avseenden.
För att skapa ett hem måste vi skapa gemensamma starka minnen. Det har vi sportsligt sett inte riktigt lyckats med. Ett cupguld. EL slutspel. SM guld. Att vinna sportsliga rivalmöten som mot Gbg -15 och mff genomgående hjälper också. Derbyn i all ära men det har inte varit någon sportslig utmaning och hemmafacitet mot bajen har knappast hjälpt till.
 

Namn: Wassenuss   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 18:20:00
 Ishi#24/

Tror vi skulle ha en större chans mot Östersund jämfört med Malmö i en eventuell final! Men en tuff semi med ett gäng röda kort hade ju inte skadat.
 

Namn: karl4712   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 18:11:00
 Jag kan garantera att om vi spelat på Friends och flyttat till Råsunda så hade folk klagat ännu mer 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 18:02:00
 cj
Jag tror att den motighet vi själva skapat genom att dissa NA bara kan vändas genom att vi visar oss bli ett betydligt mer vinnande lag där än vi var på Råsunda.

Råsunda hade sina förtjänster men även massor av brister, inte minst den ofta mjuka och gropiga matta som i längden gjorde att den berömda, teknisk betonade AIK-stilen försvann. Vi vann extremt få titlar på de 75 år vi spelade där och jag är övertygad om att det kommer att bli bättre på NA. Arenan kommer då att förknippas mera med det sportsliga trendbrottet än med allt annat och då kommer garanterat publiksnittet att närma sig åtminstone 25.000.

Sedan tror jag som jag skrev igår att AIK kan tjäna enormt mycket på att locka en kvinnlig publik. Svensk fotboll hade ganska stor andel damer på läktarna en gång i tiden, men fr o m 70-talet har vi varit bland de sämsta i Europa på den punkten, trots att vi anser oss vara jämställda osv. Om AIK blir först att satsa på att locka tjejer till matcherna så finns enormt mycket att tjäna.
 

Namn: Ishi#24   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 18:00:00
 östersund-mff snart vad hoppas vi på där?

pest eller kolera..
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 17:52:00
 Det har länkats till det här tidigare men det är så underhållande och instruktivt att jag klistrar in hela texten.

-------
Ronnie Sandahl
Detta kommer bli mitt livs mest ambitiösa FB-inlägg.

Skyller på att Palmemordet nu ser ut att lösas och att jag därmed behöver privatspana på något annat.
Så jag la en timme eller kanske två på att googlegräva lite i en fråga som många fotbollsintresserade frågat sig:
Hur i hela friden kommer det sig att Malmö FF värvat den till synes oduglige mittfältaren Bonke Innocent?

Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag hört frågan ställas i poddar eller läst den på twitter.
Hur kunde MFF-sportchefen Daniel Andersson, annars berömd för sin lysande scouting, plötsligt slänga ut 8-10 miljoner på en okänd spelare som knappt ser ut att göra tio på foten? Och varför kastade man ut hisnande 8 miljoner på Egzon Binaku, en avbytare i Häcken?

Det konstiga är att ingen journalist verkligen försökt lägga agentpusslet. För naturligtvis finns svaret där. Eller åtminstone en rad rätt pikanta frågor.

Nåväl, detta ska inte misstas för journalistik. Detta innehåller även gissningar och diverse antydningar (och kanske nån felaktighet).
Detta får ses mer som ett litet exklusivt livegräv för er fotbollsintresserade FB-vänner i god privatspanaranda.

Rubrik: Så hamnade Bonke Innocent i Malmö FF (i 31 punkter).

1. Utgångspunkt: med Oscar Lewicki skadad ser MFF ut att behöva spela Bonke Innocent på innermitten mot Östersund på söndag. Hela MFF bävar. Publiken, som numera tagit för vana att applådera varje gång Bonke får fram en passning, bävar. Ryktet säger att han värvades utan att tränaren MP sett honom spela, utan att chefsscouten sett honom live - och han värvades för enorma pengar. Hur gick det till? Låt oss därför backtracka lite. Eller säg så här, låt oss börja med att kika lite på agentpusslet:

2. MFF:s trupp har under Daniel Anderssons (DA) ledning dominerats av spelare som är knutna till två agenter: Martin Dahlin (som MFF verkar ha en ganska okomplicerad relation till) och Hasan Cetinkaya (som klubben har en något mer komplicerad relation till).

3. Diverse tjafs med Cetinkaya i samband med Robin Olsen, Adu och lite andra spelare leder till att man plötsligt har en knixig relation till den agent som har hand om potentiella superhemvändare som tex Emil Forsberg. DA måste därför förbättra relationen till Cetinkaya.

4. Vi vet ju att agenter med stora ambitioner numera försöker gå in och "äga" trupper - placera så många stjärnspelare i en och samma klubb som möjligt (tänk Mino Raiola som fixade Zlatan, Michitaryan, Pogba, mfl till United eller Jorge Mendes som gör vad han vill med Wolverhampton). Det finns viss rimlighet i att tro att Hasan bär liknande ambitioner. Konstigt vore annat.

5. Med Hasan C:s växande ambitioner har han lämpat över en del mindre viktiga allsvenska spelare i ett bolag som på ytan inte tycks kopplat till honom. Istället är det en annan agent som eventuellt är en riktig agent, eventuellt är mer bilmålvaktstyp. Denne heter Jonathan Chalkias, en 27-årig göteborgare och har en massa bra, halvbra och en del halvdassiga klienter (som händelsevis alla verkar ha varit Hasans klienter).

6. Chalkias bolag heter Global Sports Management Scandinavia AB. Bolagets adress är Persgatan 11 C. Där råkar just Chalkias bo på 23 kvm i ett bajsbrunt hyreshus, precis som alla storhandlar-agenter brukar göra.

7. En av Chalkias många klienter heter Egzon Binaku, en inte helt ordinare vänsterback i Häcken som MFF plötsligt köper för 8 millar, vilket får ses som ett rätt rejält överpris.

8. En annan av klienterna heter Sören Rieks som oväntat tar steget till MFF trots att han egentligen skulle utomlands.

9. Trots de till synes lukrativa övergångarna stannar Chalkias i sin etta, staying true to himself osv. Eller så går pengarna nån annanstans? Hasan C?

10. Hej sidospår! Hasan C har en del märkliga MFF-kopplingar. Däribland Erdal Rakip som i en av årtiondets konstigaste affärer hamnar i Benfica men går direkt på lån till Crystal Palace (jävligt oklart om det hänger ihop med nåt, men ville nämna det ändå pga underhållningsvärdet i den transfersagan).

11. De senaste två åren har Hasan C mjuknat en del mot MFF och fixat hem två väldigt prestigefyllda hemvändare till MFF: Rasmus Bengtsson och Johan Dahlin.

12. Kanske är det inte alltför orimligt att tänka sig att värvningen av Binaku (och den orimligt höga övergångssumman som kanske inte bara hamnar hos Häcken?) delvis är en gentjänst till Hasan C? Ett tack för Dahlin och Bengtsson?

13. Inte för att MFF/DA på nåt sätt skulle vara ohederliga. Men för att klubbar som vill upp på en viss nivå behöver "spela spelet" som de säger i Paradise Hotel. För att kunna plocka spelare på en finare hylla behöver klubbar numera liera sig med enskilda agenter för att ha chans på internationella transfermarknaden. MFF har på senare år alltså haft den sortens relation till Martin Dahlin och Hasan Cetinkaya. Men under 2017 dök det plötsligt upp en ny aktör...

14. Ett bolag som kallas All Invest Management AB på Transfermarkt (men inte finns reggat som svenskt AB trots att de enbart har svenska spelare) försåg plötsligt MFF med prestigevärvningen Carlos Strandberg.

15. Officiellt har bolaget två agenter: de tämligen okända Moses Ssewankambo och Fredrik Lagemyr. Båda är under 30 bast. Båda är dessutom pikant nog syskon med varsin halv-ok fd u21-spelare (Isak och Patrik) som också representeras av samma bolag.

16. Man behöver inte vara Sherlock Holmes för att förstå vem som egentligen ligger bakom All Invest Management AB. Dels har bolaget Borussia Dortmunds Alexander Isak i sitt stall. Dels skrevs det häromåret i GT om att Fredrik Lagemyrs småhandlarbrorsa Patrik i Blåvitt osannolikt nog signat med Luka Modrics agent Vlado Lemic (ingenting nämndes om brorsan Fredrik).

17. Bosniern Vlado Lemic brukar ses som en av världens med hårdföra agenter. Slog igenom när han hijackade halva PSV Eindhovens trupp för 20 år sen och blev persona non grata i den holländska klubben. Han har sen dess varit inblandad i en jävla massa uppmärksammade affärer. Bla Etoo till Anzhi. En annan klient är Luka Modric i Real Madrid.

18. Hej sidospår! Modric är ett skumrask-kapitel för sig. När han såldes från Dinamo Zagreb till Spurs för 205 millar fick han enligt kontraktet 50 procent. Av de 102,5 millar han fick har 83,5 millar gått vidare till en gubbe som heter Zdravko Mamic som var boss i Dinamo. Både Lemic eller Modric har vägrat svara på varför Modric konsekvent fört över pengarna. Oh, well. Slut på sidospår. Tillbaka till...

19. ...att Lemic precis som alla stora agenter vill erövra marknader. Det gör man genom att "äga" spelartrupper, få inflytande i klubbar. Dessutom tycks han inte banga för att komma in sent i spelaraffärer med sin expertis och sitt nätverk och ta hutlöst betalt för biffen. Som i fallet med AIK och Isak-affären där det uppges att 20 millar hamnade i Lemics ficka.

20. Lemic ska ha blivit Isaks agent genom AIK-spelaren Dickson Etuhu som blev Lemics medarbetare i övergången (samme Etuhu som nu är åtalad för matchfixning).

21. Precis som TV4 berättade i "Kalla fakta" ifjol fanns ytterligare några lirare inblandade. En "klockagent", nån annan som misstänktes för pengatvätt om jag inte minns fel. Och ytterligare en agent som då samarbetade med Dickson Etuhu och som ingick i Lemics nätverk:

22. Den driftige Malmöbon Nochi Hamasor som inte brukar banga att berätta hur nära vän han är med Zlatan (och som för några år sen satt i fängelse i Monaco). Nochi drev plötsligt bolaget Nordicon som på sin hemsida stoltserade med storspelare som bla Alexander Isak och Carlos Strandberg.

23. När MFF i somras, inom loppet av några veckor, en aning oväntat lyckades värva BÅDE Carlos Strandberg och Kingsley Sarfo (som då var het som fan och ännu inte häktad för att ragga på minderåriga) framstod det som en kanondeal. Ett nytt hyllplan för MFF. Dyrt visserligen men sjukt starka värvningar för ett MFF som satt på alltför många utgående kontrakt.

24. Precis före affären från Sirius till MFF byter Sarfo agent till Lemics svenske samarbetspartner Nochi Hamasor.

25. MFF har då dessutom en anfallare för mycket i truppen. Pavel Cibicki (som inte blivit så bra som de hoppats) byter då (övertalas att byta?) agent till Hamasor som i sin tur lyckas skeppa iväg den intet ont anande Cibicki till Leeds för en oväntat stor penning (där man kan tänka sig att Lemic har nån tjänst att inkräva?)

26. Och - voila! Allt har gått så bra! Samarbetet med Lemic-nätverket leder MFF till två toppvärvningar och en oväntat stor försäljning av en spelare de inte ens vill ha. Allt frid och fröjd va? Eller?

27. Nja. För plötsligt står Daniel Andersson i grov tacksamhetsskuld till Lemic & co.

28. När Andersson råkar yttra att man eventuellt behöver en ersättare till Lewicki (vars kontrakt är på utgående) föreslås en oprövad 21-åring som heter Bonke Innocent som lirar i norska ligan. Chefsscouten ser honom aldrig ens live, tränaren MP har aldrig hört talas om honom. Men MFF pröjsar gladeligen 8-10 miljoner och det skrivs ett lukrativt megalångt 4,5-årskontrakt med sign-on-bonus. Vid tiden runt affären byter Bonke agent till... japp, Nochi Hamasor.

29. När nye stjärnförvärvet gör sin första träning står Sydsvenskans MFF-reporter Max Wiman (och en massa andra) vid staketet och undrar vad det är för jävla värvning MFF gjort. Han är kort sagt usel. Elaka tungor hävdar att mångmiljonmannen Bonke (som snabbt får öknamnet "Samba-Bonke") knappt ens håller allsvensk klass.

30. Konklusion/konspirationsteori: MFF har bytt agentberoende eftersom de så gärna ville ha in spelare av typen Carlos Strandberg och Kingsley Sarfo. Kostnaden? Bonke Innocent.

31. Nu är frågan: hur många fler spelare måste MFF värva som gentjänster till sin nya agent-koalition?
 

Namn: Black Ben   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 17:45:00
 Många intressanta tankar nu. Ingen vill ju förlika sig med tanken på att de är en "produkt" eller en "kund" men likförbannat är man ju det. Jag kommer osökt att tänka på den där seriestrippen om de två grisarna som står och gläder sig åt att de äter "gratis mat" i ett slakteri. Om något är gratis så det du som är produkten, lex Facebook.

En "fotbollskund" om man kan säga så är nog snarare medgångssupportrar och sällangångare snarare än de som kommer till Kristianstad en trött cupmatch i svinkalla februari. Fotboll ÄR något mer än bara en upplevelse, något man har invävt i hela själen på ett sätt som inga andra "upplevelser" är. För sällangångare är dock en fotbollsmatch en produkt. Det är något som konkurrerar med att gå ut och ta en öl, vara hemma med familjen, spela TV-spel och att se matchen från TV-soffan. Det är ju först och främst dessa som måste mobiliseras, dels till Friends och dels till att bli mer dedikerade supportrar som går på 5-7 matcher varje år istället för 1-2.

Två saker jag funderat på är att konceptualisera två olika saker: vissa sittplatser samt vissa matcher.

Vissa platser syftar till olika saker, tex hur mycket man sjunger, varifrån man kommer och gud vet vad. Man får sitta med likasinnade helt enkelt. Detta kan vara ett sätt att få folk att gå ensamma i högre utsträckning. Ingen (som jag) vill sitta bland griniga råsundafetton tex.

Det andra är att låta motståndarlagen stå för specifika eventdagar. Möter vi Örebro är det "Barndag", möter vi Giffarna är det "Halsduksdag" osv. Notera att detta är saker som kanske Norra Stå kommer skita blankt i men det är heller inte de som är målgruppen. Det är Magnus som kommer med sin polare och sina barn, typ. Man tänker: "Vänta, idag är det väl Sirius, är det inte då man kör den där grejen. Det är ju kul!".

Det är minst två olika supportergrupper. Hardcores och "produkter" och JA, vi vill ha "produkterna" på våra matcher - hur eventiga och nyinflyttade de än är.
 

Namn: OH   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 17:30:00
 Jag kanske står ensam här men bryr mig faktiskt inte speciellt mycket om man skulle sätta DHL eller liknande framför Allsvenskan. Detta är ju nästan mer regel än undantag ute i Europa och mer pengar till Allsvenskan är ju trevligt.

Alla kommer fortsätta säga Allsvenskan och AIK kommer fortsätta spela fotboll.

Avd: Spelar roll?
 

Namn: cj   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 17:26:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Det här med publik nog rätt komplext.
Jag är övertygad om att det faktum att vi varit jämnbra men inte riktigt där senaste 5 säsongerna tror jag inverkar negativt på publiktillströmningen.
2015 gör vi en säsong där vi är med och fightas om guld då kommer också folket. Sista hemmamatchen mot Göteborg är väl kring 40000 på.

När vi harvar i ett spännings och förväntningsmässigt ingenmansland blir det betydligt svårare att hitta hypen.

Att gå från något dåligt till något bättre är ett utmärkt sätt att mobilisera publik. Det är bara att se på våra stockholmsrivaler som på förhand båda har varit mer taggade inför säsongen. För oss är det rätt lätt att döda hypen då allt som krävs är att vi inte är riktigt är med i racet vid en given tidpunkt.

Att vinna tillbaka publiken är rätt enkelt. Vinn matcher. Het stämning där alla matcher och resultat har betydelse. Då kommer fölket.
 

Namn: murnau   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 17:18:00
 Ett positivt perspektiv är dock att om morgondagens cupderby går det att argumentera för att det är vår bästa försäsong någonsin. Klara för cupfinal efter att besegrat vår bästa rival - svårslaget. Hoppas en sådan vinst kan lägga grunden för en rejäl haus att bygga upp inför allsvenska premiären. 

Namn: murnau   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 17:12:00
 War Machine

Många kloka tankar från dig, tankesmedja låter hyperintressant!
 

Namn: Västra 132   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 17:11:00
 Jag sitter på västar nära klacken.
Nu mot ösk satt jag nära ösk klacken (nåja, de gjorde ett försök) på östra och när Norra tog i så hördes det jävligt bra, hörde inte ens ösk då men när det blev mummel så dog det plötsligt, då hördes även ösk folket.
När jag sitter på Västra så hörs klacken alltid bra (nästan iaf)
 

Namn: mr.e   Visa profil  
Länktips: http://twitter.com/matsenquist/status/975034314495856645?
Sänt: 2018-03-17 17:03:00
 Verkar vara nån som förhastat sig på exp angående namnbyte. ^

Angående publikbortfall så finns det säkert en mängd faktorer som spelar in. Själv tror jag vi sköt oss lite i foten när vi för ett gäng år sen uppmanade till bojkott på bortamatcher under en lång tid. Folk blev vana med soffan på ett annat sätt. Samt allt negg, och svarta rubriken om vartannat.

Skönt att det ökad nu lite inför i morgon iallafall.
 

Namn: Västra 132   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 17:02:00
 AS får heta vad dem vill, jag kommer alltid säga Allsvenskan iaf 

Namn: Ron Swanson   Visa profil  
Länktips: http://mobile.twitter.com/GersmanFille/status/97402404278
Sänt: 2018-03-17 17:00:00
 För den som vill tippa AIK och lite allsvenska, som hittat! 

Namn: karl4712   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 16:58:00
 Jag har väldigt svårt att förlikamig med tanken att ordet "produkt" finns som avgörande faktor för om jag går på match eller ej.

Troligare avgörande faktor är t.ex huruvida jag hinner hem från landet eller ej.
 

Namn: Division   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 16:57:00
 Bättre tempo i biljettförsäljningen igen:

AIK Fotboll

Verifierat konto

@aikfotboll
7 minför 7 minuter sedan
Mer
Biljettupdate för cupderbyt. Strax över 600 platser kvar nu på Norra Stå. Blir fullsatt.
 

Namn: Tobias   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 16:54:00
 IsidorII >>> Jag tror att du till stor del har rätt i ditt resonemang. Jag tycker också att det har blivit mer utpräglat "skavande" i och med flytten från Råsunda till Friends. Det sista av "charm" och "nostalgi" som anledningar att gå på fotboll försvann liksom på ett bräde. Den nya arenan sänder ut signaler om att den ska innehålla en produkt(sorry ni som stör er på detta uttryck) som allsvenska fotbollsmatcher i stort sett aldrig lyckas leverera. Jag tror också att folk när de går till Friends, medvetet eller omedvetet, mer har intrycket av att de konsumerar en produkt snarare än bidrar till att utveckla produkten genom att finnas där och leva ut sin passion. Vi har liksom gått in i det som är dåligt med "den moderna fotbollen" och inte fått med oss tillräckligt av det som är bra. 

Namn: Borges Bolltouch   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 16:52:00
 DHL Allsvenskan får mig att tänka på LDB Malmö.

Avdelning: Frakt och duschtvål.
 

Namn: War Machine   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 16:52:00
 En annan grej är ju all skit som skrivs här och i sociala medier, inget som ökar hypen direkt och gör folk sugna på att gå...
Avgåinlägg, negativa inlägg etc förstör mycket...

Inlägg där man gång på gång tjatar om hur tråkigt vi spelar, inlägg där man skriver att man ska bojkotta om bystedt eller Norling är kvar, Arenan är värdelös, Inlägg där man skriver att man inte köper biljetter/årskort om styrelsen får sitta kvar mm gynnar knappast vår klubb eller våra publiksiffror.

Det enda det gynnar är våra konkurrenter.

Stå upp för klubben istället! 

Namn: AIK i USA   Visa profil  
Hemort: New York
Sänt: 2018-03-17 16:51:00
 DHL Allsvenskan? Hjälp...

 

Namn: karl4712   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 16:49:00
 Man kan såklart fråga sig hur vi ska locka mer publik. För mig kokar det ner till den enkla frågan: Hur kul är det att gå på fotboll?

Frågor jag ställer mig inför imorgon är: Ska vi spela 5-3-2 eller 3-5-2? Har vi någon plan B om vi hamnar i underläge? Kommer vi backa hem om vi tar ledningen? Litar vi på vår förmåga att slå vår motståndare eller anser vi oss ha större chans att vinna på straffar?

Den som lever får se.
 

Namn: gnagetjens   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 16:46:00
 Som 890622 sa: Ingen kommer ändå kalla serien något annat än Allsvenskan.
Inte så att gemene man säger: "Barclays Premier League" till Premier League..
 

Namn: Black Ben   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 16:36:00
 Jag tror att en stor del av vår identitet just nu är baserad på att vi är Stockholms bästa lag och att vi varit det konsekvent. Vi är ett vinnarlag helt enkelt för folk som vill se den bästa fotbollen. Problemet är ju att vi just inte är det. Vi vet ju alla hur många titel-år vi har under 2000-talet. Att komma 2:a innebär att man faller på målsnöret och det är en enormt frustrerande känsla, som rimmar väldigt illa med en av våra största identifieringar. Det blir också ett tacksamt öppet sår för våra antagonister att spela på: Om vi nu är så jäkla bra, varför vinner vi inget? Dessa två går inte ihop - så, ja, ett SM-guld skulle nog hjälpa för att vi ska kunna hitta den identiteten.

Tack också till Fresh128 som exemplifierar exakt den mentalitet som jag tror är så skadlig för oss. Vi ska inte titta på andra, vi ska inte lära oss, vi vill inte ha vissa typer i publiken - men vi vill ändå ha störst publik av alla. Vi måste, MÅSTE, rannsaka oss och se vad som behöver göras.

Det betyder inte att vi ska klistra på en trend på AIK (en trend är ju per definition en tidsbestämd nyck) utan snarare mejsla fram en identitet som vi alla kan ställa oss bakom.

Just nu känns det som vår tron står på en väldigt instabil grund. Vi har vårt supporterunderlag som kanske är Sveriges bästa, men de kommer inte på matcherna. Vi har en publik som kräver vinster, vilket vi inte gör i tillräcklig utsräckning. Vi spelar, i ärlighetens namn, inte en speciellt sexig fotboll och när vi sen ändå inte vinner SM-guld så har vi liksom inget kvar. Ponera att vi gör en IFK Göteborg och börjar tappa pengar och placeringar. Vilken struktur har vi då kvar som gör att inte Hammarby seglar om oss, uppbackade av publikpengar? Fotbollskvalitet kan måhända vara lika instabil grund som publikunderlag (vi var ju störst i stan för bara 5 år sen) så det är inte självklart - men att ha folk i organisationen som fattar vikten av marknadsföring är det.

Jag har lekt med tanken på att organisera duktiga marknadsförare i AIK-familjen i en tankesmedja för att lyfta fram bra idéer från supporterleden och se till att de blir verklighet. Jag är dock lite för dåligt insatt i verksamheten för att ha full insikt i problematiken inom marknad, för att se vilka insatser som skulle behövas.

 

Namn: 890622   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 16:35:00
 Jag skiter i om serien heter Jokk Bärdryck-allsvenskan. Mer pengar in innebär mer pengar till Gnaget och större chans att nå Europa.

Ingen (förutom folk på TV) kommer ju att kalla serien för något annat än Allsvenskan ändå.
 

Namn: Gordon   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 16:33:00
 Fresh128: Jag tycker det är en sjukt dålig idé att ha den attityden till ny publik. Stockholm är och har alltid varit en stad som bygger på inflyttning. Hur många av oss är mer rotade i stan än 2-3 generationer?

Sen är det som händer i Bagarmossen större än att det bara drar vänsterfolk och folk från andra städer. De flesta jag vet som har flyttat dit är högutbildade karriärister.

Vi behöver kunna välkomna nya stockholmare till AIK-familjen. Jag struntar i om de har blåställ, slips eller fjällrävenväskor - de ska vara välkomna att dela vår passion, kärlek och (ibland) smärta.

Tror mer på det som har sagts. Vi som hejar på AIK får ansvara för att dra med oss folk till matcherna. Sen hjälper det såklart om vi inte alienerar människor ur en viss samhällsgrupp (typ ekonomiskt starka nyinflyttade stockholmare som inte röstar precis som du vill).
 

Namn: murnau   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 16:27:00
 Fresh128

Ja men vad säger du om att Dif närmar sig oss ordentligt publikmässigt?
 

Namn: Shearer   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 16:25:00
 Men WTF DHL allsvenskan.

No no inte bara för att det är för jävligt jag jobbar för en konkurrent till DHL.
 

Namn: Astream   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 16:18:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Få mer publik:

1. Vinna serien --> gå till CL.
2. Göra AIK mer trendigt (ger dock en dålig smak i munnen).
3. Få med kompisar, familj, arbetskollegor och andra bra förslag som har nämnts.
4. Övrigt.

Edit: tillägg.
 

Namn: Ishi#24   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 16:17:00
 dhl-Allsvenskan haha vilket skämt.

Allsvenskan blir... DHL-allsvenskan?
Enligt uppgifter till SportExpressen har det internationella fraktföretaget köpt namnrättigheterna till den svenska fotbollsligan.
Något som väntas bli officiellt på den allsvenska upptaktsträffen till veckan.
 

Namn: Wassenuss   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 16:11:00
 En Annan sak som är värd att lyfta är att Bajare går på ALLT! Innebandy, handboll, fotboll, bandy, Futsal, damfotboll, hockey. Ja tamejtusan allt! Där har vi Gnagare lite att ta tag i också. 

Namn: gnagetjens   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 16:05:00
 Lennart Johansson på bandyfinalen.

Avd övrigt
 

Namn: War Machine   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 16:04:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Bajen har verkligen lyckats vad det gäller publiken.

Vi i AIK måste som sagt hitta ett sätt att öka våra publik, vi är akterseglade av bajen... Malmö också långt före oss. Dif har ökat och är nu i samma nivå som oss, snart går även de om oss!?

Vi har överlägset de bästa spelarna, vi har dominerat stockholmsfotbollen fullständigt i många år, i år har vi en trupp där vi verkligen kan utmana om guldet på allvar, vi är egentligen helt ensamma på vår sida om stan, enormt många människor som finns i vårt upptagningsområde, vi har en ny modern arena mm

Ändå kommer inte publiken... varför?

Jag tror att man till en början måste börja ta mer ansvar som enskild supporter dvs ta med folk på matcherna, tala gott om AIK och arenan, organisera sig i supporterorganisationer, tycker det råder alldeles för stor acceptans för att man som AIK:are stannar hemma från matcherna självklart kan vissa inte gå på alla matcher(bortförklaringarna duggar tätt), har man årskort/biljett och inte kan gå varför låter man den vara oandvänd i stället för att ge bort den?

AIK jobbar i mitt tycke alldeles för dåligt för att locka sällanbesökare/ny publik. Syns för lite och når inte ut till andra än oss som oftast redan är på plats.
Bjud in skolungdomar/ungdomslag kostnadsfritt till vissa matcher och då inte enbart från Solna utan från västra/norra förorter + innerstan.

Vår identitet behöver vi hitta, den har gått vilse lite... det är en stor fråga. Vilka är vi och vilka vill vi bli?!
Jag tror på tanken att göra oss till det enda alternativet i norra/västra stockholmsförorter utan att för den delen glömma bort innerstan. Allt norr om slussen bör vara AIK i en drömvärld... hur vi kommer dit är den stora frågan? Kanske svälja stoltheten och titta på hur Bajen gjort? Inte göra allt som de gör/gjort men plocka russinen ur kakan och hitta vår egen väg framåt.

Att använda Simon Strand för att hjälpa oss öka vår våra publiksiffror tror jag stenhårt på (en förutsättning är ju att han själv vill såklart) sen tror jag att även våra supporterklubbar tillsammans måste göra mer!

Stöd AIK
 

Namn: Fresh128   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 16:01:00
 Att Bajen drar mkt folk ska vi ta med en nypa salt, deras publikbas består utav inflyttade bönder/hipsters/vänstermuppar med fjällräven väskor, för dom är det en trend just nu att gå se bajen men frågar man dom att säga minst 3 spelare i laget kan dom endast få fram Kennedy så illa är det, och tro mig jag bor i Bagarmossen och har bott här i snart 20 år och har sett förvandlingen med inflyttade bönder som precis blivit nybajare..

Riktigt tragiskt faktiskt och är jävligt glad att dom inte valde oss.


 

Namn: murnau   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 15:50:00
 "14 mars 2014 hade vi sålt 6500 säsongskort. Vi har 8200 nu. AIK hade då sålt hela 14500, i år 8800... Trenden är tydlig."

Från knasapan Tommie på twitter. Han har ju tyvärr rätt den här gången och det här är verkligen något både klubben och vi supportrar måste ta på allvar. Ja det finns ett agg mot NA hos många men går inte att skylla på i längden.
 

Namn: IsidorII   Visa profil  
Hemort: Stockholm
Sänt: 2018-03-17 15:50:00
 Angående klena intresset och biljettförsäljningen så måste vi höja blicken lite. Stockholm tillhör Europas 10-15 rikaste städer men vår fotbollsklubb spelar i den 25 bästa ligan strax efter Azerbadjanska och vitryska. Kvaliteten på det man som åskådare får är helt enkelt för dåligt trots fantastisk arena och publik (om än i antal underkant) Som relativt "gammal" AIK börjar man helt enkelt tröttna på detta.
I jämförbara städer som Amsterdam, Lissabon, Dortmund, jag t om med Köpenhamn och Glasgow erbjuds löpande Champions league spel och en europafinal vart tionde år. Det måste bli slut på tramset. Att titta på "åshöjdens BK" är kul till en viss gräns.
Lyft blicken(tänk i Europeiskt perspektiv), inse nuläget (kan vi bli bättre än vitryssland och kanske nå Rumänska ligan), och sätt upp mål i paritet med vilken stad och faciliteter som man faktiskt spelar i.

Både Celtic och Ajax har över 50 000 i snitt på sina hemma matcher och spelar regelbundet i CL och vinner sina ligor. Stockholm - Glasgow - Amsterdam, finn ett fel... 

Namn: satin   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 15:47:00
 murnau:

Bra reflektion, så är det faktist. Kanske kommer det alltid vara så, men jag tycker det ligger i nya styrelsens intresse att åtminstone prova att ändra på detta, det kan de göra med väldigt enkla medel; Media (ja, nya styrelsen är proffs på det), Sporten, den hade vi redan innan nya styrelsen, nu skall vi "bara" exekvera och stödjas av nya styrelsen.

Jag var FÖR det nya, med Simon etc. De sitter i en hyfsat stabil båt, bra trupp, bra org. bra ekonomi. Sen vet jag vi har andra saker som är nog så viktiga att fixa..

I business snackar man alltid om "trade-off" men min personliga åsikt är att vi sitter ruskigt bra till.

Det finns ett uttalande från Amazon (JeffBezos) som jag gillar: We think long term,and dont sacrifice long-term value for short-term results"

Nu kör vi! glömmer aldrig när jag bodde i karlstad och bajen-polaren kom på besök för ytterligare ett "TV-derby", då hade jag byggt ett fullskaligt råsunda-spöke som hängde i hallen när han öppnade dörren, tror det blev 5-1, typ 2001, eller året efter.
 

Namn: iallafall   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 15:46:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Difs profilering som "östermalm" måste vara rekord i dålig marknadsföring. Det började väl när några stekare med backslick trodde att dom var coola.
Men det måste vara ytterst få som verkligen bor på östermalm som gick på matcherna. Kan tänka mig något 100-tal högst.
En majoritet av difarna är ju ungefär som AIKarna. Folk från dom flesta samhällslager och klasser. Många av dom borde varit provocerade av en profilering som överklass/stekare/backslick.
Framför allt nyrekriteringen tror jag blev lidande på grund av den. Unga från Åkersberga lär ha känt med gemensamt med AIK och unga från Huddinge med gemensamt med Bajen.

Sedan hela den tragikomiska föreställningen med deras egna arena som absolut skulle ligga på östermalm. Fattar ännu inte idag om någon verkligen trodde att det skulle gå att bygga en arena på östermalm och än mindre förstöra ett kulturminnesmärke som Stockholms Stadion.

Det är ingen tillfällighet att dif har sämst publik i Stockholm


---


Brukar inte tala om AIK med folk jag inte känner. Man vet ju att det inte blir någon givande diskussion.
Senaste gången berättade jag för en tjej från Jönköping att jag varit i göteborg och sett AIK ta SM-guld.
Hennes svar: -Är AIK från Göteborg?

Att det finns folk som inte är sportintresserade är ju en sak. Men nog är det väl allmänbildning att veta att AIK är Stockholm (förutom för difarna då)?
 

Namn: murnau   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 15:35:00
 Tjerna till landslaget!

Ja det är ju tyvärr den vanligaste. Framförallt av folk som har noll koll på sport. Tycker vi ska eftersträva att den sistnämnda reaktionen blir den vanligaste. "Död åt alla" är en del vår historia oavsett vad man tycker om det men knappast något som alla AIK:are kan identifiera sig med.
 

Namn: murnau   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 15:32:00
 Intressant att höra vad ni andra möts av för reaktioner när ni berättar att ni är gnagare? Ja utöver det man får höra från folk som håller på bajen, dif eller blåvitt då. 

Namn: Tjerna till landslaget!   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 15:31:00
 murnau

Jag får tyvärr väldigt mycket av den första reaktionen du pratar om. Men fortsätter de nya friska vindarna att blåsa inom klubben så kommer det förhoppningsvis vara ett minne blott i framtiden!
 

Namn: murnau   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 15:27:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
När jag säger att jag är Gnagare till folk som är det minsta intresserade av sport brukar jag få två reaktioner. Antingen irritation för att personen förknippar oss mest med huliganism, våld och stök eller den fascinerade reaktionen när personen upplever AIK som en festlig klubb för att vi har en sån extremt osvensk hybris och tycker att vi är "Larger than life". Den sistnämnda reaktionen gillar jag skarpt. Dock svårare att bibehålla "Largen than life"-känslan när Bajen numera drar mest fans och MFF vunnit fyra av fem senaste gulden.

För mig är annars känslan av att vara oövervinnerlig och tron på att vi kan åstadkomma vad som helst det som är allra mest AIK. Det som sticker i ögonen hos så många för att det är så jävla anti-jante. Detta tror jag gnagare från Djursholm och Rinkeby kan identifiera sig med lika mycket och nånting vi verkligen borde värna om för att det är någonting unikt.
 

Namn: satin   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 15:23:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Hej Krokko, vi har inte "snackat" som så men gillar alltid dina inägg och extra mkt de med med stats. Jag är nörd där också.

Publik-stats, har vi det? Kanske lite svårt att se antalet som går från Norra till västra/östra - men finns det stats om hur avvikelserna är, dvs mindre på norra, innebär det mera på västra/östra enl. stats? Genom säg de sista 10 åren, intressant att se de sista 5 oxo med Friends intåg.

 

Namn: murnau   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 15:20:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Och som du skriver Black Ben så har Bajen lyckats bygga upp en atmosfär där de drar väldigt mycket folk även om laget spelar dåligt och ligger långt ner i tabellen. Självklart ska vi supportrar inte sänka våra förväntningar på att vi ska fortsätta vara ett topplag och ibland ta guld, men vi verkar tyvärr ha nåt ett läge där laget verkligen måste prestera innan hypen kan komma. Vi verkar inte längre själva kunna bygga upp en hype kring matcher före laget har presterat riktigt bra.

Vi ska väl inte bara gå till NA för att se AIK vinna utan för att vi älskar att vara där av vår kärlek till klubben? Det borde vara målet i alla fall tycker jag.
 

Namn: murnau   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 15:13:00
 Ja Dif har ju gått ut hårt med att lansera sig som "Hela Stockholms lag" sen flytten till Tele2 för att tvätta bort Östermalmsstämpeln. Trams tycker naturligtvis vi och bajare men det har helt klart stärkt självförtroendet och gemenskapen hos dem och därmed mer publik på deras matcher.

Det finns många olika typer av AIK-identiteter genom åren, men jag tror vi behöver ringa in det som verkligen förenar oss alla och bygga vidare på det. Tycker "Vi är inte ni" var ett mästerverk där vi lyckades skapa en känsla av att vi kunde åstadkomma vad som helst. Det året sålde vi över 16K årskort så bevisligen finns förutsättningarna att nå otroliga siffror.
 

Namn: Lammkött   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 15:07:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Snarf:

Jag vet det, och det jag säger är att jag tror det är farligt att börja acceptera dem som godtagbara skäl till att folk stannar hemma. Det är att ställa extremt låga krav på vår publik och bidrar bara till försoffandet.

Black Ben:
Barnfamiljerna... som det ser ut nu är väl barnfamiljerna det enda vi har? Södra ofta lika välfyllt som Norra och jävligt bra nyrekrytering vad jag förstått. Problemet är ett Norra där medelåldern fortsätter nedåt, levande sittplats och de kluster av äldre sångstarka som fanns i hörnet inte längre finns kvar osv.

Vet inte vad det beror på, men en tydlig trend är att tidigare hardcore-supportrar tappat suget.

Jag upplever att det är en generationsväxling som håller på att ske, som inte direkt gjort gott för vår supporterkultur.

Vad beträffar just detta derby är det väl uppenbart för alla att arenan har bidragit till svalare derbyn. Halvöppna etage, oansenliga klacksektioner, matcher förlagda till dagtid osv osv.
 

Namn: Tobias   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 15:02:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Black Ben >>> Jag hoppas vid gud inte att AIK reduceras till någon jävla "livsstil". Det var ett par år där efter millennieskiftet när det var ett rent outhärdligt tjat om "Solna" hit och dit så fort man satte sin fot på ett AIK-evenemang.

Beträffande Dif så har de snarare kommit närmre stora delar av sin publikbas i och med sin flytt. De har sedan hockeyn betydligt fler supportrar i Huddinge, Haninge, Tyresö och så vidare än på Östermalm och Lidingö. Den innerstadsdelen där det bor flest Dif-supportrar är för övrigt Södermalm. Sedan kan det kanske spela in att det går bättre för laget nu.
 

Namn: Ufo   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 15:01:00
 Black Ben,

Tror helt enkelt det har med allt gnällande och klagande över allt o ingenting att göra, framförallt skulle man prata negativt om NA.

Sen kanske spelet inte varit så roligt alla gånger, vet själv att man nästan somnat och då kan man undra hur dom som går mer sällan upplever det.

Tror man måste prata mer positivt om allt istället så folk (dom som går mer sällan) vill gå oftare.

 

Namn: karl4712   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 15:00:00
 Svårt att säga varför biljettförsäljningen går trögt. Man kan fråga folk varför de inte går, men det är inte säkert att de ens vet själva.

Tråkigt spel, risk för att frysa arslet av sig (denna ständiga takfråga), samt att en del prioriterar hockeyn till det bittra slutet. Dessutom har vi en del andra viktiga matcher på damsidan, vilket kan påverka lite på marginalen.

Priserna tror jag knappt påverkar alls på dessa nivåer. Den kategori vi talar om har pengar till biljett. Däremot tror jag tid påverkar. När det händer mycket i olika sporter tar AIK mycket tid i anspråk, även om det i många fall handlar om tv-tid.
 

Namn: Snarf   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 14:55:00
 Lammkött, Gnagetjens:

Det var inte klagomål, bara en tanke kring faktorer som bidrar till lite lägre försäljning än vad vissa hoppats på.
 

Namn: Tobias   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 14:54:00
 Städdag i Spillersboda? 

Namn: Black Ben   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 14:51:00
 Ok, nu har vi konstaterat att det säljs dåligt. Flera gånger. De intressanta frågorna är väl dock:

1. Vad beror det på?

2. Vad kan vi göra åt det?

Och, nej, "AIK Marknad måste snäppa upp" är inte ett giltigt svar.

Personligen tror jag att:

1. AIK har varit väldigt dåliga på att hitta sin identitet, sitt upptagningsområde och sin stil. Vad är en AIK:are? Vad står en AIK:are för? Jag avskyr att behöva ta upp det men det Bajen gjort är att ha tagit ett ordentligt grepp om Söder. De har förvisso alltid varit ett söderlag men har nu lyckats skapa en större identitet kring det än tidigare, boostade bland annat av Nya Söderstadion mm. Sen har de också lyckats förädla och tydliggöra vad som det innebär att vara Bajare. Man snackar stockholmska (se deras marknadsspråk: "Tjacka säsongsplåtar"), man tar en IPA och chillar med sina hipsterpolare. Matchen är sekundär. Gå på fotboll är nåt man gör som förlängning av ens stil typ. Sen säkerställer man kommande generationer bajare med gratisplåtar.

Tycka vad man vill om det, men det funkar. Att sen Dif har lyckats öka sitt publiksnitt fattar jag verkligen inte. De flyttar från anrika Stadion i hjärtat av deras upptagningsområde, med bra kommunikationsmöjligheter, till Söder om söder. De spelar dålig fotboll och torskar alla derbyn.

--- Det AIK har, som inte Söderfamily har, är ju förhållandevis mycket framgång på planen. Vi har varit bäst i Stockholm sen vi kom tillbaka från Superettan (exkl 2010). I min värld förknippar jag AIK med det bästa fotbollslaget i stan, den bästa och mest högljudda klacken (vet inte om det stämmer längre) med de bästa tifon. Jag förknippar dock också AIK (fortfarande!) med våld och strul. Firman står och marknadsför sig varje match med en knallorange banderoll som visar att de finns exempelvis. Våld kring arenan verkar, som tur är, vara lite av ett minne blott.

2. Det jag tror vi behöver göra är att göra samma marknadsresa som Bajen. Identifiera exakt vilket/vilka upptagningsområden vi har. "Bor man i X håller man på AIK" men också hitta en still som fler kan liera sig med. Jag tror att AIK idag står för det lite farliga/arga vilket lockar en del men det lockar inte familjer och tjejer direkt. Vi behöver skaffa oss en identitet som när man säger: "Jag är AIK:are" så fattar mottagaren lite vad man står för och är för en. Idag är det fortfarande många som ser det som synonymt med bråkstake. Framförallt utanför Stockholm.

Ett svar jag inte har är akustiken på Friends som jag tror påverkat. Det har dryftats till förbannelse här på GF men faktumet med medhörning är ett stort problem. Alla sånger hamnar i otakt och dör ut. Trycket uteblir. Eftersom det fysiska problemet verkar olösbart handlar det främst om att anpassa sig till detta - med, rimligtvis, kortare slagkraftiga sånger. Våra capos känns alltför konservativa här.

Överlag måste vi våga att modernisera (fult ord, jag vet) vårt tänk kring AIK - samtidigt som vi behåller rötterna i våra traditioner. Vi måste våga testa nya koncept och gå in i nya tider. Världen förändras exponentiellt och det kommer påverka fotbollen. Vips kommer ett nytt Östersund, säg Visby Gute, och tar hela fotbollssverige med storm med en ny idé och vi står med händerna i fickorna och tänker "Gud vad töntigt!" när de vinner sitt första SM-guld.

 

Namn: Ambrosini   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 14:48:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Med tanke på mängden pengar vi spenderat i år och dessutom mängden "överflöd" som redan finns i truppen känns det halvsmart att ta in en femte mittback. Med Sundgrens snabba återkomst har vi exempelvis tre kvalitativa högerbackar - en av dom (Lundström) som gjort det godkänt som mittbacks-backup tidigare.

Med Lundström som backup får även den numera ganska bortprioriterade Robert Taylor en mer användbar plats i truppen. Hans chanser på mittfältet är numera närmast noll. Det i sin tur ger även större möjlighet för unge Hussein att åtminstone få några välförtjänta minuter i framtiden.

Exempel nummer två är givetvis Denni Avdic som även han tränat som mittback.

Vi har en hel del överflöd i truppen som vi kan utnyttja istället för att spendera ännu mer pengar och fortsätta ha en hel del välbetalda spelare som ändå står långt utanför en ordentlig konkurrenssituation.

Istället för att slänga runt mer i truppen, använd något av de välbetalda överflöd vi redan har. Alternativt ta in en junior. Sanningen är att vi trots Nisse och Nyholm har fyra ordinarie mittbackar i truppen som ska hålla tillräcklig kvalité och ska vara spelbara.
 

Namn: skjut Nurmi skjut   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 14:46:00
 Imorgon kostar min plats på Östra 349:- det är ett väl avvägt pris för ett cupderby.
Min gissning är att det blir drygt 20k imorgon.
 

Namn: Mr__Gnaget   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 14:43:00
 23 860 var på plats 2016 då vi senast mötte Hammarby i svenska cupen, vår femte högsta publiksiffra hemma i cupen någonsin om jag inte missminner mig. Landar vi runt den siffran imorgon tycker jag inte det är någon katastrof.

Med det sagt, dra med er den där extra polaren och kom och sjung Gnaget till final imorgon, finns fortfarande många bra plåtar kvar och norra ska givetvis säljas slut!
 

Namn: gnagetjens   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 14:41:00
 Klagar nån på biljettpriser?

Hittade schyssta sittplatser på på 213 (mellanetaget) för 209:-
Alltså 209 riksdaler för en sittplats på ett derby, går inte att säga nånting om det
 

Namn: Lammkött   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 14:38:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Höga biljettpriser? Väder?
En plåt till Norra kostar 149 kr och taket ska vara stängt på söndag.

Biljettpriserna har ju sänkts så mycket att man totalt urholkar allt incitament till att köpa ett årskort? Lägg därtill rabatter och paket.

Det är en skam att Norra inte är slutsålt. Så är det bara. Men greppa gärna efter halmstrån istället för att ställa lite krav på oss själva.

Sluta ge sådana skäl legitimitet. Vi möter ett Djurgårn vars supportrar knappt kommer hinna till matchstart. Jävla loser-mentalitet.

"This is fine"
 

Namn: Snarf   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 14:32:00
 Wassenuss:

Säkert relaterat till kort varsel, konstig avsparkstid, höga biljettpriser och väder. Runt 20 000 tycker jag är en bra siffra.
 

Namn: Steken   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 14:26:00
 Har Pertan någonsin förlorat ett derby? 

Namn: murnau   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 14:04:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Slog mig just att för första gången i historien(?) när AIK och Dif möts så kommer vi att spela i helsvart och de spela i helvitt. Med tanke på vårt försäsongsställ och att de spelat alla sina cupmatcher i sitt nya bortaställ. Kommer kännas märkligt för ögonen. Att vi möter Apa och de spelar i vitt...
 

Namn: Wassenuss   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 14:01:00
 Går in och kollar på arenalayouten och JÄVLAR vad det har sålts dåligt? Vad är det som händer? 

Namn: Rubin   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 13:48:00
 Att KO tar Adus plats är ju givet. Sen hoppas jag att Saletros å Yasin tar de andra två platserna så får Nabbe agera inhoppare om det krisar.
En trio med KO-Nabbe-Yasin är på tok för offensiv att starta ett derby med, kommer bli förbisprungna gång på gång.
 

Namn: SiggeSluk   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 13:32:00
 Hoppas att Saletros och Olsson kompletterar varandra på ett bra sätt. Det är väl så vi kommer spela centrala mittfältet? 

Namn: Borges Bolltouch   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 13:26:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
En annan sak som är intressant är vilken typ av rollfördelning spelarna får i respektive formation. Nu är det lätt att det här svänger över i Football Manager-termer – vilket jag ska försöka låta bli – men när jag ser olika formationer så tänker jag alltid på hur naturliga respektive spelare är i de olika delarna av spelet. Detta delar jag in i defensiva, supportiva och anfallsinriktade roller.

D: En spelare med defensiv roll fokuserar primärt på defensiven. Tar inte speciellt stora risker i det offensiva spelet. Stannar i princip alltid hemma/nära egen planhalva.

S: En spelare med supportroll måste vara välbalanserad och fokuserar främst på att länka samman de olika lagdelarna. Finns en risk att man överbalanserar; antingen genom att vara för defensiv eller för offensiv.

A: En spelare med anfallsroll fokuserar främst på anfallsspelet och på att hota motståndarnas backlinje. Tar inte lika stort hemjobb i defensiven som en spelare på supportroll.

Om jag tar en 4-4-2 så tänker jag såhär:

––– A – A –––
S – D – S – S
S – D – D – S
–––– X –––––

D = 3
S = 5
A = 2

En 4-4-2 tolkar jag alltså som hyfsat balanserad, lite åt det mer defensiva hållet än det offensiva. I mina ögon finns det två anfallsroller i denna formation som innehas av de två anfallarna. Ytterbackarna och yttrarna måste hålla sig relativt balanserade i sina roller och kan varken gå för mycket framåt eller för mycket bakåt; därav deras supportroll. De centrala mittfältarna måste också vara otroligt balanserade. Det mest naturliga är att man har en som är lite mer offensiv och en som är lite mer defensiv för att inte lämna för stora ytor.

Om jag däremot kollar på 4-2-3-1 så ser jag den på följande sätt:

–––– A ––––
– A – S – A –
–– S –– D ––
S – D – D – S
–––– X –––––

D = 3
S = 4
A = 3

Mer offensiv än den klassiska 4-4-2-formationen. Fler pjäser som kan fokusera och dedikera kraft på det offensiva spelet än det defensiva. Kruxet med 4-2-3-1 är att den som spelar nummer 10-rollen egentligen är en offensiv pjäs, men som hamnar som supportroll då tanken är att han ska länka samman mittfältet med de övriga offensiva pjäserna. En annan fördel som inte syns i "siffrorna" är att ytterbackarna kan dedikera stor del av sitt spel i offensiven trots att de står på "support".

En rak 4-3-3 ser å andra sidan ut såhär:

A –– A –– A
– S – D – S –
S – D – D – S
–––– X ––––

D = 3
S = 4
A = 3

Också en välbalanserad formation med 3 anfallspjäser, 4 supportroller och 3 defensiva pjäser. Beroende på hur man formerar mittfältet så kan man dock stuva om rollfördelningen ganska rejält. Det går att spela med två sittande mittfältare och en lite mer offensiv, eller så kan man spela med en sittande mittfältare och två lite mer offensiva diton.

Om vi däremot kollar på 3-5-2-formationen så tolkar jag den på följande sätt:

–––– A ––– A ––––
S – S – D – S – S
––– D – D – D –––
–––––– X –––––––

D = 4
S = 4
A = 2

Två anfallsroller vars primära roll är att göra mål. Tre backar som enkom ska försvara och täcka defensiven. På mittfältet är det dock ganska statiskt då 4 av 5 pjäser måste kunna försvara och anfalla då de innehar supportroller. Går de iväg för mycket i anfallsspelet så riskerar man att tappa stora ytor i defensiven – och om blir för defensivt balanserade så blir laget för baktungt och man tappar offensiv kraft.

Problemet med 3-5-2 är att det kräver stor förståelse av spelarna. "När ska jag gå offensivt?" och "när ska jag vara mer defensivt balanserad?" är någonting man ständigt måste tampas med om man är en av de 5 spelarna på mitten.

Och nu kommer någon sannolikt att poängtera att "en av de centrala mittfältarna, alltså "pocketrollen", borde kategoriseras som A". Och det håller jag naturligtvis inte med om. Varför? Jo, för att en spelare med anfallsroll har sin primära uppgift att attackera och lämna sitt defensiva ansvar sekundärt. I ett 3-5-2 så är det vitalt att samtliga tre innermittfältare kommer hem i försvarsspelet; annars riskerar laget att tappa stora ytor i defensiven.

Nåväl. Om man bara ser på formationer "rakt av" så är det såhär jag ser på saken. Sedan finns det ju tiotusentals instruktioner som en tränare ger olika roller beroende på vem som spelar, vilka denne spelare har runt omkring sig och vilket lag man möter et cetera. Det finns alltså alltid undantag som bekräftar regeln. Sedan vill jag poängtera att det säkerligen finns folk som ser på det på ett annat sätt än vad jag gör – och det respekterar jag till fullo.

Jag kanske är ensam om att kategorisera formationer på detta sätt. Vad vet jag?
 

Namn: Capybara   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 13:25:00
 RÅP: nej tack! En föredetting som varken är tillräckligt snabb eller bra. Hellre Lagerbielke! 

Namn: Lammkött   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 13:23:00
 Att vi har problem med att fylla en ståplats på 4500... Nog för att vi alltid sålt slut i ganska god tid innan tidigare derbyn, men allvarligt. Det säger verkligen någonting om hur vår kärna minskat under de senaste åren.

Hade någon sagt det till mig 2012 när Norra svalde 8000 hade jag garvat, alternativt fallit genom marken.

Sorry att jag tjatar men bara det faktum att folk verkar acceptera det är oroväckande.

 

Namn: hjelmen   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 13:20:00
 Tre4Tre/
Snabbt svar. 😀
 

Namn: Häggström   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 13:17:00
 Mitt första försök att skriva en startelva blev paj...
Jag glömde Olsson, han går in i stället för Adu,
Flytta ner Henok och ta in Stefanelli.
Det är dom ändringarna jag vill se mot föregående matcher.
 

Namn: Tre4Tre   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 13:16:00
 Hjelmen, det lottas 

Namn: hjelmen   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 13:14:00
 Vad gäller vilken som får hemmamatch när vi spelar finalen? 

Namn: OH   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 13:11:00
 Häggström

Tack och lov att du inte tränar AIK.
 

Namn: Häggström   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 13:06:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Linnér
Haukur Pertan. Alex

Lundström Lindqvist

Silva. Henok. Nabbe

Talrik. Stefanelli

Så ser min startelva ut mot do.
 

Namn: Häggström   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 13:06:00
 Linnér
Haukur Pertan. Alex

Lundström Lindqvist

Silva. Henok. Nabbe

Talrik. Stefanelli

Så ser min startelva ut mot do.
 

Namn: aikmaster91   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 13:05:00
 3-4-3 vore bättre val än 4-3-3.
Linnér - Hauksson, Pertan, Milosevic-Lundström, Olsson, Adu, Lindkvist-Elyounoussi, Stefanelli, Bahoui
Ytteranfallarna går innåt och utmanar. Wb springer längs kanterna för att överlappa samtidigt som Stefanelli går i djupled och är killer i straffområdet
 

Namn: Borges Bolltouch   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 12:55:00
 Tillägg till inlägget nedan:

Fördelen med truppsammansättningen 2018 är att vi har många spelare som kan spela på många positioner. Det finns en otrolig höjd för dynamiskt spel den här säsongen. Att enkom låsa sig till 3-5-2 och vara statisk i den känns som rena döden sett till de förutsättningar som finns.
 

Namn: Borges Bolltouch   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 12:53:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Capybara:

Precis. 4-2-3-1/4-3-3/4-3-1-2 eller liknande formationer hade varit perfekta för AIK i dagsläget. Om alla är i form så vill man ju ha Olsson, Adu, Goitom, Nabil, Elyounoussi och Stefanelli på planen samtidigt.

4-2-3-1:
––––– Stefanelli –––––
Nabil – Goitom – Tarik
––– Olsson – Adu ––––

4-3-3:
Nabil – Stefanelli – Tarik
–––––– Goitom ––––––
–––– Olsson – Adu ––––

Eller om Norling nu vill behålla sitt 3-5-2 så går det ju faktiskt att göra elvan än mer offensiv genom att spela såhär:

–––––––– Stefanelli ––– Goitom –––––––––––
Nabil – Saletros – Adu – Olsson – Elyounoussi
––––– Milosevic –– Pertan –– Ekstrand –––––
–––––––––––– Janosevic –––––––––––––––
 

Namn: Flix   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 12:49:00
 Råp vore en utmärkt värvning. Vänstermittback i väntan på Ekstrand men kan även funka som en defensiv mittfältare när Europaspelet drar igång på allvar. 

Namn: Capybara   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 12:10:00
 Moas Båge//

Ett annat alternativ kan ju vara att bara spela med två mittbackar och gå över till en 4-3-3 uppställning! Då skulle kanske Stefanelli slippa nöta bänk, bara en sån sak. Men då måste RN åtminstone ta ena handen från handbromsen så det kommer väl inte hända!
 

Namn: pusher   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 12:00:00
 Jag tror på förändringar i hockeyns seriesystem, inom några år .
Till slut så ger sig de styrande i shl.
Det går inte att bygga hela säsongen på slutspelet, och gäspa sig igenom grundserien
för storlagen.

Hockey är ju superkul!- Men det måste vara himmel eller helvete.

 

Namn: Moas båge   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 11:53:00
 AIK 2005 började mycket riktigt med en trebackslinje de första matcherna, bestående av Nicklas Carlsson, Per Karlsson och Kristoffer Arvhage. Men när Pertan bröt benet valde man att gå tillbaka till 4-backslinje. Efter det blev också spelet betydligt bättre.

Råp spelade bara sex matcher det året, men inte på grund av en skada utan för att han var en talang på 17-18 år. Han spelade mest ytterback om jag minns rätt? Har för mig att han gjorde ett snyggt mål mot Västra Frölunda, men någon får gärna rätta mig.

AIK har i dag tre alternativ för att lösa backsituationen:

1. Hitta en ersättare inom befintlig trupp. Exempelvis Avdic, som har tränat på den rollen tidigare, eller Lundström som spelade mittback mot Syrianska.
2. Flytta upp en junior. Lagerbielke gjorde ett mycket bra intryck under försäsongen, bland annat mot danska mästarna Midtjylland.
3. Hitta ett externt alternativ. Panos har tidigare ryktats vara på väg in och skulle nog kunna fungera som ett alternativ, liksom Råp.

Robert Åhman-Persson hade varit perfekt i mina ögon. Ett halvår kvar i Portugal och fast på bänken. Är 30 år och långt ifrån slut. En vinnarskalle med bra fysik, vänsterfot och stort AIK-hjärta.

Blir intressant att se hur Wesström väljer att agera.
 

Namn: Tre4Tre   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 11:52:00
 23800 var vi mot Bajen på Friends när vi åkte ur på straffar i svenska cupen så med så kort varsel blir vi nog inte så många fler, och då är Bajen ett större publiklag än dif 

Namn: Lammkött   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 11:49:00
 Känns förövrigt obehagligt att vi har en på forumet som stavar AIK med gemener. Vem vet vad han är kapabel till?! 

Namn: Råttskit   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 11:47:00
 890622

Studio Allsvenskan. Avsnittet ligger ute.
 

Namn: Lammkött   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 11:47:00
 890622// Studio Allsvenskan. 

Namn: Borges Bolltouch   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 11:45:00
 Radio Råsunda med Nabbe och Alex är det bästa jag hört på länge. Ruskigt kul program! 

Namn: CleciosOstbågar   Visa profil  
Hemort: Östra nedre
Sänt: 2018-03-17 11:45:00
 Drog precis med 6 stycken sällangåare.
Kom igen, köp biljett för nu kör vi över dif och tar hem cupen!
 

Namn: 890622   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 11:42:00
 Någon snackade om att Wesström skulle vara med i någon intervju i veckan, vilken var det?

Någon podcast eller vad det var.
 

Namn: Lammkött   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 11:39:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Riktigt oroväckande att vi har så många biljetter kvar på norra. Intresset känns allmänt svalt. Derbyn har blivit som vilka matcher som helst på Friends tyvärr.

Det är så det blir med en överdimensionerad arena där man ALDRIG behöver oroa sig för att stå utan biljett och där det känns tomt trots 30 000.

 

Namn: War Machine   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 11:28:00
 Hmmmm... konstigt att det är så mycket biljetter kvar till norra, brukar ju sälja slut snabbt.
Kanske säljs mycket nu idag och under morgondagen.

Blir spännande att se vilken elva vi startar med, ska vår guldkalv från Argentina petas för fjärde matchen i rad? Vem spelar för istället för Adu?

Köp biljetter !
 

Namn: Tre4Tre   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 11:24:00
 Gällande nyförvärv på mittbacksposs så känns det som att om vi värvar ngn så är det någon som är van vid 352 och i god fysisk form i första hand, vänsterfotad ett plus. Vilka alternativ kan passa in på detta? 

Namn: Picknickkorgen   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 11:19:00
 Blir intressant att se de två enda konkurrenterna i allsvenskan ikväll som kan utmana oss i år. Håller Östersund som klara favoriter hemma mot Malmö 

Namn: solnajojje   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 11:16:00
 aikmaster91 Finns mera parametrar att ta hänsyn till. Tycket man ska jaga spelartyper. Å inte nationaliteter . 

Namn: Stefan Pelc   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 11:12:00
 Var har Avdic tagit vägen? Måste vara djupare ner är frysboxens botten eller... 

Namn: Ruth   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 11:05:00
 Ersättare finns i truppen, Denni Avdic 

Namn: Råttskit   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 11:01:00
 DennisN

Ja, Löfkvist var ju aktuell för oss där ett tag men Dalkurd krävde för mycket?
 

Namn: Ufo   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 10:58:00
 Kanske räcker det med Lagerbielke och Ekstrand som back-ups.
Vem vet, kanske får vi fram en ny storback i Lagerbielke om vi törs satsa på honom.

Så fort Budomir är tillbaka tror jag vi kommer göra ett målvaktsbyte som kommer stabilisera försvaret en del. Hör bara gott om honom från en del spelare i andra lag.
 

Namn: DennisN   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 10:55:00
 Vore ju fint att plocka in Nyholms tidigare kollega Löfkvist (?). Vet inte om han är vänsterfotad dock? 

Namn: Ganska Grå   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 10:43:00
 Riktigt bra avsnitt av RR med Nabbe och Alex, bra frågor och sjukt mycket värme och humor i deras svar.

Intressant hur Nabbe betonade hur mycket han lärt sig rörande det defensiva, och att det var därför han inte bara är aktuell som anfallare utan också offensiv mitt. Men han viktigaste poäng var när han underströk hur en del lag har det i sin matchplan att de ska backa hem på vår hemmaarena och få publiken att börja bua.

Det är något vi alla kan ta oss en funderare över. Själv har jag inte buat åt AIK sen Khari Stephenson sköt en luftballong för över 10 år sen. Går att visa sitt missnöje på många andra sätt. Men att bua under en pågående match.. det tar emot för mig. Och uppenbarligen är det något motståndarlagen ser som den fördel.
 

Namn: Tjerna till landslaget!   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 10:41:00
 Jo så var det ju, så blev han utlånad till Åtvidaberg sen under 2006 (som för övrigt var en riktigt kul säsong). Men vad hände med RÅP, var han petad under 2005 mestadels? Det enda jag minns var att han just spelade till vänster i tre-backslinjen litegrann under försäsongen och att han gjorde det väldigt bra. Den där klassikern när en spelare presterar riktigt bra under försäsongen för att sen inte alls slå igenom som alla trodde. Typ som Affane förra året, vem blir det i år? 

Namn: Kalaspuffar   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 10:33:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
FrappE

Stämmer, bröt benet tidigt i SE. Borta resten av året.
Edit: 2a.
 

Namn: iallafall   Visa profil  
Länktips: http://www.aik.se/fotboll/2005/herrar/lasvart/050502skada
Sänt: 2018-03-17 10:33:00
 FrappE
Det stämmer
 

Namn: FrappE   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 10:23:00
 Tjerna till landslaget:
Var det inte Pertan som skadade sig inför 2005 års säsong? Har för mig att han bröt benet, eller något åt det hållet. Mitt minne har faktiskt börjat svika gällande säsonger som ligger några år bakåt.
 

Namn: Råttskit   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 10:02:00
 Tre4Tre

Precis. Så kan det vara: man räknade med minst x antal kr för Nyholm(annars skulle man inte sälja) och hade då en plan för hur man skulle spendera dessa - alltså vilka spelare man kunde gå för. Men utan dessa pengar har vi teoretiskt bara Nyholms lönepost under ett år att lira med ekonomiskt (är väl Försäkringskassan/privata försäkringar som står för hans lön framgent?)
 

Namn: Tjerna till landslaget!   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 10:00:00
 Gjorde inte RÅP ett par riktigt bra matcher till vänster i en tre-backslinje under försäsongen 2005? Och sen bröt han foten och missade hela säsongen? Eller har minnet börjat svika... 

Namn: Joakim   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 09:45:00
 När det går motigt känner man hur mycket man älskar AIK. Här är mina bilder från Hovet i går.

https://www.facebook.com/pg/aikishockey/photos/?tab=album&album_id=863550917159976
 

Namn: aikmaster91   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 09:37:00
 solnajojje: jo därför man ska plocka sådana som varit i Sverige och gjort det bra 

Namn: Tre4Tre   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 09:33:00
 Solnajojje, håller med, tror det är Ekstrands skada som spökar. Dock så hade ju AIK fått pengar att värva för vid en försäljning av Nyholm. Nu har man två skadade spelare och inga extrapengar 

Namn: satin   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 09:32:00
 Synd på Ekstrand, hoppas inget allvarligt, han visade klass direkt på inhoppet han gjorde 

Namn: solnajojje   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 09:19:00
 Råttskit: instämmer. Intresset för Nyholm kan int ha kommit som en chock . Frågan e dock hur allvarlig Ekstrands skada är? Å om det är därför vi kollar efter en till back? Hade inte tackat nej till RÅP . 

Namn: solnajojje   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 09:18:00
 aikmaster91: listan på transatalnter som floppat e större e dom som lyckats. Finns mycket bra spelare här hemma i andra lag. Börjar ryktas om spelare in till nästa år. Börjar kännas spännande . 

Namn: Råttskit   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 09:13:00
 Ufo, solnajojje

Det jag inte hänger med kring är att vi nu eventuellt ska köpa en ny mittback(enligt BW till Fotbollskanalen) men att vi först ska inventera den nuvarande truppen osv. Men Nyholm verkade ju vara på väg att säljas innan han skadade sig. Med andra ord borde vi ju redan haft en plan för hur vi skulle agera om Nyholm försvann. Men intrycket man får är att Sporten blev tagna på sängen...
 

Namn: aikmaster91   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 09:13:00
 Solnajojje : vill se fler transantlanter.
Denny Kearney ett namn jag skulle kunna se i AIK.
 

Namn: solnajojje   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 09:04:00
 Ufo: Lagerbielke har väl varit med mest? Spelade i träningsmatchen i höstas mot vraken. Å hoppade väl även in mot Frej i träningsmatchen nu. 

Namn: Ufo   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 09:01:00
 Ekstrand har gjort ett inhopp hittills men nu fått en ny skada och blir borta 3 veckor.
Tyvärr tror jag det kommer vara ungefär så säsongen ut för honom, spela lite för att sen rehabba igen. Det här tillsammans med Nyholms oturliga skada gör att vi sitter lite i skiten försvarsmässigt om guld är vår målsättning.

Har vi någon junior som skulle kunna axla avbytarrollen ?
 

Namn: Back in business   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 08:53:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Som medlem tycker jag det är nästan självklart att ordförande i FF skall vara ordförande i AB.

Som aktieägare i AB tycker jag att det är på sin plats att majoritetsägaren FF (sett till röster) tar ordförandeklubban.
 

Namn: Herr Kolsäck   Visa profil  
Länktips: http://www.youtube.com/watch?v=RCh4PtteLuY
Sänt: 2018-03-17 08:47:00
 carcass

Hockey är skit och det är kanadensarnas fel att det har blivit så. De bara fifflar och fuskar. Ta en titt på videon som visar hur Kanada vann över Sovjet i Canada Cup 1987 så förstår du mer vad jag pratar om.
 

Namn: ilimor   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 08:46:00
 AC Greter

Inne på arenalayouten när det är en färgad boll och står "lediga platser", högerklicka på den och visa källa/source, så kan du få fram hur många lediga det finns för olika sektioner i den kod som visas.

Just nu 1300 kvar på norra, men bara 300 på södra. Vi måste ju sälja slut på norra i ett derby...
 

Namn: AC Greter   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 08:37:00
 Isakk
Hur ser man hur många biljetter som är kvar till Norra Stå? Är ju onumrerat.
Ingen hacker, vet.
 

Namn: solnajojje   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 08:11:00
 aikmaster91: finns en anledning att flera spelare inte får vara kvar. E väl rätt självklart att andra killar ska in. 

Namn: Råttskit   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 07:59:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
carcass

Handlar väl mycket om hur hockeyn ser idag med 500 grundseriematcher och sedan kval till kvalet för att få kvala i kvalet till högsta serien mot jumbon som i sin tur enbart behöver vinna 4(?) matcher på en hel säsong...

Klart intresset för sporten urholkas TOTALT.
 

Namn: aikmaster91   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 07:57:00
 solnajojje då får man hitta etablerade ersättare till dem. Vill åtminstone ha tre producerande kedjor. Något som har saknats denna säsong 

Namn: solnajojje   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 07:37:00
 aikmaster91. Lundberg , Nyström , Lindholm och Fröden blir nog inte kvar.. 

Namn: iallafall   Visa profil  
Länktips: http://www.fotbollskanalen.se/portugal/ahman-persson-ser-
Sänt: 2018-03-17 06:31:00
 aikmaster91
RÅP känns som en bra lösning. Har han spelat mittback i Portugal?
 

Namn: carcass   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 02:04:00
 AIK hockey gjorde många av oss till gnagare som är födda på 70 talet , förstår att det är svårt att förstå för er championsleague gnagare... 

Namn: Nirvis   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 01:57:00
 Herr Kolsäck har så rätt..vilken kommun kan vi flytta hockeyn till,så vi får
mer pengar. Vancouver?
 

Namn: Lammkött   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 01:37:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Kul avsnitt av RR med Nabbe och Milo! Surrealistisk att dom är tillbaka igen.

Big up till Spångberg också.

Köp biljett till derbyt.
 

Namn: Herr Kolsäck   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 01:01:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Hockeyn är stendöd i mina ögon. Kanadensarna har lustmördat sporten för oss européer.
Man betalar inte för sig, vilket innebär att klubbar i Sverige måste ta hjälp av sina kommuner för att överleva. Spelare kan gå i princip gratis till en klubb i Nordamerika.
Kanadensarna bryr sig inte ens om att ge sina europeiska hockeyfans bra internationella turneringar som OS och VM.
Intresset för den här sporten i Sverige kan omöjligen leva kvar hur länge som helst.

Vilken glädje det är att AIK Bandy är på väg till Elitserien. Sveriges riktiga vintersport på is. Bra jobbat Gal8!
 

Namn: Back in business   Visa profil  
Sänt: 2018-03-17 00:29:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Ågardirektiv säger bland annat.

"AIK FF ska vara en aktiv ägare och föreningen ska utse majoriteten av antalet styrelseledamöter i Bolaget. Ordförande för Bolagets styrelse är normalt en av dess ledamöter."

Och vidare "Elitlicensen får aldrig äventyras".

Alltså har den nya styrelsen i FF verkat utifrån givna förutsättningar. Men optimalt blev det inte. Ordförande i FF bör naturligtvis vara ordförande även i AB. Dessutom bör max två platser stå till förfogande för minoritetsägare/oberoende.
 

Namn: aikmaster91   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 23:17:00
 Norin, fernholm, Berg, Clay Wilson och Deilert kvar i backarna. In med två-tre defensiva tunga pjäser sedan bort med Lundin i målet och värva en etablerad målvakt 

Namn: aikmaster91   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 22:43:00
 Råp kan spela mittback och är vänsterfotad kom jag på 

Namn: rooster10   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 22:37:00
 Holm lär ju ryka ganska säkert. 

Namn: aikmaster91   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 22:36:00
 Axelsson, Mårtensson, Guter
Castonguay, Sandberg, Holm
Fröden, Haga, Nyström
Lindholm, Lundberg , Thelin
Höglander extra forward.
Drömscenariot på forwardssidan till nästa säsong
 

Namn: Ruth   Visa profil  
Länktips: http://t.co/d03ipUlp7a
Sänt: 2018-03-16 22:27:00
 AIK överväger nu att värva in en mittback, men har inte landat i något beslut än.
- Vi har nog spenderat de pengar vi haft till buds i det här fönstret, säger sportchefen Björn Wesström till Fotbollskanalen.
Publicerad 2018-03-16 kl 22:00
 

Namn: myggan   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 22:23:00
 Solnajojje, instämmer delvis i det du skriver, men Gozzi har ju inte pippis pengaväska att tillgå heller , men visst kanske han har kunnat prioriterar vissa spelartyper. Men samtidigt kan man ju tycka att vårat power play borde ha kunnat bli lite bättre under säsongen men inte, och där har väl våran tränare Tomas Mitell ett ansvar .

Men hursomhelst , nu laddar vi för fotbollen på söndag !
 

Namn: grillan   Visa profil  
Hemort: Årsta
Sänt: 2018-03-16 22:11:00
 2 ganska storartade säsonger i SHL efter återtåget, en dålig och tillbaka i AS. Klart intresset viker. I div 1 var det ibland 800 pers på hovet. Det är en bra siffra med div1 mått mätt.
 

Namn: solnajojje   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 22:08:00
 myggan Tycker stort ansvar ligger på Gozzi. Laget är felbyggt . För många små skickliga spelare . För få spelare med storlek . Inga power fw som driverpå mål. För veka backar bla.. 

Namn: rooster10   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 22:04:00
 Det som är så tråkigt är att den breda massan av hockey publiken ligger som i dvala.
Den finns där, som i fornstora dagar, men det är en tung filt av pessimism
som ligger över oss.
OM vi kan mobilisera och få in kapital så skulle vintrarna bli magiska igen med
ett fullsatt hovet och en tokigt kortsida.
Vi skulle äga SHL och alla skulle älska oss för det.
Fan, fan, fan, om vi ändå kan uppnå det igen.
Helt säker på att det även skulle ge en boost åt fotbollen och publiken där.
 

Namn: Anders G   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 22:03:00
 Jag brukar ibland roa mig med att leta synonymer , dvs olika ord som beskriver likartade betydelser eller händelser.
Kvällens synonym blir : AIK Hockey - Coitus interruptus.
Allting börjar så bra men slutar med magplask !
Blir så jäkla less på denna besvikelse.........
 

Namn: grillan   Visa profil  
Hemort: Årsta
Sänt: 2018-03-16 21:59:00
 Azp08
Nej knappast när vi inte ens orkar med Oskarshamn.
 

Namn: myggan   Visa profil  
Hemort: Danderyd
Sänt: 2018-03-16 21:56:00
 Solnajojje, visst kan ge dej att förra hösten var trist och R.M kändes oengagerad ( sista tiden) MEN den ishockeyn han Stog för var mer positiv en än denna dödgrävare hockey ! 

Namn: Backmans vittne   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:52:00
 Som vanligt kräks det här inne efter en hockeyförlust medans det efter en vinst är märkligt tyst. T o m Svullo som brukar vara nyanserad ballar ur. Var ni ens på Hovet och sjöng och hejade?
 

Namn: Nirvis   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:49:00
 Jaha hockeyn kan fortfarande väcka känslor..Kul.
 

Namn: solnajojje   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:49:00
 myggan Roligare hockey? Du måste ha glömt bort hela föra hösten ? Den va katasteof.. vi låg nästan sist 

Namn: Karikaris slaka   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:37:00
 RI......DÅ!
FY FAAN för hockeyn, sämst när det gäller!
 

Namn: fgk2   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:33:00
 Hade vi varit bättre på pp så hade vi redan vunnit serien. Avgå Hamrén! 

Namn: myggan   Visa profil  
Hemort: Danderyd
Sänt: 2018-03-16 21:32:00
 Solnajojje, dom spelade mycket roligare hockey med R.M , än denna skit ,kämpa utan röd tråd ! 

Namn: Azp08   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:31:00
 grillan:
Det hade inte ens räckt mot Leksand med det här spelet.

 

Namn: Catatonia   Visa profil  
Hemort: Råsundavägen
Sänt: 2018-03-16 21:30:00
 Börjar bli luttrad. Leder fram till 17:00
I tredje och vad händer, ska passa men missar pucken och vipps så är säsongen över.

Det är för dåligt, igen......!

Varför sätter vi oss i samma situation säsong efter säsong. Någonting är fel med hockeyn.

Tråkigt som fan
 

Namn: solnajojje   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:29:00
 myggan: Melin? Nej fy fan . Han saknar jag inte alls. Trött å oengagerad . Såg ännu sämre ut förra året större delen av säsongen.. 

Namn: Hydro   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:28:00
 Och där var hockey säsongen över för denna gången, nästa år då jävlar. 

Namn: grillan   Visa profil  
Hemort: Årsta
Sänt: 2018-03-16 21:27:00
 Surt som fan. Inget i egna händer längre. Iofs inte troligt att det räckt mot Mora med tanke p` hur det sett ut senaste månaderna. Var kom tappet ifrån? Det har verkligen rårasat de 2 sista månaderna. 

Namn: rooster10   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:26:00
 Hoppas verkligen Gozzi kör på, och Sandberg.
Försvinner dom så finns inte mycket hopp kvar.
 

Namn: myggan   Visa profil  
Hemort: Danderyd
Sänt: 2018-03-16 21:23:00
 Full taggning till på söndag nu , fyll Friends ! 

Namn: På drift med Svullo   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:22:00
 Men orka förlora dåda för helvetes jävla skit!

Starka ord hej åhå fy fan va bedrövligt pissigt!


 

Namn: myggan   Visa profil  
Hemort: Danderyd
Sänt: 2018-03-16 21:21:00
 Suck ! Jäklar vad man saknar Roger Melin !!! 

Namn: Berns-92   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:21:00
 Denna ständiga plåga med Hockeyn, så fort man får minsta hopp om framgång så blir man nedtryckt i skorna illa kvickt....
 

Namn: aikmaster91   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:19:00
 Om AIK går vidare är det ett mirakel... AIK behövde vinna straffläggningen.. Mitell och Gozzi har jag noll förtroende för... Skönt att fotbollen börjar snart 

Namn: rooster10   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:18:00
 Gonatt, hockey´n.
Får hoppas på lite pengar in så det kan bli lite satsning nästa år.

Apropå benbrott.
Spelade själv en match för en massa år sedan där motståndarkeepern gick
ut för att rensa en boll.
Det blir ett motlägg och båda benpiporna ryker på keepern..
2 st pistolskott ekade över planen. Man blir påverkad av sånt, ingen ville
fortsätta matchen som blåstes av.
 

Namn: VI ÄR ÖVERALLT   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:17:00
 Seriöst.. årets AIK-hockey är riktigt dåliga. Har knappt sett en bra period, dessutom verkar årets allsvenska hålla riktigt låg nivå. 

Namn: december   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:16:00
 Fem torsk mot Oskarshamn är anmärkningsvärt minst sagt.. 

Namn: På drift med Svullo   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:16:00
 Åsikten

Ja, starka ord för en starkt plågsam stund.
 

Namn: Go-Pavey   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:14:00
 AIK hockey suger så jävla hårt! 

Namn: joos   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:14:00
 Fu faan så dåligt! Tränar man inte straffar?? 

Namn: Åsikten   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:10:00
 På drift med Svullo.

"stympningen" "katastrofzon" Starka ordval.
Absolut en situation utöver det vanliga i vilken reaktionerna bland spelarna blir oförutsägbara och vilka givetvis påverkar spelarnas agerande resten av matchen.

Det här är bara en åsikt, inte fakta.

 

Namn: rooster10   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:03:00
 Vi har nog tidernas sämsta backbestånd i hockeyn.
Kan inte skjuta, kan inte hålla rent, kan inte rensa, kan inte tackla.
Bedrövligt.
 

Namn: Skogsgnagarn   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:03:00
 sop-pucky... bara ha 1-0 håller ej... kört nu mer eller mindre att gå vidare?.. 

Namn: december   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:01:00
 Makalöst dålig 3e period kostar minst sagt.. 

Namn: På drift med Svullo   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 21:00:00
 Ni som letade efter underhållning och defilering (eller att det skulle köras på som vanligt eftersom de är proffs tex Väsbyagenten) efter stympningen på Nyholm ger jag tipset att titta på Sportlib om situationen och vad en sådan katastrof gör med en spelare, va fan har det med att de är proffs å göra? De är i första hand människor med känslor. Planen var en katastrofzon, hur fan ska man kunna spela vettig fotboll efter ett sådan trauma?
Det kan ni fråga er, ni som undrar varför vi inte körde över Örebro, vilket vi ändå faktiskt gjorde.

Rikard pratar om den fullständigt orimliga kravställning som finns inom fotbollen, där en sådan skada skakar spelarna så kraftigt att han måste checka varje spelares status som boxningsdomaren checkar en boxare som gått ner för räkning.


ALLA var i chock mer eller mindre.

”Benbrottet - en kris för a-l-l-a”
 

Namn: satin   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 20:57:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Prova nu Stef o Tarik på topp, jävla tjat man skall ha någon som äger luftrummet på topp, 9 ggr av 10 vinner motståndarnas backar inlägg av den enkla anledningen att de övar på det varje dag, träning och match, de skall kunna detta, är väl endast Rolando som spräcker den statistiken.
 

Namn: DennisN   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 20:40:00
 Fan va underbart nya Radio Råsunda avsnittet. Garv utlovas! 

Namn: grillan   Visa profil  
Hemort: Årsta
Sänt: 2018-03-16 20:27:00
 Gillade att läsa det twittrade om aktiebolagsordning osv ang styrelsesammansättningarna i FF och AB. 

Namn: På drift med Svullo   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 20:08:00
 Mål nu jaa!

Men var är powerplaymålen?

Är Gnaget inne på över 30 min utan mål i powerplay?varav nästan 2 min i 5-3!

Sämsta jag sett, bedrövligt!
Spel 5 mot 5 är oxå en ren jävla katastrof, juniorhockey med hala puckar och felpass.
Vad gör Mitell??
Överhuvudtaget har slutspelsseriens kvalitet detta år varit div1-klass.
Tar vi oss dit så lär Mora slakta oss.
Kvalspelet är galenskapens tid så då borde vi ju gå upp med det här juniorspelet.
Vidrigt hur som att genomlida detta skenkval.

Det där hoppet...


 

Namn: Råttskit   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 20:00:00
 aikmaster91

Två saker bara: Haukur är nästan 10cm längre än Sundgren, vilket ger Haukur en stor fördel som mittback. Vidare är Haukur en stor tillgång vid våra fasta - grym på huvudet och hittar ofta till bollen. De kvalitéer som Sundgren har - speed, kämparglöd m.m. - är mer till fördel som ytterback/wing-back.

Värt att tänka på. Men man ska aldrig säga aldrig.
 

Namn: CPL   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 19:18:00
 Hockeyn har väl inte världens bästa resultat när det vankas storpublik? Kanske lika bra (mindre publik) såhär i kvaltider så att dom inte viker ner sig.

I ev. slutkvalspel(?) är nog nerverna borta och man har allt att vinna och storpubliken lär inte spöka.

Avd: kvala om att kvala ett kval om vem som får kvala till det riktiga kvalet.
 

Namn: Dängroth   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 19:18:00
 Var är alla Gnagare? Hovet är ju för fan inte ens halvfullt???? 

Namn: Backmans vittne   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 18:59:00
 Inte fullt på Hovet, fan... 

Namn: Dast   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 18:54:00
 Cj //

Har också för mig det ang Adu.

Vridoljac var väl dock på lån? I sånt fall har han nog inget med detta att göra.
Krpic däremot... frågan är om övergångssumman var tillräckligt hög. Han var ju snorbillig.

Ganska grå //
Det står på transfermarkt men det är bara nuvarande. Har inte hittat historik även om det borde finnas.
 

Namn: aikmaster91   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 18:26:00
 Skulle vara intressant att se Sundgren som höger mittback. Klarar Hauksson det så klarar nog Sundgren det. Linnér - Sundgren, Pertan, Milosevic-Lundström, Bahoui, Olsson, Tarik, Lindkvist - Silva, Stefanelli 

Namn: Isakk   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 18:21:00
 Kollade igenom biljettsidan och vad jag kan få fram så är det ungefär 7500 biljetter kvar till derbyt om man exkluderar södra sidan.

4000 på östra + västra nedre.
2000 på etage 2.
1400 kvar på norra stå. (ÖKA!)

Sen tillkommer några ännu icke släppta platser på långsida(nedre rader) och norra sitt.

Kom igen nu, hetsa alla ni känner om att köpa biljett så snart som möjligt för att öka temperaturen. Krossa Dif.
 

Namn: Ganska Grå   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 18:18:00
 Dast:
Just because you're paranoid, don't mean.. osv Tror också det verkar ligga mycket bakom det hela. Väldigt väl redogjorda punkter.

Cj föreslog några intressanta pusselbitar. Innan vi vet Stipe och Krpic agenters koppling blir det svårt att veta mer.

Var går det att läsa vilka agenter en spelare har?
 

Namn: satin   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 17:15:00
 Grym-nabbe mot dif

https://m.youtube.com/watch?v=OjwxG8cWQL8

 

Namn: Atakoras dribblingsräder   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 17:11:00
 Tobias
Torbjörn Törnqvist skulle väll teoretiskt kunna ha en representant med i styrelsen även om det inte är han själv? I övrigt håller jag med dig, val mellan pest och kolera.
 

Namn: Tobias   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 17:08:00
 Ganska Grå >>> "Vill vi har representanter för minoritetsägare föreslår jag Fabege eller Torbjörn Törnqvist istället för Bystedt."
Eh, jaha? På vilka grunder då? Den ena föddes visserligen i Solna och skickar in lite pengar till hockeyn ibland. I övrigt bor han i Schweiz och har möjligen en fritidsbostad någonstans i Sverige. Det andra är ett fastighetsbolag som verkligen inte har något annat intresse av AIK än som någonting som kan leda till ekonomisk utdelning i något annat sammanhang. I jämförelse med dessa två aktörer framstår Bystedt som ett under av äkta engagemang.
 

Namn: satin   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 17:00:00
 Dudde :-), tack för den. Don Ø går det inte så bra för idag av olika anledningar, en del kan härledas just FCK, vad som stämmer eller inte vet nog bara han. Men det som Dan Persson skriver är ju så som FCK idag körs, separat satsning på eliten, bredden kör vidare i B1903. 10 guld och 5 silver de senaste 17 åren är bra betyg för FCK, plus Europa etc. Det körs också som ett tvättäkta företag med hård fokus på sälja vidare spelare, en uttalad strategi som Ståle kör i media också "han och han skall säljas etc" alla vet det, kanske lite för många det senaste.. 

Namn: cj   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 16:59:00
 Dast

Jag har bestämt för mig att de hade anknytning till Lemic eller snarare var i hans nätverk. Adus agent har koppling till samma nätverk.
 

Namn: Dast   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 16:49:00
 Ganska grå //
Konspriationer till döden, men de är väldigt väl redogjorda. Jag lutar åt att tro att det finns iaf viss sanning i det.

CJ//

Vet du vilka agenter dessa två herrar hade vid övergångstillfället?
Om de stämmer in så har vi en förklaring till varför de togs in.
 

Namn: Go-Pavey   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 16:49:00
 Goitom stefanelli anfall
Tarik nabbe Olsson mittmitt
 

Namn: cj   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 16:42:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Black ben

Tarik var nog garanterat inköpt för offensivt mittfält men säkert med vetskapen om att han kan spela anfallare också.

"Problemet" i ekvationen är Nabil som landade i truppen rätt oförutsett. Så problemet blir lite att 1 spelare av Tarik, Stefanelli, Nabil och kapten Goitom får sitta på bänken. Tarik har gjort 5 poäng matchavgörande poäng på tre matcher. Svårt att peta honom. Nabil är klass. Goitom klass dessutom kapten och i en annan roll.
 

Namn: cj   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 16:31:00
 Dast

Samma anledning som vi fick dras med Stipe och Krpic förra säsongen. Och också det som möjliggör att vi värvade Adu.

Vet inte riktigt vad jag tycker om det här men det verkar vara de rådande spelreglerna.
 

Namn: Ganska Grå   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 16:27:00
 Tack för vidarepostningen Moas båge, väldigt klargörande.

Inte helt fel att visa hänsyn till minoritetsägare. Faje Gani har jag ingen åsikt om, men både Snäcke och Bystedt har bränt sina broar i styrelsesammanhang för min del. Så vi får hoppas på en ny bolagsstämma snarast. Vill vi har representanter för minoritetsägare föreslår jag Fabege eller Torbjörn Törnqvist istället för Bystedt.
 

Namn: Black Ben   Visa profil  
Länktips: http://www.fotbolldirekt.se/2018/03/16/snabba-vandningen-
Sänt: 2018-03-16 16:23:00
 Sundgren tillbaka på allvar!

Han lär väl knappast slå ut Lundström till höger, som jag tycker varit riktigt bra nu under försäsong och cup. Lindkvist kanske inte har varit lika bra men helt klart godkänd. Frågan är då, ska vi ha Sundgren tillbaka utan att kunna stoppa in honom. Är det ens en rimlig tanke att han är uttagningsbar till en mittbacksroll?

---

I övrigt undrar jag om verkligen Tarik köpts in för den positionen Stefanelli spelar. Förstod man inte innan att det är positionen han ska användas på? Det är ju rätt sjukt om vi "måste" sätta en av våra bästa spelare på bänken bara för att en som är något ännu bättre ska spela på samma position. Om inte annat är det ju rätt klumpigt spenderade pengar på Tarik isf. Som min gamle kapten i lumpen hade sagt: "Det hade man ju kunnat räkna ut med ett hästarsle och en bit krita" att det skulle krocka...

Goitom är ju inte heller lätt bortplockad. Han har kanske inte 100% form än men gör så jäkla mycket för anfallsspelet och är, absurt nog (kommer ni ihåg 2017?), vår ende nickspecialist i anfallet. Silva känns som en fullgod, och mycket bra, ersättare här.

Det är ju ett tungt avbräck med Adu i derbyt. Saletros, som jag haft en ljum, men långt ifrån negativ, inställning till tycker jag har tagit stora steg i pondus på plan. Kommer ni ihåg målet i Dubai? Det är en försämring men vi har ett fullgott alternativ.

Då väntar vi bara på att Budo ska bli spelklar.

Helvete vad gärna jag vill att vi ska vinna på söndag!
 

Namn: Snyps   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 16:14:00
 Fick två gratisbiljetter till hockeyn ikväll när jag köpte aktierna. Har tyvärr fått förhinder. Skänker dem gärna till någon behövande. Skicka PM. 

Namn: Moas båge   Visa profil  
Länktips: http://twitter.com/cilanivre
Sänt: 2018-03-16 16:02:00
 Bilden börjar sakta klarna efter bolagsstämman. Ingenting hindrade FF från att sätta samma styrelse i föreningen som i bolaget.

Anledningen till att det ändå blev så verkar ligga någonstans mittemellan en osäkerhet över vad som egentligen gällde i kombination med ett strategiskt beslut att inte göra minoritetsägarna till fiender.

@cilanivre har grävt djupt i detta på Twitter, eftersom flera här inte har Twitter tar jag mig friheten att klistra in hans slutsatser nedan:

”Angående gårdagens bolagsstämma... Jag tycker att det som skedde var intressant och lärorikt. Såväl händelseförloppet på själva stämman som att 51%-regeln inte ska överskattas och tas för given.

Föreningen måste vara en ansvarsfull ägare, både i form av att ha skapat rätt förutsättningar för att få fritt spelutrymme i styrningen av bolaget, men även för att ha goda relationer med minoritetsägarna.

Nu har vi väldigt god ekonomi AIK Fotboll och kan vifta bort minoritetsägarnas roll i klubben, men det har varit och kan komma sämre tider, och då vill man vara på god fot med minoritetsägarna som har kapital att stoppa in i klubben när det behövs.

Detta var (antar jag nu) sannolikt därför som AIK FF:s nya styrelse valde att kompromissa om ett styrelseförslag där AIK FF fick majoritet men inte alla platser, eftersom föreningen vill ha en god förutsättning för att få bra relationer till minoritetsägarna.

Att det blev som det blev igår berodde på fyra faktorer (enligt mig):

1. Orimligt kort tid mellan årsmötet och bolagsstämman.

2. Nya AIK FF-styrelsen inte tillräckligt förberedd.

3. Minoritetsägare som kände sig överkörda och protesterade mot hur processen sköttes samt pekade på olika regler/direktiv som ska följas i bolagsstyrningen.

4. Tät deadline till att skicka in underlag (årsredovisning etc. som fastlås på stämman) till SvFF gällande Elitlicensen.

Eftersom jag själv inte är fullt insatt i alla delar som krävs för att AIK FF ska kunna få fullt inflytande i bolaget genom sin majoritetsandel, men gärna vill förstå hur det funkar, och om det som skedde igår stämde med vad som sades, så har jag idag läst på om det hela.

(Utöver ren nyfikenhet och vilja att lära mig mer så är jag allergisk mot när det sitter vuxna män som är tvärsäkra i sina åsikter/yttranden och som hänvisar till diverse regler och fakta utan att faktiskt visa dom/källan på plats.)

Så relevanta delar att hålla koll på när det gäller bolagsstyrning och hur en styrelse ska/får sammansättas i AIK Fotboll AB måste man ha koll på:
- Aktiebolagslag 2005:551 (ABL)
- AIK Fotbolls AB:s bolagsordning
- AIK FF:s ägardirektiv
- Svensk kod för bolagsstyrning

Så jag har försökt hitta dessa, läsa på och förstå deras roll i sammanhanget av det som skedde igår. (Jag bör redan nu tillägga att jag inte är jurist och inte har några djupare juridiska kunskaper förutom typ 15 hp som en del av min ekonomiutbildning.)

När det då kommer till ABL så hittar jag inte något som hindrar AIK FF att som majoritetsägare tillsätta en identisk styrelse i AIK Fotboll AB som den i AIK FF. Det enda som står är "publikt aktiebolag skall styrelsen ha minst tre ledamöter" samt att bolagsordningen ska följas.

Vill ni själva läsa Aktiebolagslagen så gör ni det här: https://lagen.nu/2005:551 
En kort summering om vad som gäller publika bolag finns på Bolagsverket.

Går vi vidare till AIK Fotboll AB:s bolagsordning, dvs. företagets egna regler (kan liknas vid föreningens stadgar) så hittar vi denna (antagen 2011) på hemsidan under "Bolagsstyrning AIK Fotboll AB”.

Där ser ni under §6 vad som gäller om styrelsesammansättningen: "...lägst tre och högst tio ledamöter..." Inte heller något i bolagsordningen som alltså hindrar att AIK FF från att fylla alla platserna i bolagsstyrelsen.

Inget i ABL, inget i bolagsordningen, så vi går vidare till AIK FF:s ägardirektiv. Vad säger ägardirektivet om hur majoritetsägaren AIK FF (medlemmarna) vill att AIK Fotboll AB ska styras?

Det senaste ägardirektivet som jag kan hitta beslutades på AIK FF:s årsmöte 25 februari 2016. Framtaget och föreslaget av styrelsen och bifölls av årsmötet.

Under rubriken "Ägande och styrning" finner vi följande riktlinjer:

"AIK FF är en medlemsstyrd idrottsklubb och röstmajoriteten i Bolaget ska tillhöra AIK FF. Detta tills medlemmarna i AIK FF beslutar annorlunda."

Vad gäller styrelsens sammansättning så står följande:
"AIK FF ska vara en aktiv ägare och föreningen ska utse majoriteten av antalet styrelseledamöter i Bolaget. Ordföranden för Bolagets styrelse är normalt en av dessa ledamöter."

AIK FF:s ägardirektiv säger alltså att föreningen ska utse majoriteten av antalet styrelseledamöter i bolaget. Det kan innebära 3 av 5, eller 9 av 9. Det är alltså öppet för föreningen att välja själva. Återigen inget som hindrar AIK FF att ha identisk styrelse i bolaget.

Så varken ABL, bolagsordning eller ägardirektiv hindrar AIK FF att tillsätta hela styrelsen i bolaget, som igår skulle vara nio ledamöter av totalt nio möjliga enligt förslaget. Det som återstår är endast "Svensk kod för bolagsstyrning".

Ja, vad fan är "Svensk kod för bolagsstyrning" då? Koden är framtagen av "Kollegiet för svensk bolagsstyrning" och förvaltas av desamma. Den gäller alla börsnoterade (publika) svenska bolag och ska vara normgivande för god bolagsstyrning.

Det är egentligen en samling regler och riktlinjer för hur svenska (publika) bolag ska styras både för ägarnas skull och för bolagens skull.

Nu stöter vi på patrull för första gången gällande hur styrelsesammansättningen i AIK Fotboll kan/bör se ut.

Under avsnitt III.4 på sid 15 hittar ni "Styrelsens storlek och sammansättning" och där en massa regler om hur styrelsen ska se ut, bland annat: "Majoriteten av de bolagsstämmovalda styrelseledamöterna ska vara oberoende i förhållande till bolaget och bolagsledningen."

Och här till pudelns kärna, som påpekades igår av minoritetsägarna; "Minst två av de styrelseledamöter som är oberoende i förhållande till bolaget och bolagsledningen ska även vara oberoende i förhållande till bolagets större aktieägare."

Att välja in nio ledamöter från majoritetsägaren AIK FF på alla nio platser följer inte ovanstående riktlinjer, utan två ledamöter som är oberoende till majoritetsägaren bör väljas in. Dock måste de inte vara minoritetsägare som ni kan se, kan vara helt "aktielösa".

Inte ABL, inte bolagsordningen, inte ägardirektivet men koden hindrar AIK FF från att tillsätta en identisk styrelse i bolaget.

Men vad skulle hända om AIK FF igår ändå hade valt in hela sin styrelse i bolaget och frångått koden?

Ptjaa, av vad jag kan utläsa: sannolikt ingenting.

Jag försökte hitta vilka rättsliga påföljder som kan förekomma om man bryter mot koden och hittade inte så mycket. (Läste bland annat tre olika uppsatser skrivna av jurister och ekonomer om koden och dess inverkan på bolagsstyrning.)

Koden bygger nämligen på principen ”följ eller förklara” (comply or explain) vilket innebär att avvikelser från enskilda regler i Koden är acceptabla så länge varje avvikelse noggrant förklaras och redovisas.

Tycker ni att några masteruppsatser inte är helt säker källa till informationen kan ni läsa den offentliga utredningen som gjordes på uppdrag av regeringen 2004 inför att koden skulle införas.

Med andra ord kunde AIK FF:s styrelse igår på bolagsstämman fullföljt sitt förslag och valt in hela FF-styrelsen in i AIK Fotboll AB. Med det viktiga tillägget: om dom hade gjort det på rätt sätt (dvs förberett sig ordentligt och lagt fram erforderliga handlingar).

Men, då har vi de mjuka värdena, om att ha goda relationer till minoritetsägarna bland annat, och dom hade nog inte varit så glada om AIK FF fullföljde sitt förslag.”

Det är alltså inte mig ni ska tacka för ovanstående utan @cilanivre på Twitter. Bilden bekräftas även av Bystedts svar till Sven Ehrenflycht nedan. ”FF hade sin fulla rätt och möjlighet att rösta igenom sitt förslag till styrelse, vilket jag också var tydlig med på stämman. Det beslutet hade också ’räddat elitlicensen’.”
 

Namn: Lammkött   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 15:43:00
 Norra inte ens slutsålt och vi ligger efter Dif trots förtur.

Vad fan är det med er? Köp!
 

Namn: Ganska Grå   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 15:43:00
 Dast:
Konspirationens mamma. Och inte menat för att vifta bort de 31 punkterna. Damn.

Min första följdfråga blir då.. sitter AIK i knät på någon numera, har vi en beroende-ställning till någon? Varken Obolo eller Agent Mörk är jag orolig över.

Jag skulle vilja påstå att det finns en konsensus kring att vi vill börja handla spelare på ett hyllplan högre upp. Köpa för 15-20 och sälja för 40, likt Malmö gjorde med Kjartansson. Men är priset för det att vi hoppar i säng med Lemic likt MFF nu gjort? Då är jag ganska nöjd med vår nuvarande strategi. Förvisso är vi redan i säng med Lemic efter Isak-affären. Joråsåatteh...
 

Namn: Steken   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 15:30:00
 AIK i USA

Mannen, läs det som skrivs, det hade brytit mot bolagskoden och ägardirektiven (har nog skrivits 763 gånger vid det här laget på GF och Twitter)
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 15:29:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Dudde
Köpenhamnsfotbollen är så olik Sth-fotbollen som det någonsin är möjligt. Det gäller antalet fullstora gräsplaner men ännu mer gäller det de s k traditionsklubbarna och deras kultur. AIK, Dif:s och Bajens öden har skiftat genom åren men sådan galna svängningar som KB, B 1903, Frem, AB och B 93 har vi inte haft.

När KB och B 1903 fusionerades så var det därför att det inte fanns något alternativ: KB - världens äldsta klubb utanför UK - dvaldes i 2. division och B 1903 hade, trots EC-framgångar, i princip ingen publik dragningskraft alls. Det gick en vits om en man som ringde upp B 1903:s kansli och frågade: "Vilken tid spelar 3'orna imorgon?" Svaret blev: "Hva' tid kan du komme?"

Den mest genuina av alla innerstadsklubbarna (KB kom från villastadsdelen Frederiksberg), B 93, var ännu mer på dekis: de hade flyttat till Österbro Stadion som ligger precis mitt emot Parken, och har bottenrekordet i Superligan med 180 betalande på en match för 20 år sedan.

I Köpenhamn var ordet derby okänt: matcherna mellan traditionsklubbarna drog snarare mindre publik än när de mötte Esbjerg, AGF, OB, AaB eller någon av de mer populära provinsklubbarna.

Det var Bröndbys EC-framgångar på 80- och 90-talet som satte press på innerstadsklubbarna att agera, och det gjorde de genom fusionen KB-B 1903 för 27 år sedan. Det gick ganska smärtfritt eftersom det nästan helt saknades en sådan klubbkult som Sth-klubbarna alltid odlat. De var medvetna om att de var obsoleta och omkörda och att de måste göra något drastiskt.

Derbyt FCK-Bröndby må vara historielöst men det har lockat över 40.000 massor av gånger och har ofta hållit hög klass. Något som man knappast om de sista mötena mellan KB och 3'orna, som spelades inför ett par tusen gäspande.
 

Namn: AIK i USA   Visa profil  
Hemort: New York
Sänt: 2018-03-16 15:24:00
 Det finns inte någon verksamhet som jag känner till där majoriteten låter minoriteten styra, för det är vad de gör när de har kontrollen över styrelsen i AIK Fotboll AB. Besluten fattas i den styrelsen så då kan man undra vad allt detta den senaste veckan handlade om. Ungdomsverksamheten?

Jag hoppas allt blir bra men förstår inte detta.
 

Namn: skjut Nurmi skjut   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 15:20:00
 Taket är stängt på Söndag. 

Namn: Steken   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 15:20:00
 Sven Ehrenflycht och Dennis

Det hade brytit mot ägardirektivet (mellan FF och AB) och bolagskoden
 

Namn: Dast   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 15:04:00
 För alla här som är nyfikna på hur Bonke kunde värvas till Malmö FF, fast han är rikskass rent ut sagt, för hutlösa 8 millar och 4,5 år med stor signon.
För alla här som undrar hur Malmö FF kunde skeppa iväg Pavel till Leeds för bra pengar.
För alla här som undrar hur agentmarknaden fungerar (även i AIK till viss del)

Ni ska läsa denna tweet på twitter. Jäklar vad intressant. Mycket teorier som ser ut att hänga bra ihop. Om det är sant, det får var o en avgöra själva, men det är mycket tillfälligheter.

https://twitter.com/RonnieSandahl/status/974620769543172096
 

Namn: DennisN   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 15:00:00
 Visst kunde FF drivit igenom ett eget förslag. Men man vill ju också ha minoritetsägarna på sin sida och inte komma in 2 dagar gamla och bara köra på. 

Namn: Steken   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 14:58:00
 1-touch-gnaget, AIK i USA eller någon annan.

Om ni fick bestämma eller satt på det beslutmandatet styrelsen i FF har, hade ni isf:

1. Kört vidare på nuvarande ordförande och styrelse i AB och anställt en ny koncernchef.

2. Kallat till extra föreningsstämma i FF med syfte att rösta om ändring av ägardirektiven och koden för att på så vis plocka bort Bystedt, Snäcke och Gani

3. Låtit PB sitta kvar som ordförande men via en extrainkallad bolagsstämma i AB bytt ut Snäcke och Gani.
 

Namn: Västra 132   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 14:58:00
 AIK i USA

Ok, missförstod dig.
 

Namn: Sven Ehrenflycht   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 14:56:00
 En eloge till Per är att han faktiskt svarar snabbt på mail

Jag tog AIK i USAs inlägg nedan och skickade vidare det till honom. Fick följade svar.

"Det är en felaktig beskrivning. FF hade sin fulla rätt och möjlighet att rösta igenom sitt förslag till styrelse, vilket jag också var tydlig med på stämman. Det beslutet hade också ”räddat elitlicensen”. Texten på hemsidan som kom ut nyss ger en felaktig bild, vilket jag påpekat för styrelsen i FF.

Det var FF, som med över 80% av rösterna på stämman, som fattade beslutet ang styrelse och skälet var inte elitlicensen.

Det fanns överhuvudtaget ingen möjlighet för någon minoritetsaktieägare att bedriva någon utpressning. Alla är och var fullt medvetna om att FF som majoritetsägare kan fatta vilket beslut de vill i alla frågor som kräver enkel majoritet."
 

Namn: 1-touch-gnaget   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 14:45:00
 Hans agenda, och förhoppningvis den nya FF-styrelsens agenda KAN ju faktiskt vara den att de bara vill att övergången ska gå smidigt och ingen ska behöva kasta sig in i något de inte bottnar i riktigt än.

Man ska inte måla fan på väggen i onödan. Men det blir intressant att se vad som händer framgent helt klart.
 

Namn: AIK i USA   Visa profil  
Hemort: New York
Sänt: 2018-03-16 14:41:00
 Västra 132

Frågade bara varför Bystedt tar den position han gör, vad är hans agenda? Det är en fråga, inte ett angrepp.
 

Namn: Västra 132   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 14:36:00
 AIK i USA

Nya styrelsen skrev att : Vi vill också uppmana till en saklig debatt i denna fråga, fri från personpåhopp.


http://www.aikfotboll.se/nyheter/kommentar-fran-styrelsen-i-aik-fotbollsforening
Vi vill också uppmana till en saklig debatt i denna fråga, fri från personpåhopp.
Styrelsen i AIK Fotbollsförening
 

Namn: AIK i USA   Visa profil  
Hemort: New York
Sänt: 2018-03-16 14:15:00
 Så nu styrs alltså AIK Fotboll AB, dvs vårt Allsvenska lag av minoritetsägarna som satte sig emot majoritetsägaren genom att bedriva utpressning om elitlicensen? Man kan undra varför och vilken agenda Bystedt har här.

Man kan hoppas att det i bolgsordningen finns ett sätt att snabbt få till en extra bolagstämma och avsätta Bystedt. Varför agerar han som han gör nu?
 

Namn: Västra 132   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 13:47:00
 Roditore

Håller med dig, hans specialitet är att använda händerna i ryggen på motståndaren
 

Namn: Borges Bolltouch   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 13:36:00
 Roditore:

Jag tycker att så var fallet för något år sedan.

Men under försäsongen tycker jag Saletros visat att han mognat i sitt spel och tagit vissa kliv sedan hans förra sejour i AIK.

Jag tror han kommer göra en gedigen insats på söndag om han får chansen.
 

Namn: Roditore   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 13:14:00
 Ett problem med Saletros, som jag ser det, är att han tenderar att bli passiv och feg när det är större matcher (vilket detta derby givetvis är). Med honom på banan istället för något av de alternativ som diskuterats tappar vi en hel del i kreativitet. Olsson defensiv mf och Tarik offensiv är i alla avseenden en stark uppställning. 

Namn: super-g   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 13:07:00
 Bra uttalande från nya styrelsen i FF. Fortsatt fullt förtroende för den. 

Namn: rubsamen_rules   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 12:53:00
 Kan tyvärr inte gå på hockeyn ikväll så jag skänker bort 2 biljetter på sektion A9. Gärna till nån som inte har råd och inte nån snåljåp ;) PM 

Namn: Sven Ehrenflycht   Visa profil  
Länktips: http://www.aikfotboll.se/nyheter/kommentar-fran-styrelsen
Sänt: 2018-03-16 12:42:00
 2018.03.16, kl 12:15
På föreningens årsmöte i måndags valdes vi in som ny styrelse för AIK FF. Sju nya ledamöter, varav en ordförande. Sedan tidigare ingår två ledamöter som valdes in vid förra årsmötet på ett tvåårigt mandat.
Två dagar senare höll AIK Fotboll AB, där AIK FF innehar röstmajoriteten, sin årsstämma. När vi presenterades som styrelseförslag för AIK:s medlemmar var det också med en önskan och intention om att styrelsen i FF skulle speglas i AIK Fotboll AB, så som har varit ordningen under de senaste två åren. Det var en rekommendation som ingick i det för medlemmarna föreslagna styrelsealternativet.

Efter att ha valts på årsmötet har vårt fokus varit att förbereda oss så väl som möjligt inför årsstämman. Fyra av AIK FF:s nio föreslagna ledamöter kunde inte närvara på årsstämman på grund av sedan länge inplanerade resor, samt andra yrkesrelaterade engagemang. Dessa hade i förväg redovisat sitt aktieinnehav samt sina övriga uppdrag i samband med att de blev invalda i FF:s styrelse, information som fanns tillgänglig för årsstämman om frågan skulle ha blivit aktuell.

För att som delägare, i vårt fall till och med majoritetsägare, vara väl förberedd inför en årsstämma krävs att man är inläst på bolagskoden samt ägardirektivet. Bolagskoden är en kod och rekommendation, ingen lag, medan ägardirektivet är juridiskt bindande.

Vi gick in i årsstämman medvetna om ägardirektiv och bolagskod, även om det finns nyanser i all juridik som lämnar visst tolkningsutrymme. Tidigare har det hänt att ägardirektivet frångåtts. Minoritetsägarna godtog i fjol FF:s förslag. Det gjorde de dock inte detta år.

Deadline för att skicka in sin årsredovisning för att få godkänd elitlicens är idag, fredag, alltså två dagar efter bolagsstämman. Elitlicensen är själva förutsättningen för att AIK Fotbolls elitlag ska kunna medverka i Allsvenskan och Svenska Cupen. Den hängde på en skör tråd om en överenskommelse inte hade kunnat träffas under årsstämman, då en på stämman godkänd årsredovisning är ett krav.

Då återstod för oss två alternativ: att ajournera mötet och riskera elitlicensen. Alternativt förhandla för AIK Fotbolls bästa. Vi valde det senare. Det var, givet omständigheterna med relationen till ett antal större minoritetsägare, ett självklart val för oss.

Styrelsen har under torsdagen och fredagen diskuterat de olika alternativ vi har utifrån detta läge. Vi är även överens med AIK Fotboll AB om att det bästa för AIK Fotboll är att i lugn och ro utreda alternativen. Sedan kommer AIK FF:s styrelse att gå vidare, på det sätt som vi anser är bäst för AIK Fotboll.

Vi tror att våra förutsättningar att skapa en långsiktigt stark och fungerande struktur är bättre när vi inte längre har ett omedelbart hot som äventyrar elitverksamheten framför oss. Att dessa tre kritiska händelser – årsmöte, årsstämma och inlämnande av elitlicens – är placerade med två dagars mellanrum under samma vecka är inte optimalt, och något vi kommer att agera för att ändra på till nästa år. Men närmast tittar vi på hur vi ska nå en hållbar lösning utifrån rådande förutsättningar och ämnar återkomma i frågan, parallellt med att vi inleder ett antal processer i AIK FF och genom vår nuvarande representation i AIK Fotboll AB.

Vi vill också uppmana till en saklig debatt i denna fråga, fri från personpåhopp.Styrelsen i AIK Fotbollsförening
 

Namn: Dudde   Visa profil  
Hemort: Sthlm, Sthlm (Guds utvalda stad)
Sänt: 2018-03-16 12:36:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Satin,

Hahaha! Jippoklubben FCK? Arenabolaget med fotbollsverksamhet?

Ja, jag tror även t ex Krokko, från sina utgångspunkter, ser det som en fotbollskulturell tragedi för fotbollen i Danmark i allmänhet, och Köpenhamn i synnerhet, att de klassiska klubbarna KB och B1903 slog ihop sina påsar. Köpenhamn har derbyn mellan FCK och Bröndby, men de kan aldrig bli riktigt samma sak som ett tvillingderby i Stockholm.

Är det 51%-regeln som hämmar "potentialen"? Innan jag engagerade mig i AIK så hade jag faktiskt inga speciella tankar om 51%-regelns vara eller icke-vara. Jag tänkte också lite slappt att den var ett hinder. Efter att ha sett en fotbollsklubb inifrån har jag ändrat uppfattning.

En fotbollsklubbs huvudsakliga intäkter i Europa kommer från fyra källor: matchdag, merchandise, marknad och tv-intäkter.
Balansen mellan de olika varierar, när jag kollade för några år sedan, t ex Bundesllga-klubbar och Prermier League-klubbar hade matchdag som största intäkt. Italienska klubbar levde på TV-intäkter. Extremfallet var Juventus.

Så det här talet om att "förverkliga potentialen" antar jag kokar ner till att vinna titlar? För att göra detta krävs en stabil sportslig organisation och en krigskassa.

Den senare kan fyllas på av en rysk oligark, men som t ex Chelsea upptäckte så kan pengarna, och intresset, variera. Hearts of Midlothian, en mellanklubb i en mindre liga, hittade en budget-oligark. Eftersom Hearts var hans klubb så började han lägga sig i allt. Uttagning av spelare och managerns jobb. När managern ej gjorde som budget-oligarken ville så fick denne sparken och ersattes. Efter momentan succé så imploderade Hearts.
Supportrarna har bildat en stiftelse som ska köpa tillbaka klubben för att rädda den från total undergång.

FCK:arna är förmodligen nöjda med det jobb som deras budget-oligark, Don Ø, uträttade med Parken Sport & Entertainment A/S och dotterbolaget FCK. Fast han är ett särfall. Don Ø fick överta idräettsparken för 1 dansk krona. Det var liksom grunden för framgången för Parken Sport & Entertainment A/S och deras dotterbolag.
Jag vet att en minoritetsägare i AIK Fotboll AB drömde om att skapa ett Solnas Parken Sport & Entertainment A/S där fotbollen skulle vara ett dotterbolag och "fansen" ett stabilt kundunderlag. 51%-regeln var givetvis ett hinder för denna vision. Men jag vill påstå att konceptet med Parken Sport & Entertainment A/S lyckades på grund av det fick en stadion placerad hyfsat centralt i Nordens största stad. Även om minoritetsägaren och dennes affärskompanjon Lagrell hade lyckats skrota 51%-regeln i Sverige så hade förutsättningarna för Solnas Parken Sport & Entertainment AB ej funnits.

Kort sammanfattning: Jag tror varken på oligarker eller budget-oligarker som "frälsare" i en klubb. Prognosen är större att det slutar i tårar.

Så för att förverkliga den där "potentialen", och öka krigskassan, så tror jag, aningen trist, att man man måste jobba med att öka intäkterna från matchdag, merchandise, marknad och media. I det sammanhanget är 51%-regeln irrelevant.

Om vi vill få fler kvinnliga supportrar på läktarna så ser jag 51%-regeln som irrelevant. Likadant för intäkter från merchandise eller media.

På marknadssidan kan jag snarare se ett växande problem om vi är uppfattade som ett vinstdrivande bolag med privata ägare, som Fabege, snarare än som en anrik idrottsklubb som tar stort samhällsansvar i Stockholm och norrort.

Själv grottar jag ner mig alldeles för mycket i historia, men det är ett val. Samtidigt kan jag ej låta bli att notera att i samtiden ska varenda månglare av produkter, varor och tjänster "berätta en historia" när de säljer på dig något.
Jeansen, varmkorven eller kaffekoppen. Alla har de en historia - ofta påhittad av kreatörer på en mediabyrå. Medvetna konsumenter letar efter en äkta historia.

Den stora skillnaden mellan FCK och AIK är att de förra (KB och B1903) förstört sin historia. AIK vårdar den. Sen tycker jag att man i årets kampanj med tröjorna från Nike har förenat AIK:s historia med modern grafik och mediakunnande på ett oerhört intelligent sätt. Det är den typen av projekt, och många andra, som gör att vi långsamt och målmedvetet "förverkligar vår potential".

*återgår till att vårda derbyångesten*
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 12:30:00
 Steken
Ja, det känns intuitivt som att det skulle bli en enorm boost för AIK om vi fick fler tjejer på läktarna. Dels pga ökade intäkter, men också därför att det alltid blir trevligare atmosfär ju mer blandat det är.

Ishockeyns otroliga uppsving på 70/80-talet berodde ju till stor del på att man lockade till sig den kvinnliga publiken - därför att sporten är enklare och bjuder på mer "underhållning" (läs: mål) än fotbollen. Idag är fotbollen på väg att lämna sin långa brunkarperiod, men det är fortfarande en enorm majoritet män på läktarna.

Jag tycker att AIK kunde fundera ut något fiffigt sätt att locka damer till NA, genom prissättning eller vad man nu kan tänka sig. Eventuellt kan man t o m tillåta det gå med viss förlust inledningsvis för att på sikt ändå kunna känna sig ganska säkra på att det blir en bra affär.
 

Namn: MangeMan   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 12:25:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Ambrosini

Att han är bättre defensivt än Nabbe och Yasin bedömmer jag efter att han spelat wingack i Bundesliga, plus det jag själv sett av honom. Visst Saletros är mer van på positionen men Tarik håller en helt annan klass så jag skulle välj han före alla dar i veckan.


Det jag menar är alltså att Olsson ersätter Adu, så Tarik blir en offensiv mittfältare vilket han spelat tidigare och han känns betydligt mer stabil än om vi har Nabbe och Yasin på de två platserna.

 

Namn: Black Ben   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 12:25:00
 Jag har alltid tyckt att Friends åskådarplatser borde kunna delas upp en rad olika sektioner, tex demografiska sektioner. En för "Råsundafetton", en för "billigt men inte klack", en för "jag går ensam men är gärna med och sjunger", ja...kanske en för tjejer som bara vill stå med andra tjejer...

När man köper sin biljett så vet man att man hamnar bland likasinnade. I dagsläget har vi ju i princip bara Norra Stå, "Östra stå", familjeläktare och "resten" typ.

Det skulle kännas väldigt 2018 och tror jag skulle locka fler som vill sitta med likasinnade.
 

Namn: Picknickkorgen   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 12:15:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Mangeman: Håller med om det, finns en risk att difs brunkarmittfält får ett övertag om vi bara spela med offensiva pjäser på mitten. På söndag hoppas jag Saletros får chansen som defensiv mitt. Olsson spelar där han brukar göra, Tarik flyttar ner och Nabbe får börja på bänk. Goitom och Stefanelli på topp. Går det trögt så har vi Nabbe, Yasin och Silva att kasta in för att förändra matchbilden i andra halvlek.
 

Namn: Steken   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 12:15:00
 Krokko

Tror det är en skitbra ide med en satsning på tjejer.

Exemeplvis finansbranschen har sett ett riktigt uppsving när sparandet, delvis driven av Isabella Löwengrip, har nått ut till dom bredare tjejleden.

Likaså vet jag ett gäng lyckade satsningar hos mobilspelsföretagen där målgruppen är uttalat mot kvinnor.

Tror liksom tidigare skribenter att tjejer/kvinnor kan nås genom vår lyckade familjesektion, jag säger inte nödvändigtvis att det ska vara renodla damsektioner, snarare erbjudanden som attraherar just denna grupp av människor.
 

Namn: Ambrosini   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 12:14:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
MangeMan:

Hur bedömer du att Tarik är en bättre defensiv innermittfältare? Han har ungefär lika mycket erfarenhet av den positionen som Yasin och Nabbe (dvs. knappt någon). Har förundrats över den inställningen sedan värvningen gjordes.

Den platsen är alldeles given för Salétros, annars kommer det oundvikligen bli, som du säger, sårbarhet bakåt. Oavsett Tarik, Yasin, Nabbe, Taylor. Det är det lite underliga priset vi får betala för att vi har ett överflöd på offensivt lagda mittfältare kontra defensiva.

Så vi får hoppas att Salétros visar sig nått den nivå han behöver göra nu. Det kommer vara oerhört viktigt för hela säsongen eftersom han bär en väldigt viktig position.
 

Namn: Utmedpacket   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 11:56:00
 majkki

Tack, spännande att se hur många vi kan bli till slut 30000 i en cupmatch vore väl en ganska hyfsad siffra ändå.
 

Namn: MangeMan   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 11:53:00
 Hoppas inte vi startar med Olsson-Nabbe-Yasin på mitten, då lär vi bli rejält sårbara bakåt. Flytta ner Tarik istället vilket som bonus ger plats för Stefanelli. 

Namn: majkki   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 11:46:00
 Utmedpacket

första 36h så hade man sålt över 15,000 biljetter.

Vet inte hur det gått sedan dess..
 

Namn: Utmedpacket   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 11:43:00
 Någon som har koll på totalt sålda biljetter inför derbyt på söndag? 

Namn: aikmaster91   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 11:34:00
 Forever

Daniel Jarl, Sirius
Anton Tideman, Trelleborg
Erik Figueroa, BP
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 11:33:00
 Dixi
Pertan i AIK-tanga? Det är nog mer än vad vi kan hantera på våra puritanska breddgrader haha.
 

Namn: satin   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 11:25:00
 Dystop, intressant det dära..

När jag pratar med insatta personer i FCK (ja jippo-klubben enl. Dudde;)) så förstår dom aldrig att AIK inte når den potential som bör finnas, de pekar på 51% plus att vi har så många aktiviteter, utöver just fotbollen. Dan Persson's text kanske kan vara den gyllene medelvägen.
 

Namn: Dixi   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 11:14:00
 Krokko!

Jag tror att familjeläktaren kan bidra till att fler tjejer kommer på våra matcher.

Kanske kan vi sälja en kalender med lite lättklädda herrspelare och på så sätt få lite mer tjejer till våra matcher. Kan tänka mig att Per Karlsson i ett par sexiga AIK-tanga kan dra minst 500 tjejer till matcherna....
 

Namn: Dystop   Visa profil  
Länktips: http://www.idrottensaffarer.se/kronikor/2018/03/ett-manda
Sänt: 2018-03-16 11:12:00
 @Flix

"Jag känner ingen i vare sig den gamla eller den nya styrelsen men det vore onekligen kul att få en timme med den nya ordförande och få höra hans tankar om framtiden.

Hans bakgrund gör att han nog funderar en stund på om man inte borde lyssna på forskarna och expertisen, låta en kommersiell organisation bygga elitverksamheten medan en ideell tar hand om bredden. Det skulle innebära att gå bort ifrån Bystedts idé om gemensam organisation.

Som enda noterade bolag inom elitidrotten bör AIK följa aktiebolagslagen och börskontraktet förutom att ha tydliga kommersiella mål för den kommersiella verksamheten för att den vägen skapa resurser för de sportsliga framgångarna."

Men han tänker knappast på PB & Co.
 

Namn: Black Ben   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 11:06:00
 Två vinster från en titel. Smaka på det.

Den ena mot ett lag "vi historiskt sett har lätt för". Det är som att vi skulle ligga tvåa i Allsvenskan i slutet av oktober och möta ettan i en av de två sista matcherna.

Oavsett vilket så skulle en vinst mot Djurgården vara så underbart skönt av så många olika anledningar: derbysviten är fortsatt obruten, vi får njuta av att se fram emot en finalplats i nästan två månader vilket kommer skapa en positiv spiral och buffert för vårens matcher - hur vi än gör "är vi i final i cupen".

Sällan har en match betytt så mycket. Jag är så sjukt nervös!
 

Namn: Division   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 10:46:00
 Ovärdigt:

AIK Fotboll

Verifierat konto

@aikfotboll
37 minför 37 minuter sedan
Mer
Norra fylls på ordentligt för cupderbyt på söndag men ligger just nu lite efter södra läktaren där det bara återstår cirka 600 platser
 

Namn: mr.e   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 10:31:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Sven Ehrenflycht

Såg det också, går bara att skratta åt deras konspirationsteorier. 2011 verkar dom helt ha glömt bort också, eller medvetet helt undvikit.
Lex: Syrianska - AIK vs Malmö - dif. Där förbundet tar 3 pinnar av oss, men låter den andra matchen spelas om.

Att vi sen får börja hemma så ofta i premiären har med hur lagen ansöker inför säsongsstart. Och där skiljer det sig även åt mellan lagen.

Men klart, har man inte vunnit på en eon så måste man hitta på "orsaker" varför.

Lika löjligt som bajens konstanta "länsderby" tjat. Då dom är lite utanför oss andra när det kommer till rivalitet och framgång. Så då försöker man förminska så gott det går.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 10:20:00
 Någon annan som slagits över hur stor andel damer man ser på läktarna på nästan alla arenor i utländska ligor och EC-matcher? Eller, korrektare, hur extremt få kvinnor som går på fotboll i Sverige?

Jag misstänker att det här är ett av de fenomen som mest hämmar svensk fotbolls ekonomiska förutsättningar, kanske t o m mer än våra höga skatter.

Vore kul om AIK kunde bli riksbäst på de här punkten. Vi dras visserligen med en image som inte direkt hjälper oss i det här, men det är ju väldigt civiliserad atmosfär på våra matcher numera så det borde finnas en mycket stor tillväxtpotential.
 

Namn: starre   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 09:59:00
 Har egentligen inget emot att man,till viss del, har olika styrelser i FF och AB. Men att folk från den gamla styrelsen har majoritet i AB-styrelsen är ju rätt så obra. Kan ju vara så att många av dom är lojala med Bystedt (vi vet ju redan att Snäcke och Gani är det) men hur är det med Englund och Appell? Detta är ju helt klart något man borde tänkt på. Dessutom borde inte mötena ligga så pass nära varandra i tid. Förstår verkligen att man kan missat detta och blev ju tyvärr totalt bortdribblade av Bystedt och co. 

Namn: Backmans vittne   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 09:42:00
 Alla till Hovet i kväll! Vinna - inte försvinna! 

Namn: MangeMan   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 09:37:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Steken

Det kan ju bli en ny fördelningsnyckel men minst 15 miljoner extra räknar jag med för ett topplag, det gjorde osynliga handen också.
 

Namn: AIK krigare   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 09:18:00
 Att ha ett derby så tätt inpå....så fantastiskt härligt!

Det borde inte finnas någon anledning att vara nervös men lik förbannat är man det.
apas trupp är skrattretande på papper men vårt försvar känns lite försvagat så det kan bli lite läskigt ändå.

Men håller vi boll högt upp med hög press ska dom inte ha en susning på söndag.

derby ! Taggat ! Jävlar va kul.


Kommer vi se lillebror Linnér i vår?
 

Namn: Steken   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 08:43:00
 Mange

De -30m du hänvisar till är i linje med min förväntan, ser gärna att vi kränger av någon i sommar för dom summorna.

Om jag minns rätt kommer en genomsnittlig andra plats ge i runda slängar 15m mer per år från det nya TV-avtalet eller minns jag fel?
 

Namn: Herr Kolsäck   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 08:11:00
 Snart drar fotbollen igång på riktig. Följ "Gräsallsvenskan 2018" genom att trycka på min profil-ikon.
Endast 6 lag deltar den här säsongen. AIK, Malmö, Göteborg, Kalmar, Sirius och Trelleborg.
Gräsallsvenskan inleds med mötet Trelleborgs FF mot IFK Göteborg den första april.
AIK möter Malmö FF den nionde april.
 

Namn: AIKrasmus   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 08:01:00
 Är det bara jag som är orimligt taggad på att se Tarik spela boll på söndag? Maken till jävla klasspelare är få förunnat att se i sitt lag. Apa kommer åka! 

Namn: Boyd   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 07:59:00
 Träningsrapport från Dalkurd:

"En annan spelare som såg lugn och trygg ut med bollen på sin wingbackposition var nyförvärvet Simon Strand. Jag intervjuade Valentic på hotellet efter träningen och han var väldigt nöjd med rekryteringen. ”Jag har aldrig haft en följsammare ytterback”."

Avd. Många strängar..
 

Namn: Goofy   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 07:58:00
 MangeMan
Finns väl bud på Olsson så helt orimligt är det väl inte?
 

Namn: Tjerna till landslaget!   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 07:58:00
 Vad hände med Norlings försök med avdic som mittback? Någon som sett när han tränade på den positionen förra året? 

Namn: MangeMan   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 07:53:00
 När det gäller våra nuvarande kostnader så är min grova gissning att vi under 2018 och 2019 går totalt runt 30 miljoner back om vi inte gör någon större försäljning eller går till EL gruppspel.

From 2020 kommer hela underskottet täckas upp av det nya TV avtalet så länge vi inte åker ur allsvenska typ.


Nu känns det inte helt orimligt att vi i varje fall lär göra en större försäljning under de kommande två åren, så länge våra spelare med bäst försäljningspotential inte placeras i nån Norlingsk frysbox....därmed borde vi kunna gå runt fram till de nya TV pengarna rullar in.

 

Namn: Sven Ehrenflycht   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 07:47:00
 Det är löjligt hur de 4-5 senaste dagarna dif verkligen gått all in med alla sina konspirationsteorier hur förbundet stöttat oss genom åren. 

Namn: karl4712   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 07:21:00
 Pocca,

Exakt. Jag tänkte mig den totala kostnadsmassan vi dragit på oss i förhållande till den kostnadsmassa vi redan hade.

Också viktigt att beakta är de spelare som lämnat. Har någon av dem inbringat några försäljningsintäkter, eller har samtliga gått som Bosman? Vårt startelva innehåller inte lika många unga supertalanger längre. Dessutom spelar vi en fotboll som ger ytterst få målchanser. Min teori är att det kommer leda till färre spektakulära försäljningar framöver.
 

Namn: karl4712   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 07:13:00
 Periodiseringen är bara ekonomiskt dravel. I längden är det bättre att redovisa kostnaden exakt när den dyker upp. 

Namn: satin   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 07:12:00
 Jaså? Ok intressant 

Namn: MangeMan   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 07:07:00
 Man måste inte, Mff har börjat periodisera signon kostnader 

Namn: satin   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 06:49:00
 Bosmanspelare ÄR billigare, dock måste du resultat-föra sign-on första året, dvs det svider direkt, till skillnad från ett köp där du skriver av över det antal år kontraket är på. 

Namn: Pocca   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 06:19:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
-> Karl4712/gnaget

Stefanelli kostade väl nånstans mellan 12-15 (uppgifterna skiljer beroende på vad folk räknar in. Kostnad, signon, lön).

Tror ni Tarik och Adu kostade lika mycket i Signon?

Som jag tolkar både era svar räknar ni in lönerna (som självklart är är höga). Kan betraktas som semantik men då anser inte jag att man spenderat "mycket" i detta fönster (Stefanelli, Goitom och Lindqvist kom inte nu). Dock har man skaffat dig en betydligt högre kostnadsmassa som du så riktigt påpekar karl4712 kommer gräva hål i sparpengarna om vi inte ökar intäktsidan.

Och det som hänt Jesper och Nisse är tråkigt, inget snack om saken. Men rent professionellt sett bör det i detta läge innebära 2 st mindre löner att utbetala. Försäkringar betalas i förskott normalt sett och inkomst försäkringar för fotbollsspelare har iallafall förut skaffats/betalast av dem själva (Lex A. Anderssonj och Kåmark).
 

Namn: Forever   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 02:42:00
 aikmaster91


Victor Elm i Kalmar också men ja håller med finns inte jättemånga i allsvenskan, men det vore bra att ha 1 iallfall
 

Namn: Mr__Gnaget   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 01:23:00
 Fint med över 15.000 sålda biljetter på mindre än två dygn. Men det finns många bra biljetter kvar, vi är två fighter från första titeln sen 2009 och möter byket från söder om söder

Köp biljett idag!
 

Namn: karl4712   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 00:15:00
 Pocca,

Kolla vår startelva och ställ dig frågan: Vem är billig i drift? Möjligen Linnér. Annars skulle jag tro att resten av startelva lyfter lön i toppnivå för resp position.

Anfallare brukar vara dyrast. Goitom, Stefanelli, Tarik, Silva och glöm inte Avdic. Ojojoj vilka hål dessa kommer gräva i vår plånbok.

Mittfältet med Olsson, Adu lär knappast vara billigt heller.

Lindqvist och Lundström handplockades som färdiga spelare redo för uppgiften. Lär kosta därefter.

Milosevic, Ekstrand, Per K, HHH, sen vet jag inte hur det funkar med försäkringar för Nyholm och Nisse, men det lär definitivt kosta AIK en hel del.

Lägg till att säsongskortförsäljningen går trögt. You do the math.
 

Namn: gnaget   Visa profil  
Sänt: 2018-03-16 00:13:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Milo lär kosta en hel del men mest i lön då förstås. Eftersom kontraktet är satt på ett år bara. Där borde det inte vara så hög sign on.

Adu lär vara svindyr. Han lär ha kostat som Stefanelli om man ser till sign on osv.

Tarik lär också ha kostat en hel del. Säkert ungefär som Adu om inte mer.

Lundström säkert lite lägre än de där, kanske i nivå med silva.

Budomir ännu lägre.

Ekstrand har förhoppningsvis lite prestationsbaderat sett till skadorna han haft.

Milo och Nabil är ju säkert hyfsat billiga för stunden men vi är nog beredda att kliva in där och värva med.

Det är inget snack om att vi spenderat mycket pengar här i detta fönster iaf.

Blir ju mycket gissning men tror det ska ses som köp även om de är Bosman. De är sånna spelare som andra klubbar skulle velat ha så då spelar sign on summan in också.
 

Namn: Flix   Visa profil  
Sänt: 2018-03-15 23:54:00
 Jag tycker tanken med gemensam styrelse i FF och AB är fin men inte oproblematisk. Även om man har en gemensam målbild så är det två väsenskilda organisationer som har olika behov av kompetenser. Samtidigt finns en viss risk att det blir rätt grötigt att hålla i sär roller och intressen. Därför känner jag att modellen där majoriteten av respektive styrelse har dubbla uppdrag samtidigt som respektive styrelse fylls ut med ledamöter som har en profiler är i linje med den organisations särskilda behov är bättre. 

Namn: På drift med Svullo   Visa profil  
Sänt: 2018-03-15 22:59:00
 Kom igen Nyholm! 

Namn: SiggeSluk   Visa profil  
Sänt: 2018-03-15 22:49:00
 Djurjics och Kennedys frisyrer är varandras motsatser. 

Namn: MJ 1900   Visa profil  
Sänt: 2018-03-15 22:30:00
 Pocca
BW sa väl för ett tag sen att det kostar ungefär lika mkt att värva en spelare som Bosman som att köpa en spelare. Pengarna ska hamna i någons ficka.
 

Namn: Pocca   Visa profil  
Sänt: 2018-03-15 22:23:00
 God afton!

Man har hört från flera håll ett tag nu att "AIK storsatsar" nu för att kämpa om guldet och att vi nu kan plocka spelare från en hylla högre upp på spelarmarknaden.

Visst, vi har äntligen en trupp satt tidigare än vanligt och bör kunna spela bättre på våren, det är ett som är klart. MEN...är det en sån rejäl satsning som man vill göra gällande? Har man satt på sig spenderarbyxorna och börjat bränna Isakdegen lite smått? Själv är jag frågandes. Visst, en del rejäla nyförvärv har kommit in men de flesta av dem är väl Bosman? och ja, de ska ha en Signon-bonus som förstås blir högre än vid en normal övergång men ändock.

När man ser på spelartruppen så ser jag dessa som nya (för i år):

Budomir J ?
Robert Lundström - Bosman (vi väntade väl ut honom från kontraktet?)
Joel Ekstrand - Bosman
Enoch Kofi Adu - Bosman
Tarik E - Bosman
Stefan Silva - Bosman
Nabil - Nästan "gratis" i lön med utköpsklausul i sommar
Alex M - Bosman


Robert Taylor och Nicolas Stefanelli kom i somras men bör kanske räknas till detta året. Stefanelli kostade en hel del men hur var det med Taylor?

Någon som har koll på signon kostnader för dessa? Vad kan de legat på ihop? Signon känns det som att man får betala oavsett vilken spelare man signar i dagens läge. Undantaget upplock av egna juniorer?

Eller värvade vi nån som "icke Bosman"?
 

Namn: Erik Lo   Visa profil  
Sänt: 2018-03-15 22:06:00
 Isak in i halvtid! 

Namn: aikmaster91   Visa profil  
Sänt: 2018-03-15 21:47:00
 Forever
Vänsterfotade mittbackar är ej de lättaste att hitta... Iallafall någon vettig... Är väl Tom Pettersson och Fjoluson som är det i AS. Ute i Europa är det ej så många heller
 

Namn: AIK krigare   Visa profil  
Sänt: 2018-03-15 21:44:00
 Svenska domare förstör återigen fotboll... 

Namn: Go-Pavey   Visa profil  
Sänt: 2018-03-15 21:00:00
 Atakoras dribblingsräder.

Gärna för min del, då kanske kranen skulle sluta läcka...
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Länktips: http://www.hesgoal.com/news/27447/Viktoria_Plzen_vs_Sport
Sänt: 2018-03-15 20:30:00
 Någon som kollar Viktoria Plzen? Det där är en nivå vi borde kunna nå inom överskådlig framtid, all things considered. 

Namn: Atakoras dribblingsräder   Visa profil  
Sänt: 2018-03-15 20:27:00
 Go-Pavey
Man kan ju tycka att ett nytt ägardirekt borde ha författats som en del av "Ett AIK".
 

Namn: Forever   Visa profil  
Sänt: 2018-03-15 20:14:00
 Vi måste värva in en vänsterfotad mittback inga mer högerfotade.

Otroligt trist med Nyholm!
 

Namn: Go-Pavey   Visa profil  
Sänt: 2018-03-15 19:52:00
 Till alla som är så upprörda gällande FF å AB setupen.
Vad skulle ha gjorts annorlunda? Det förra upplägget var ju ett undantag...
 

Namn: RW   Visa profil  
Sänt: 2018-03-15 19:47:00
 Känns som Sundgren bör gå att skola om? 

Namn: aikmaster91   Visa profil  
Sänt: 2018-03-15 19:39:00
 Kollar man på ersättare för Nyholm? Ta hem Backman? Eftersom Haukssons kontrakt går ut så finns det ju möjlighet att hitta en vettig ersättare.. Frågan är om AIK tänker ersätta eller ej. Lån med köpoption? 

Namn: Ruth   Visa profil  
Länktips: http://www.aikfotboll.se/nyheter/uppdatering-kring-jesper
Sänt: 2018-03-15 19:24:00
 Uppdatering kring Jesper Nyholm
2018.03.15, kl 19:18
 

Namn: Lammkött   Visa profil  
Sänt: 2018-03-15 19:07:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Rolex:

Är inte säker men tror det är "Difenders" som gjort den där. Töntigt och pubertalt precis som allt annat den gruppen företar sig, om det inte redan framgått av namnet.

Hugga dif!
 

Namn: SOLNASTAD   Visa profil  
Sänt: 2018-03-15 18:59:00
 Rolex,

Vi har ju vår råtta så det kanske inte är så konstigt?
 

Namn: Rolex   Visa profil  
Länktips: http://pbs.twimg.com/media/DYVRjRvWsAA9PYW?format=jpg&
Sänt: 2018-03-15 18:54:00
 Det är ganska sjukt men denna används alltså av dif-supportrar på riktigt.... 

Den här sidan har laddats 90664094 gånger sedan 1999-09-14