Svartgul.se
 Kategori:

Just nu är det 140 besökare på forumet.

Svenska Casinon - Snygga, trygga

Regler 


Du måste vara registrerad för att göra inlägg.

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 23:56:00
 
Belägg varför ni tycker AIK staplar dåliga beslut på varandra i stället för att ironisera mot AIK. Då inte bara att det är dåligt. Utan konkretisera varför något är dåligt.


Krokko

Bravo, nu är vi nere på att ekonomiskt svagare lag KAN skrälla.
ÖFK och Molde är inte bevis på motsatsen då dom inte gör det år efter år.

Har frågat dig och frågar dig igen. Vilka lag skräller år efter år, eller i alla fall vart annat år? Mer än i en match. Alltså vilka lag skräller kontinuerligt i en tävling per år. Liga eller Europacup. Vilka lag lever långsikt på en nivå som överstiger sin ekonomi jämfört med andra lag? För att svara på det krävs det att du har dessa samt deras motståndare omsättning, lönekostnader, vad man haft råd att köpa för och lägga på sign on, år för år. Ställa ekonomierna och deras sportsliga resultat mot varandra.

Det krävs alltså att man klarar av det även när man blivit sönderköpta efter 1-2 år där man trampat på plankan högre än ens normala förmåga. För att man ska kunna hävda att man ska kunna ligga på ett överpresterande över tid.

Kan du nämna 1-5 klubbar som överpresterat i fem år? Och hur dom gjort det. Igen, mer än en match eller ett dubbelmöte. Vilka lag placerar sig år efter år högre i en liga eller europagruppspel än dom borde ekonomiskt.


Karl4712


Det kan vara korkat. Eller är det om det är så. Vet vi att det enbart ligger till så i exemplen eller finns det en annan "korrekt" sida också? Jag vet inte och jag är inte mot dig i det.
Svullo

Fjäriln vingad haha. Får mig att minnas skolans visdiktarshow där jag iklädd blommiga tajts och vingar illustrerandes denna fjäril inför föräldrar och övriga klasser. Det var tider det.

Älskar din beskrivning för övrigt.
 

Namn: karl4712   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 23:14:00
 bfm,

Exempel: Att anställa smarta personer med hög månadslön och sedan sparka ut dem ut klubben innan deras arbete hinner färdigställas - är exempel på ganska korkat sätt att leda ett företag. Frågor på det?

Att skriva avtal med leverantörer som innebär en inlåsningseffekt är inte heller så smart.

Dyra chansvärvningar urholkar vårt egna kapital. Tycker du det är en bra strategi?

Avtal som med diverse "affärsmän" som blir väldigt dyra och vars enda resultat blir ett urholkat förtroende för hela verksamheten.
 

Namn: På drift med Svullo   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 23:09:00
 
Ranka gärna in oss som insekter i näringskedjan.
Världens vackraste insekt.
Fjäriln vingad över Haga kanske.
Skulle man mäta dopaminn och endorfinnivån i en Gnagares kropp vid vunnen titel lär ett Chelseafan hamna långt efter när dennes lag tar titeln.

Själv kan jag inte tänka mig något mer tragiskt än att nå den typ av mättnadsgrad på CL-titlar och ligatitlar som vissa storlag förmodligen nått, himmelriket är nått och börjar bli vardag.

För Gnaget finns fortfarande himmelrilet kvar som en dröm, i drömmar skapas magi, magi som storklubbar gått miste om, de lunkar CL- delfinaler.

Drömmen om AIK som ett hot ute i Europa lever bästa Gnagare.
Drömmar av guld kommer en dag slå in igen(!) och få våra kroppar att explodera i endorfinrus.

Vi är världsmästare i firande.

 

Namn: karl4712   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 23:08:00
 bfm,

Din fråga till Krokko är felformulerad. Förra året skrällde Östersund. Om de presterar exakt lika i år så är det ingen skräll längre.
 

Namn: Scholes   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 22:37:00
 Krokko

Vem har sagt att det inte kan ske? Men det är ju betydligt oftare det inte sker vilket du inte verkar förstå skillnaden på. Varför fortsatte tex inte Molde att upprepa den fina prestarionen?

 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 22:32:00
 Scholes
Många säger att det går att skrälla i enstaka matcher men att tjottablängaren alltid lurar runt hörnet. ÖFK och Molde är bevis på motsatsen och det finns fler.

Varför inte AIK??
 

Namn: Scholes   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 22:23:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

Jo det stör mig att ÖFK gör det så bra. Men förstår inte vad det har med saken att göra.

Att det går att skrälla är väl ingen som säger emot.

Hur många gånger nollades förresten ÖFK i AS förra säsongen? Det har du ju tagit upp som en bevis på gamnackar hos AIK.
 

Namn: Back in business   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 22:13:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
I morgon är det informationsmöte, då lär vi väl få veta mer om den interna utredningen och när herr eller fru Klubbdirektör förväntas vara klar. Eller så får vi det inte. Kanske är det inte längre 10 toppkandidater, utan 5.
 

Namn: Västra 132   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 22:10:00
 Kan det vara så att BW signar Seb i sommar lr kan det hända innan detta fönster stänger?
Tydligen har apas sportchef sagt att även han är ute efter Seb.
Vad tror ni, är Seb ett bra tillskott?
 

Namn: Spelarn   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 22:05:00
 Tegang satu och Krokko - de signaturerna står alltid på min gräddhylla.

Folk borde vara tacksamma att personer som dessa skriver på detta forum.

 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 22:05:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
tegang satu

Ingen är mot att vi kan ta något kliv till internationellt ekonomiskt och sportsligt. Men för att på allvar vara en kandidat som direktkvalificera sig för någon av europacuperna och som realistiskt ska kunna gå vidare. Så krävs det så väldigt mycket mer för att ändra allsvenskans status såpass att mycket bättre spelare vill hit.

Det finns ingen rikigt duktig spelare internationellt sett som vill spela i allsvenskan om den inte är en hemvändare. Om MFF så skulle välja att ge en ung brasiliansk supertalang 50 miljoner i årslön förutom att köpa honom för 200 miljoner så kan han få det i Ryssland som sämsta liga och då få spela på en betydligt högre nivå.

MFF har knappt bättre spelare än vi har trots två CL gruppspel. Beror inte på dålig scouting utav att bättre spelare vill inte hit.

Nedåtgående internationella stjärnor går till typ Turkiet USA eller Kina. Uppåtgående går som sagt till större klubbar och nuvarande är redan i större klubbar. Dom som är strax under i nedåtgående led spelar också i ligor i nedåtgående led både vad gäller status och ekonomi.

Vi kan inte nå dit Krokko önskar utan fasta inkomster på minst en miljard till. Varje år.
Ett EL eller CL gruppspel säkerställer i princip bara att man kan fortsätta på yttersta allsvenska nivå utan risk. Och med full kontroll kan bestämma när dom bästa spelarna lämnar samt med stor sannolikhet säkerställa att man kommande år har en trupp av yttersta allsvenska klass.

 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 21:59:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Scholes
Så du stör dig inte det minsta när lantisklubbar som ÖFK och Molde bara går in i EL och smiskar stjärt? För ett par år sedan gjorde Molde en prestation i Östersundklass, trots en trupp som värderades i klass med Kalmar FF:s. Först slog man ut Standard Liège vars trupp var värderad tre gånger så högt. Därefter tog man sig vidare ur en grupp med Fenerbahçe, Ajax och Celtic som man slog i båda mötena (3-1, 2-1). I sextondelsfinalen slog man Sevilla 1-0 hemma i februari innan man fick på tafsen 0–3 på Sánchez Pizjuán. En räcka helt omöjliga resultat.

Om Molde kan ska väl AIK kunna??

tegang satu
Så är det. AIK får a-l-d-r-i-g bli gamnackarnas klubb. Dessbättre har vi solida argument på vår sida i den kampen.
 

Namn: tegang satu   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 21:53:00
 Visst hårddrar Krookko, men det han visar med sina siffror är att. trots att pengar betyder allt mer i dagens idrott, så behöver det inte göra det i ett lagspel som fotboll. ÖFK är faktiskt ett lysande exempel på detta.
Dessutom tack vare att framgång inte bara ger mod till fortsatt framgång utan också mer pengar så går det att fortsätta att höja sig till nya nivåer. Det är ju just detta alla här är rädd för att MFF ska kunna göra.
Jag tror att det går att bygga framgång om man vågar satsa även för svenska lag- även utanför Skåne och utan egen Arena. Och vi är ju nu faktiskt i ett bättre läge för att göra den än vi varit på över 70 år. Varför ska vi då vara så pessimistiska som Bfm och ständigt hänvisa till att i längde kan vi aldrig växa - vi befinner oss långt ner på näringskedjan och där måste vi förbli. Det finns ju faktiskt klubbar – till exempel Östersund- vilka har lyft sig. Sedan är frågan hur långt det går att göra. Men än kan ingen säga hur långt ÖFK kan lyfta sig, men här kraxar olyckskorparna för fullt: Det går inte, de ramlar snar tillbaka. Och när det gäller AIK:s framtid verkar många supportrar komma från gnällbältet.
Jag gillar att Krokko utmanar den pessimism och uppgivenhet som tycks finnas hos många av AIK:s supportrar. Vi påstår att difarna har ett lillebrorskomplex, men har inre vi själva haft ett stort lillebrorskomplex gentemot MFF och IFKG och heller tjata om hur mycket bättre deras förutsättningar har varit än våra, Det är dags att göra upp med den attityden.
Kämpa på mot Krokko!

tegang
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 21:52:00
 Krokko

I England behöver du numera också en väldigt rik ägare som är beredd att göra dom stora värvningarna. Det går liksom över tid inte komma åt Chelsea och City främst utan det. Det saknar Newcastle.
Likaså i Frankrike. Ingen kan konkurrera med PSG och Monaco utan det.

Dom tyska lagen du räknar upp kanske ändå saknar samma storlek. Red Bull Leipzig har väl också vänt lite upp och ned på förutsättningarna för dom normalt medlemsägda klubbarna förutom Bayern.

Röd tråd? Ekonomi.
 

Namn: Scholes   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 21:45:00
 Krokko

Javisst är det så, se AIK mot AEK eller mot Moskva. Men det sker ju inte kontinuerligt över tid vilket är hela poängen.

Men att skrällar sker var inte frågan utan vilka lag vars attityd gjort att de slagit ut oss i EL senaste decenniet.

Jag kommer inte på någon så tvärtom kan man säga att vi verkligen levererar i Europa. Vi släpper inga skrällar förbi oss och står ibland för en egen. Nu hoppas jag det snart är dags igen.
 

Namn: Borges Bolltouch   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 21:36:00
 Läste precis att Ofori är på gång till MLS och New York.

Källa: http://sport.citifmonline.com/2018/02/20/ebenezer-ofori-expected-in-new-york-today-to-complete-transfer-from-stuttgart/
 

Namn: Dick Lidman 13   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 21:35:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Hur mycket fick Elfsborgs backar och målvakt för att lägga sig mot gais?
https://www.fotbollskanalen.se/svenska-cupen-1/tv-mardrom-for-malvaktsreserven-nar-elfsborg-foll-mot-gais/
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 21:33:00
 Bojansfulamuche
Men det finns ju massor av exempel på klubbar med jättepublik som är stuck in nothingness decennium efter decennium: Newcastle, Sunderland, Schalke, HSV, Hertha BSC, Olympique Marseille, etc etc.
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 21:15:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

Sen det där med till exempel A.Madrid. Är man en storstadsklubb med mycket fans så blir man i princip en toppklubb i sin inhemska liga per automatik då man får den ekonomin. Om man åkt ut och gått upp igen. Ungefär som AIK MFF Dif som alla lirat superettan på 2000- talet. Man kan misslyckas kapitalt så att man till och med åker ur. Eller tvingas ned i seriesystemen som Juventus till exempel. Naturligtvis har man gjort ett bra jobb sedan dess när man tar sig till toppen igen. Men det är dess klubbs stora fanskara och internationella intresse som per automatik ger dom ekonomiska förutsättningar för att snabbast möjligt bli en stormakt igen.
Liksom vi per automatik blir en toppklubb snabbt när vi går upp.
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 20:54:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

Det finns inga vågor vi kan surfa på som tar oss till Europatoppen eller ens nära utan en väldigt rik ägare. Eller ett extremt förbättrat tv avtal. Vi behöver säkerligen en miljard i fasta inkomster extra per år för att nå dit. Lös det så är vi på typ Sjachtars nivå.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 20:49:00
 AIK_hela_veckan
Hitta ett enda fel, tack. Jag lyssnar på alla seriösa (och även mindre seriösa) argument.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 20:47:00
 ilimor
Glöm inte att både Atleti och Sevilla inledde 2000-talet i andraligan och länge betraktades som ständiga losers.

Atleti hade t o m fått namnet "Pupas" efter en mytisk spansk figur som alltid klantade till det alt. hade otur: man sa att han slog pungkulorna t o m när han ramlade baklänges.
 

Namn: AIK_hela_veckan   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 20:44:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

Fortsätt med din statistik, men undvik att dra några som helst slutsatser. Det blir bara fel tyvärr.
 

Namn: AIKforever94   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 20:32:00
 `@Ulvpäls

Källa?
 

Namn: 890622   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 20:31:00
 Misstanker att folk kanske blir irriterade nu men testar i alla fall. Befinner mig utomlands och hade uppskattat en stream till kvallen CL. Framst Chelsea - Barcelona. Om nagon vanlig Gnagare sitter pa en lank far man garna skicka.

Sorry for off topic.
 

Namn: Hotel Malm   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 19:43:00
 @ MackaPacka & Dudde , absolut håller med er.


Det intressanta och samtidigt en grov förenkling är att stirra sig blind på kostnaden 1.5 miljoner för att sparka Ahlerup ( vilket Bystedt försökte under lång tid ivrigt påhejat utav IV som den marionett docka han är).


Så det AIK vänner måste förstå att vara utan en säljande klubbdirektör kostar bra mkt mer än 1.5 milj i förlorade intäkter, ett börsbolag med 100 milj i omsättning utan ledare och som av en händelse står utan extern partner inom marknad (Lagardere borta) så kan inte bilden bli att styrelsen har misslyckats, närmast ett monumentalt misslyckade dom ger oss AIKare
 

Namn: Ulvpäls   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 19:41:00
 Milo är klar. 

Namn: Orustgnagare   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 19:32:00
 Janosevic

Hauk Pertan (Milo?)

Adu

Lundström K.O Tarik Lindqvist

Goitom StefanelliHerregud vilken elva om nu Milo är på g in.
 

Namn: ilimor   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 19:25:00
 Krokko

Både Atletico och Sevilla tillhör väl dock europas mest värdefulla/rikaste klubbar så det är inte jätteanmärkningsvärt att dom kan lyckas konkurrera i europaspel. Det är ju inte många lag i EL/CL med högre värde/ekonomi än dom.
 

Namn: 1891   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 19:22:00
 
Avgångsvederlaget till Ahlerup på 1,5 miljoner kronor får Isidors Vänner ta på sig! Punkt.

 

Namn: 1891   Visa profil  
Länktips: http://www.aikfotboll.se/nyheter/samarbete-med-vasalund-g
Sänt: 2018-02-20 19:18:00
 
Jag hoppas att AIK-Play och SportLib ser till och hålla ett öga på Vasalunds IF under det kommande året.

Jag personligen tyckte att samarbetet som AIK hade med Väsby United var fantastiskt. Det var många unga AIK spelare som gick den vägen och som sedan blev framgångsrika.

Kort och gott, jag hoppas att vi kan få följa med lite vid sidan av och följa deras utveckling.

 

Namn: MangeMan   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 18:54:00
 Som vanligt när det dyker upp Q-rapporter så ser man kommentarer om att AIK tvingas sälja spelare för att inte gå back, som vanligt kan vända på det resonemanget, tack vare att vi säljer spelare så har vi råd att gå back på övrig verksamhet vilket ger oss ett starkare lag på planen. 

Namn: MackaPacka   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 18:48:00
 Givet de kandidater som ”styrt” vår skuta historiskt så är jag absolut benägen att hålla med dig höger fot. Än mer kalleanka över beslutet att entlediga Ahlerup om en kostnad för 1,5 mille för vad? En kommande engelskalärare? 

Namn: Höger fot 2.0   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 18:37:00
 MackaPacka: "Fullt godkänd VD"?
Ahlerup är branschens bästa VD!

Bystedt måste bort från klubben illa kvickt!
 

Namn: MackaPacka   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 18:33:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Ja, tänk det börsbolag som sparkar en fullt godkänd VD resultatmässigt med de omkostnader det medför, för att basunera ut en tjänst som klubbdirektör (som bör vara väl bevandrad inom det engelska språket) med snar tillsättning. För att flera månader efter stå utan en tillsatt klubbdirektör efter att det tydligen varit jävligt bråttom att lägga ut 1,5 mkr på sparkandet av VD. Vilket bolag ihop med dess aktieägare skulle acceptera ett sådant amatörmässigt beteende? Knappt att det är first north klass på den där bystedt med anhang!
 

Namn: Dudde   Visa profil  
Hemort: Sthlm, Sthlm (Guds utvalda stad)
Sänt: 2018-02-20 18:23:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Hotel Malm,

Håkan Strandlund är, efter vad jag förstår, en omvittnat skicklig ekonomichef. Primärt skulle jag vara orolig över att han blir överbelastad som tf VD. En bra kamrer ska man ej underskatta. Ej heller den tid han behöver för at sköta sitt jobb.

Vad gäller styrelseordförandens hattande och velande med fd VD och ny Klubbdirektör frågade jag redan vid dennes tillsättning hur mycket pengar han skulle kosta AIK Fotboll den här vändan.

Min fråga kvarstår och jag har i grunden ingen annan uppfattning än dig.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 18:22:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
ilimor
De mest anmärkningsvärda exemplen är väl Atlético och Sevilla. Atlético spelade CL-final 2014 med en trupp vars värde var ungefär detsamma som Evertons och två år senare med ett värde som var 42% lägre än Chelsea, 26% lägre än Man Citys, 18% lägre än Arsenals osv.

Sevilla vann EL tre år i rad 2014-16, det första året med en trupp vars värde var ungefär som Fulhams och Sunderlands, året efter med ett värde liknande Hulls(!) och 2016 liknande Southampton.

Bojans
Om du ska skriva sandlåde-oneliners så finns PM. Tack.
 

Namn: Scouten   Visa profil  
Hemort: Barcelona
Sänt: 2018-02-20 18:19:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Jag har suttit hemma och lekt med en offensiv startelva som passar perfekt mot lag som kommer ligga djupt i positionsspelet. Tänker er Yasin och Bahoui som defensiva yttrar. Vi skulle ha många poängspelare inne samtidigt.


------------------------------Linner----------------------------------------------------Nyholm-------- Milo--------------Pertan-----------------------Yasin------------------- Adu---------------------Bahoui-------------------------Olsson--------------------------Tarik-------------------------------------Gotiom--------------------------Stefanelli-----------------
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 18:07:00
 Krokko

Det roliga är att allt du säger till andra är exakt det du själv gör
 

Namn: ilimor   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 18:06:00
 Varför svarar du inte på hans fråga? Vilka lag är det som med underlägsen ekonomi över en längre period överpresterar sin ekonomiska förmåga? 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 17:55:00
 Bojansfulamuche
Återigen: hur är det med läsförståelsen. Jag har flera gånger påpekat att varje ekonomisk tillgång har ett ursprung: om du överpresterar ett år så får du ekonomiska muskler som du sedan kan utnyttja följande år. M a o är du år 2 efter en lyckad kampanj betydligt bättre lottad än året innan och dessutom med bättre ranking. Alltså behöver du inte uträtta samma "mirakel" som året innan. Men jag antar(?) att du redan förstod detta.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 17:51:00
 Bojansfulamuche
Ibland när man reggar sig så måste man klicka i en ruta [x] "jag är inte en robot" och lite så kändes det när jag diskuterade med dig: som om du inte följt med i CL och EL öht. Jag har väldigt tydliga minnen främst av 2015 års pinsamma insats och om hur MFF blev i stort sett utskrattat. På spansk TV och radio uppmärksammades MFF ganska ingående inför matcherna och man betraktade laget närmast som ett gäng glada turister på resa i Spanien. Jag skämdes inte så lite.
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 17:50:00
 Krokko

Berätta vilka klubbar som år efter år presterar över sina ekonomiska förutsättningar och mot vilka. Att ett par olika lag gör set varje år säger ingenting långsiktigt.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 17:47:00
 Scholes
Det ekonomiska är bara en liten del av förklaringen till fotbollens resultat och det vet du(?). Titta bara på hur många mindre/fattigare klubbar överraskar varenda säsong mot större klubbar. Många "omöjliga" resultat varenda år. I årets CL kan man nämna APOEL Nicosia, vars trupp är värderad till 23 m. euro, som spelade 1-1 i båda mötena med Dortmund, vars trupp är värd 364 milj (sexton gånger mer!), Matchen på Cypern gav snittodds 6,65 och den i Tyskland 10,73. Det innebär att om du satt ett dubbelkryss där och satsat en hundralapp så hade du vunnit 7135 spänn.

Rumänska FCSB vars trupp är värd knappt 26 milj. slog ut Sporting, som har en trupp värd 195,5 milj. (7,5 gånger mer).

Osv osv osv, varenda år i såväl EL som CL:
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 17:33:00
 Krokko

Vad man tycker om spelet känns inte så relevant i frågan om hur ofta man ska slå ut lag i play off och slå lag i gruppen att göra.

Men jag var i Z loge och såg matchen på plats hemma mot Sjachtar. Jag vann det i en utlottning på Comeon så bjöd med en kompis. Spelmässigt mycket bra match av MFF. Varför vi nu ska prata om det. Men det sög att se det även om det nog var bra ur ett svenskt fotbollsperspektiv.
 

Namn: Scholes   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 17:24:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

Helt ointresserad över hur du värderar lagen utan menar omsättnngsmässigt.

Att Braga vann sin grupp före Hoffenheim som är ett topplag i Tyskland hindrar ju inte dig från att såga dom så vilka lag har vi som slagit ut oss med sämre förutsättningar?

Alla de lagen med sämre förutsättningar som vi slagit ut hade alltså bara behövt en bättre attityd för att slå ut oss. Tur för oss att de inte fattat det.

Jag minns matchen mot grekerna. Hur vi verkligen gick för det precis som du vill se oss och blev sänderkontrade och straffade så det bara sjöng om det.

 

Namn: lillmackish   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 17:21:00
 Scholes
Jag kan givetvis ha fel, men är inte FC Astana en kandidat?
 

Namn: arbogagnagarn   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 17:15:00
 Undrar vilket Seb väljer?
En klubb som spelar på gräs lr ett litet lag som spelar på plastmatta mest av träningarna.

http://www.fotbolldirekt.se/2018/02/20/just-nu-pa-fd-seb-larsson-har-bestamt-sig-star-mellan-aik-och-djurgarden/
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 17:15:00
 Scholes
Vi har åkt ut mot ett och annat skitlag de sista åren. Atromitos såg verkligen inte märkvärdiga ut och att de var ett mediokert mittlag 46 poäng efter Olympiakos dementerar inte direkt det intrycket. Astana vann 3-0 på NA och man fick läsa härinne att det var ett starkt lag som slagit oss. Sedan torskade de 0-3/0-4 mot Villarreal i nästa kvalomgång. Och tredje plats i kazakiska ligan efter Kairat och Aktobe imponerar knappast heller på någon. Levski var ingen höjdare heller: de kom sist i sin EL-grupp och har därefter inte kvalat in till någonting öht.

Vad man ska ta med i beräkningarna är att kvalmatcherna kommer ungefär lika lägligt för kontinentala lag som 1/16-finalen i EL kommer för ÖFK nu: efter ett långt uppehåll, ofta med helt ommöblerade trupper fulla av nyförvärv både bland spelare och tränare. Det är slagläge oavsett motståndare.
 

Namn: skjut Nurmi skjut   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 17:06:00
 Välkommen hem Nabbe. 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 16:57:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Bojansfulamuche
Jag håller med dig angående AIK:s EL-insats 2012. Den var bra i kvalet och över förväntan i gruppspelet och man ska understryka att den grupp vi hamnade i det året mycket väl kunde varit en CL-grupp, kvalitetsmässigt. Så en 6,5 av 10 ger jag oss för den insatsen.

MFF I EL och CL däremot är ett helt annat kapitel. Om du säger att insatserna i CL 2014 och -15 inte var lika pinsamma som i EL 2011 så skriver jag under direkt. Men å andra sidan var det svårt att inte överträffa den insatsen. Jag vet inte om någon här minns de matcherna öht. Jag har ganska tydliga minnen av de flesta matcherna, framför allt 2014 där Robin Olsen gjorde några riktigt bra matcher och höll siffrorna nere, främst i de båda matcherna mot Juve. Utan honom kunde det blivit lika katastrofalt målfacit som 2015 (1-21). Förutom Olsen var väl Emil Forsberg den ende som räddade sig med hedern i behåll, möjligen tillsammans med Simon Kroon som var bra när han fick hoppa in.

Men jag skulle vilja höra någon annan berätta om minnen från de här matcherna och kunde säga något gott öht om MFF:s spel och insatser.

Att publiken var bra, det skriver jag genast under på, men jag talar nu alltså om de elva på planen.
 

Namn: Scholes   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 16:38:00
 Krokko

Vilka lag med sämre förutsättningar har vi förlorat mot i ett dubbelmöte i EL senaste decenniet?

 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 16:37:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

Bra då är vi överens. Vi har alltså inget i CL att göra. Så därför kan manninte heller hävda att man varit usel. MFF vann mot Sjachtar och Panathinaikos hemma. Alltså det man kan tänkas vara rimligt utan att det är självklart. Snarare över förväntan även om det är rimligt en bra dag. Torsk borta mot dessa lag samt alla möten mot madridlagen PSG och Juventus. Knappast uselt utan snarare snäppet över förväntan.

Övriga lag du räknar upp och liknande kvalitetsmässigt i EL är i dom allra flesta fall en bra bit över oss ekonomiskt. Varför vi i normalfallet först och främst inte ska vinna play off mot topprankat lag såsom CSKA, även om det var lite otur i lottningen. Kanske svårast möjliga. Bragden kom, men nog en dubbelmatch vi lyckas med med samma förutsättningar 1-3 gånger av 20. Höftar så klart. Men en trupp värd mer än en miljard mer än våran ska egentligen vinna enkelt. Dom var rankade runt 14 i Europa då. Väl i gruppspelet så överpresterade vi också sett till förutsättningar. Så knappast uselt.

Men många lag kan vi stå upp bra mot väl i ett EL gruppspel. Vi hamnade i en väldigt tuff grupp. Men normalt ska svenska lag ändå inte gå vidare när man jämför förutsättningar. Det är det normala. Gör man inte det och tar någon poäng så är inte det uselt, sett till förutsättningarna.

Däremot är svenska förutsättningar usla i jämförelse med extremt många lag som spelar i dessa cuper.

Det finns massvis med ”rika” klubbar i öst till exempel. I inte så sexiga och välkända serier historier. Det suger att många länder gått förbi oss. Men det är pga ekonomi och inte någon fantastisk utveckling på spelet fotboll i andra länder.

Israeliska ligans topp är definitivt inte sämre än dom svenska. Tvärt om. Men det skiljer kanske inte så mycket.

Du pratar som om svenska lag hade kvalitet som på 80-talet i jämförelse med andra. Bara det att vi inte utvecklat fotbollen.

Dags att förstå att ekonomin är det som till extremt stor del styr vart titlar och Europagruppspel och framgång o dessa landar. Över tid, i alla ligor, i hela världen. Det finns ingen genväg.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 16:24:00
 mr.e
Visst, man kan ha marginaler emot sig och spelare skadade. Men den israeliska ligan höll och håller låg klass och den motståndare vi fått, Hapoel, torskade det året 16 av 33 matcher i ligan. Klarar man inte av en sådan motståndare så säger det sig självt att ekonomin alltid kommer att vara ansträngd. Vilket i sin tur blir ett alibi för framtida misslyckanden. Det blir en negativ kedjereaktion som någon gång måste brytas.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 16:14:00
 Bojansfulamuche
"Berätta vad svenska lag ska göra mot

A.Madrid
R. Madrid
PSG
Juventus
Sjachtar
Olympiakos

Mot Atlético, Juve, Real och PSG blir det framför allt försvarsspel och kontringar, det säger sig självt. Mot Olympiakos finns en reell chans till seger - framför allt på hemmaplan - och den ska utnyttjas till max.

Men den överväldigande majoriteten av EC-lag heter varken Real, Barcelona eller PSG. De heter saker som Sporting Braga, Panathinaikos, Atromitos, Hapoel, Rosenborg, Astana osv osv - och det är där vi ska göra oss gällande. Om vi lär oss klara av sådana lag så får vi de inkomster som Allsvenskan aldrig kan ge och som tillåter oss att ta nästa steg kvalitetsmässigt.

FramåtAIK
Får jag be dig svara uppriktigt på en fråga? Minns du någonting öht från MFF:s EL- och CL-kampanjer? Minns du någon match? Förberedelserna? Individuella eller laginsatser? Någonting alls? Om du gör det, berätta gärna. Min intryck är att du förträngt alltihopa mycket grundligt.
 

Namn: AIK krigare   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 15:58:00
 Nyper vi Seb Larsson efter sommaren som ersättare till nabbe eller kanske en såld Olsson ? 

Namn: Andy04   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 15:46:00
 
arbogagnagarn o Hotel Malm

AIK följer en linje!

Annela Yderberg, Ekonomichef sedan VD
Thomas Edselius Ekonomichef sedan VD
Nu
Håkan Strandlund Ekonomichef (med hög lön, har hört på över 100 000:-/månaden och det var före tf VD) sedan VD?

Alla utan någon som helst erfarenhet/kunskaper i att vara VD.

Men bra att ha när man vill ha nickedockor på VD platsen.

Så därför tror jag att Strandlund blir kvar och så anställs det en ny ekonomichef.
 

Namn: mr.e   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 15:15:00
 Skönt att det löste sig med Nabbe.

Krokko:
Som Dudde påpekade så spelade vi 0-0 borta mot Tel Aviv 2007. Torskade sen hemmamatchen på en "inte otagbar" frispark som Westberg missade. Örat var tyvärr inte med i den matchen. Större skillnad var det inte det året mellan lagen. Och marginalerna var inte på vår sida i hemmamötet.
 

Namn: ilimor   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 14:40:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

Vi har tillhört toppen av allsvenskan större delen av detta decennium, det är väl olyckligt att det inte blivit mycket titlar. Att enbart mäta hur bra ett lag varit under en period i antal titlar är ju dessutom extremt binärt. Med det synsättet är laget som slutar 2a varje år lika bra som laget som slutar på 14e plats.

Sedan finns lag som haft bättre ekonomi än oss i Allsvenskan, så som Malmö. Enskilda säsonger kan lag överprestera trots sämre ekonomi liksom lag med bättre ekonomim kan underprestera.
Men över tid så kommer de med bäst ekonomi också nå mest framgång.
 

Namn: FramåtAIK   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 14:33:00
 Krokko:

Haha nu får du ge dig. Du anser INTE att CL och EL är samma sak. Men du tycker ändå att du kan bevisa MFF:s "urusla" CL-facit med jämförelse mot andra lags prestationer i EL.

Sluta skäm ut dig nu... Du har gått från att bidra med bra statistik till att vara en vrång jävel som bara vrider och vänder på saker..
 

Namn: arbogagnagarn   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 14:31:00
 "Avgångsvederlaget till Ahlerup var 1,5 miljoner"

Hade varit bättre att ha kvar Ahlerup.
Har fortfarande inte hänt något inom den posten.
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 14:17:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

Det är bara obegripligt för dig. Men jag förstår det såsom du tyder statistik. Alla andra fattar vad jag skriver.

Krokko

Nej det skrev du själv, men jag frågade om du menade 13 % av alla poäng eller poäng i 13% av matcherna. Eller så skrev du helt enkelt fel.

Du är den enda här som inte förstår. Så du kan droppa det där att jag eller andra inte förstår. Eller att vinskatten ta och fundera.

Allt du säger gäller dig själv kring statistik och tolkning utav den.


Berätta vad svenska lag ska göra mot

A.Madrid
R. Madrid
PSG
Juventus
Sjachtar
Olympiakos.

Hur många poäng ska svenska lag ta i dessa tolv möten enligt dig för att inte vara usla. Och specifikt i vilka möten.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 14:07:00
 Bojansfulamuche
Du säger att svenska lag tar poäng i 13% av matcherna. I själva verket tar vi poäng i 33% av matcherna. Det är ju en jävla skillnad. Det är som att du säger "vi vann med 2-0" och någon replikerar "ni förlorade ju med 2-0". "Ah, du fattar vad jag menar".
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 14:02:00
 Bojansfulamuche
Du blandar du ihop begreppen på de mest obegripliga sätt. Om jag säger att det är 3,5% alkohol i mellanöl så betyder det inte att skattetrycket i Sverige är 3,5%. Läs vad jag skriver innan du sätter ihop random-kommentarer utan sans.
 

Namn: Hotel Malm   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 13:59:00
 @Dudde

Hur många miljoner tror du det kommer att kosta i slutändan att vi inte har en fulltalig organisation på plats, den ”säljande” nya klubbdirektören med goda Engelska kunskaper (!) som skulle presenteras vid jultid lyser alltjämt med sin frånvaro.

Ett monumentalt misslyckande utav ordförande och styrelsen.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 13:59:00
 FramåtAIK
Självklart är det inte samma sak, men MFF ha presterat precis lika uselt i EL som i CL:

2011 (EL) : 0 1 5 4-15 1
2014 (CL) : 1 0 5 4-15 3
2015 (CL) : 1 0 5 1-21 3
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 13:57:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

"Men förklara en gång för alla - så att det går att begripa - hur MFF, med de spelare de förfogat över, kunnat prestera 13% poängutdelning i EL och CL under årtiondet"


Där. Men du kanske menar 13% av alla poäng man spelat om.

Men vad spelar det för roll? 33%? Säger väl ingenting.

Det är skillnad på vilka lag man möter i EL och CL. Och det är skillnad på FCKs ekonomi och svenska lags.

Hur många av poängen är kryss? Vinster? Mot vilka lag? I vilket skede utav gruppen? Mött klara lag i sista omgången som matchar B-laget? Osv

Du analyserar ju aldrig din statistik över huvud taget i vad som ligger bakom den.

Du är aldrig intresserad av ett varför. Du är enbart intresserad utav den kalla siffran.

Skulle mjölken gå upp med tre kronor så skulle du prata om hur mycket billigare den var på sjuttiotalet. Vi andra skulle resonera kring varför priset gick upp.
Vad är det du anser vore rimligt för MFF att göra i CL? Berätta det.

2014

À.Madrid
Juventus
Olympiakos

2015
R. Madrid
PSG
Sjachtar

 

Namn: FramåtAIK   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 13:52:00
 Krokko:

Som vanligt vrider du och tolkar saker helt fel. Sluta blanda ihop äpplen och päron. CL och EL-slutspel är inte samma sak.
 

Namn: Dudde   Visa profil  
Hemort: Sthlm, Sthlm (Guds utvalda stad)
Sänt: 2018-02-20 13:52:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko,

"Jain" som preussarna säger. Jag tycker AIK de senaste tio åren har visat jävlaranamma i viktiga matcher. Det finns också exempel på plattmatcher.

Om vi går tillbaka till 2007 så var förväntningarna höga efter den fantastiska säsongen 2006 som egentligen avgjordes av att vi tappade 2-0 mot Elfsborg hemma till 2-2.

Sen måste jag vad gäller 2007 rätta dig om matcherna mot Hapoel Tel Aviv. Vi spelade 0-0 borta vilket är helt OK i internationella cupmatcher. Problemet var att vi torskade med 0-1 hemma, i mångt och mycket på bristande rutin.

Allsvenskan 2007? Vinterfönstret 2007 plockade vi in Per Verner Vågan Rönning, Kari Stephenson och Alexander Gerndt? Vårsäsongen var knackig. Vi blev utskåpade borta mot MFF med 4-0 (3-1 till MFF året innan men spelmässigt var AIK med och det kunde lika gärna ha blivit vinst eler oavgjort). Nye Patrik Karlsson var så darrig att han bytte namn till Bojent på sommaren. Sedan sålde vi Figuereido. Vi plockade in Obolo, Valdemarin och en viss Nils-Eric Johansson i sommarfönstret och de lämnade avtryck direkt. Men var laget och truppen ihopspelt? Knappast.

Huvudproblemet även 2007, som jag ser det, var ett snålt vinterfönster som kompenserades med ett generöst sommarfönster.
Det är ingen hemlighet att dåvarande styrelse såg lagbyggen lite som Championship Manager. Man säljer och köper spelare och det får ingen större effekt på laget annat än på individnivå. Det snåla vinterfönstret är obegripligt. Samtidigt om tittar på sidsteppandet av VD från dåvarande styrelsens sida parat med den ekonomisk lättsinnighet med ökat antal anställda och besynnerliga IT-projekt på den administrativa sidan.
Det här styrelseinducerade kaoset kulminerade sedan säsongen 2008 och särskilt på hösten 2008. Det var milt uttryckt ingen harmoni i klubben.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 13:50:00
 Bojansfulamuche
"Du har ju själv lagt fram statistik som säger att dom sämsta lagen senaste åren tar poäng i 13% av matcherna."

Försök hålla dig till sanningen, karl! Svenska lag har - liksom finska - tagit poäng i 33% av matcherna i EL och CL under årtiondet: danska lag i 50% och norska i 39%. Var fick du 13% ifrån??
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 13:40:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

Du har ju själv lagt fram statistik som säger att dom sämsta lagen senaste åren tar poäng i 13% av matcherna. Farligt nära 9/10 matcher.

Sen beror det naturligtvis vilka man har i gruppen.
Real vinner mot AIK 19/20 gånger.
Napoli 16/20
Basel 13/20

Typ.

Saknar relevans vad dom exakta procenten är. Du fattar inte poängen.

Vad är det du tycker svenska lag ska göra? Ta tio poäng mot real Dortmund Basel som är en möjlig grupp.

Så nu byter du fokus till allsvenskan?

AIK vann supercupen 2010. Hade usel ekonomi och trupp 2010-2011. Det är svårt att maxa när truppen som helhet var så dålig och det egna kapitalet var obefintligt innan Banguras såldes. Det tar tid och ännu mycket mer pengar att ställa om en hel trupp till det vi ser i dag i förhållande till då.
För att kunna maxa. Samtidigt som vi skulle behöva nå i närheten av MFFs ekonomi som vi nu är.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 13:39:00
 ilimor
Förklara då varför AIK, som är en av Sveriges rikaste klubbar, inte har vunnit någonting under hela decenniet.

Titlar 2010-2017 (Sm och Sv Cupen):
1. Malmö FF 5
2. Helsingborg 3
3. Elfsborg och IFK Göteborg 2
5. Norrköping, Häcken och Östersund 1
8. alla andra (inkl. AIK) 0

Med din deterministiska syn på fotbollen blir detta oförklarligt.
 

Namn: ilimor   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 13:30:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Det är säkert bara en slump att de ekonomiskt starkaste lagen är i toppen år in och år ut i de flesta ligor och europacupspel. /s
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 13:25:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Bojansfulamuche
Vad jag inte förstår? Jag kan inte för mitt liv begripa att du envisas med att skriva saker som absolut inte stämmer och hålla fast vid dem även efter att du blivit överbevisad.

Du skriver "I CL förlorar svenska lag 9 av 10 matcher stort varje försök".
Det är bara det att INGEN nation, inte ens den sämsta, förlorar stort i 9 gånger av 10. Det är helt omöjligt, och det vet du.

Att MFF 2015 fick 1-21 i målskillnad hade bara delvis med ekonomiska förutsättningar att göra. Det var ett lag i fullkomligt upplösningstillstånd och det antar jag att du är medveten om. Anton Tinnerholm, Kári Árnason, Felipe Carvalho, Enoch Adu och Nikola Đurđić var några av av de som gjorde fullkomligt oacceptabla insatser och du har säkert själv koll på att det inte är några värdelösa spelare.
 

Namn: Dudde   Visa profil  
Hemort: Sthlm, Sthlm (Guds utvalda stad)
Sänt: 2018-02-20 13:21:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Rolex,

Jag vill minnas att IV även påstod att AIK skulle drabbas av miljonkrav från Lagardère? I och för sig hade de rätt i att det kom miljonkrav från Lagardère. Det verkliga utfallet var emellertid att AIK erhöll miljonbelopp från det nya arenabolaget.
Bara för att en motpart påstår att ett avtal ska tolkas på ett visst sätt behöver det ej betyda att motparten har rätt.

Det verkar vara en svårbotad sjukdom i AIK att skriva dåliga avtal. Hockeyn blev blåst på miljonbelopp i samband med Ritorp pga slarvigt skrivet avtal. Fotbollen skrev ett dåligt och svårtolkat avtal med arenabolaget.
Även avtalet med Adidas lär innehålla, enligt rykten, en högst besynnerlig klausul om att Adidas alltid ska ha rätt att matcha konkurrerande anbud. Vem vill bjuda i konkurrens om en konkurrent alltid har gräddfil till information om ditt anbud och rätt att matcha det med likartade villkor och vinna kontraktet?

Samtidigt lär det ej vara svårt att hitta goda juridiska argument varför en sådan klausul ska ha begränsad eller rentav restriktiv tillämpning.

Men återigen, när AIK skriver avtal så har det alltför ofta funnits folk på AIK:s sida som snarare verkar ha "förhandlat" åt motparten.
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 13:10:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

Vad är det du inte förstår? Möter svenska lag andra lag som har 500-5000 procent högre omsättning så ska vi vara dåliga i jämförelse med dom i möten med dom.
Inte för att jag tycker så eller tycker det är bra eller rätt eller mår bra utav det.

Om Justin Gatlin springer 100 meter mot den som är ett i Sverige. Vem ska vinna då? Vem ska vara dålig?
Gatlin måste vara dålig, sannolikt ramla för att svensken ska vinna.
Det kan du överföra till skillnaden mellan svenska lag och europeiska topplag. Kvalitet. Och i fotboll köper man kvalitet för pengar. Mest pengar har mest kvalitet. Generellt. Det får inte att överkomma med inställning.

Fattar du verkligen inte efter år av diskussioner att ekonomin köper dom bästa spelarna. Har man sämre ekonomi så har man sämre spelare. Då ska den med bättre spelare vinna. Särskilt om man har extremt mycket bättre spelare.

Jag håller med dig om att det suger att vi är där vi är i näringskedjan. Men det har noll med inställning och spelsätt att göra. Du har inte ett enda bevis framlagd för att det skulle vara på något annat sätt än ekonomi och åter ekonomi. Alla vet det och alla fattar det i alla länder. Men du verkar inte göra det.
Jag håller med dig om att svenska lag är usla i Europa. Mm det beror inte på att vi inte gör vårt jobb.

Du tror att om vi bara har rätt inställning och spel så blir våra allsvenska spelare världsklasspelare. Hör du inte hur du själv pratar?

Ja över tid så tar nog lag på allsvensk nivå poäng i kanske 1 av tio. Då pratar vi inte om lag som Basel och liknande, för dom är på en helt annan nivå än AIK och MFF.

Sen håller jag med dig om att vi ska ge järnet på alla plan för att växa. För att bli större bättre och rikare. Men det är en annan sak. Det krävs ingen statistik för att önska det du gör.

Prata i stället om hur vi kan minska dom ekonomiska och kvalitativa skillnader som medförs av sämre ekonomi. Hur får vi rätt ekonomi för att vara bra i Europa?
 

Namn: Scholes   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 13:04:00
 Alla attityd argument går ju att bottna i att supportrar med den bilden av klubben och dess dna är den absolut största anledningen till att vi inte nått större framgångar än vi gjort.

Nu har vi under en lång period haft sportslig ledning med en tydlig strategi att göra saker i rätt ordning och verkligen göra saker bättre och bättre varje dag och inte gå på myten om att att attityden störst och bäst ger någonting av sig själv. När vi nu kommer lyckas med att vinna så tror jag vi är mer rustade än någonsin på att bygga vidare på det. Vi är mer redo för att vinna. Bara hoppas de får fortsätta att bygga en träningsmiljö, en trupp och en ekonomi så vi kan putta bort MFF från tronen inte bara en säsong utan även framöver.
 

Namn: LokF   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 13:02:00
 Adidas kan dra åt helvete!

Vad korkat av dem att stämma AIK! De har länge varit mitt förstahandsval för träningskläder. Jag har av någon outgrundlig anledning haft positiva associationer till de tre ränderna. Nu är det slut med det. Hade det inte varit ett snyggt klubbmärke på bröstet hade jag hivat ett gäng plagg nu. Jag vill ju inte supporta ett gnälligt gäng dåliga förlorare.

I fortsättningen undviker jag Adidas.
 

Namn: 12   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 12:58:00
 Ödets ironi när sedan Anders Goding hos Adidas dagarna efter att AIK meddelat att man väljer Nike kontaktar samtliga spelare i AIK med kontraktsförfrågan för 2018. Spelare man aldrig tidigare bemödat sig att fråga. Allt för att jävlas med AIK.

Jag har iallafall både köpt och burit mitt sista Adidas-plagg.
 

Namn: Rolex   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 12:48:00
 Som Masih skriver.


Ett bra sätt att få tillbaka en kund är att stämma den för att kunden valt en annan.


När vi en dag lämnar Nike så är nog inte Adidas överst på listan med alternativ.
 

Namn: östra övre   Visa profil  
Länktips: http://www.aikfotboll.se/nyheter/nabil-bahoui-till-aik-pa
Sänt: 2018-02-20 12:47:00
 Länken 

Namn: östra övre   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 12:46:00
 http://www.aikfotboll.se/nyheter/nabil-bahoui-till-aik-pa-lan 

Namn: Sven Ehrenflycht   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 12:40:00
 Nu väntar vi bara på att Milosevic blir klar som ersättare till Nisse fram till sommaren. Hoppas detta blir klart snart 

Namn: macko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 12:25:00
 Kravet från Adidas var som närmast taget ur luften. En sak skulle handla om att AIK använt en Nike logga i någon form då man annonserade den nya partnern.

Adidas försökte då barnsligt med olika medel att skada/skrämma AIK. Vet inte om kravet på 1,5 milj är pga det kontraktsbrottet men vet att Adidas försökte med närmast maffiametoder för att skrämma AIK att fortsätta det oerhört fördelaktiga samarbetet med de själva.
 

Namn: Rolex   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 12:17:00
 Var det inte IV som påstod att övergången från Adidas till Nike skulle kosta många miljoner för avtalsbrott?

 

Namn: hjelmen   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 12:14:00
 Riktigt spännande med Nabil! 

Namn: gnagetjens   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 12:11:00
 Välkommen Nabil! Skönt! 

Namn: ilimor   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 12:00:00
 Kassa på 26 miljoner och nästan 50 miljoner av kundfordringarna har reglerats i Januari 2018. Blir intressant att se hur mycket av dessa som använts för vinterns förvärv i Q1.

Immateriella tillgångar nästan trefaldigats under året från investeringar i spelarkontrakt. Någon som vet hur dessa värderas här?
 

Namn: solnajojje   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 11:58:00
 "AIK Fotboll har erhållit ett krav från adidas på 1,5 MSEK avseende ett påstått brott mot avtal i samband med upphandling av materialpartner. AIK Fotboll har tillbakavisat detta krav."

Va det inte massor av miljoner detta skulle kosta oss?
 

Namn: Nordanvind   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 11:57:00
 Läste precis igenom Q4 rapporten

Avgångsvederlaget till Ahlerup vad 1,5 miljoner.
Kostnaden för att gå över från Adidas till Nike är 2,7 miljoner.

Det är förbannat dyrt att byta tränare under kontrakt. Dyrare än att byta VD.

AIK går inte runt utan att sälja spelare.

Vi måste ta ett par steg framåt när det gäller sponsringen där vi ekonomiskt backar 2017 vs 2016.

Det har gällt ett tag nu men AIK är en skuldfri organisation och jag tror dessutom att Nisse var den sista spelaren med delägarskap. (shit vad tiden har gått)

Adidas vill ha 1,5 miljoner för att vi sa upp avtalet. AIK har bestridit det. (YAY, nya advokakostnader, kostade oss bara 1 mille 2017).

Under 2018 kommer vi se fram emot
1. Fotsatt fokus på träningsanläggningsfrågan
2. Ökad mängd info till oss supportrar/medlemmar/aktieägare (hoppas det innebär ökad transparens).
3. Omorganisation inom AIK fotboll.

Jag har säkert missat saker.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 11:56:00
 Dudde
Det som jag tycker är svårt att acceptera är att vissa av våra buggar verkar ha blivit en del av vår självbild - i a f i vissa kretsar - och det försvårar saken. Om många tror att AIK "ska vara" dåligt på våren så uppstår en defaitistisk anda som ofta leder till - just att vi är dåliga på vårarna. Om många tror att vi ska ha svårt att dominera och diktera tempot - i synnerhet på hemmaplan - så blir det gärna så. Detsamma gäller tama andra halvlekar, blyga insatser mot MFF och en rad andra av våra s a s permanenta problem: övertygelsen om att det bara ska vara på det viset blir till självuppfyllande profetior.

Jag satt i helgen och kikade på vad som skrevs för tio år sedan här på GF, och det var så mycket som var skrämmande likt. När man ser inlägg som

Namn: Lester1969
Sänt: 2008-11-11 14:34:00
"Till de två senaste säsongerna har herr Norling fått bygga sin trupp helt efter sina önskemål, i stort sett har han fått de spelare han pekat på! Vad jag vet har ingen klubb investerat mer pengar på spelarköp de senaste två åren.
Vad har då Norling lyckats med under dessa två år? Egentligen ingenting anser jag! Laget har inte haft ett grundspel, ingen direkt spelidé. Vi skapar minst chanser av alla lag på den övre halvan detta trots många offensiva kvalitéer i truppen och i startelvorna (alla 27). Med några få undantag har alla matcher sett likadana ut, ett krampaktigt anfallsspel (trots allsvenskans bästa forward i Obolo) och ett ganska dåligt försvarsspel med många märkliga baklänges mål.
Många här inne säger att vi övervärderat vår trupp och att det inte kan skyllas på Norling. Helt fel anser jag. Om det stämmer att vår trupp inte är konkurrenskraftig är det alena Norlings ansvar (se stycket ovan) då han valt spelarna. Dock anser jag att vår trupp är konkurrenskraftig, absolut. Ingen kan övertala mig att Kalmar, Gbg eller Helsingborg har en bättre trupp, inte en chans, möjligtvis Elfsborg. Däremot har alla nämnda lag en klar spelidé, större trygghet, skapar betydligt mer chanser och framförallt har dom ett antal spelare som utvecklats i rätt riktning..."

---
som är så lika vad vi läste härinne under större delen av fjolåret, då undrar man varför vissa saker upprepar sig så irriterande ofta.
 

Namn: Dudde   Visa profil  
Hemort: Sthlm, Sthlm (Guds utvalda stad)
Sänt: 2018-02-20 11:42:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko,

OK. Jag förstår din poäng bättre. Men jag skulle ta bort träningsmatcher, och cupmatcher mot division 1- lag på försäsongen, ur den ekvationen. I min egen idrott har jag slagit en OS- och VM- guldmedaljör - på träning. Riktigt skickligt idrottsfolk använder träning och försäsong till att spela in sig och testa nya grejer. För all del, man kan även använda matcher till att spela ihop sig och få upp det där tempot som du efterlyser.

I nutid håller jag med dig om att insatserna under 2017 mot t ex AFC och Kalmar var lågvattenmärken. Lågt tempo från AIK, ängsligt och enkla missar i försvaret. Matcherna mot Braga tycker jag var fullt godkända med resultatet uteblev. Sådan är idrotten.

Vad gäller plattmatcher som AFC och Kalmar 2017 lutar jag mycket åt David "Socrates" Fjälls analys. AIK snålade under vinterns calciomercato. Vårsäsongens trupp saknade i princip högkvalitativa forwards. Plånboken öppnades i sommarfönstret. Emellertid, med ett tätt spelschema gick väldigt mycket träning åt till ren återhämtning. "Jag antar det finns en anledning till att man spelar träningsmatcher på försäsongen" som David lakoniskt sammanfattade saken. Alla på läktaren, inklusive mig själv, förväntar sig att namnen på pappret ska omsättas till dominant spel mot sämre lag. Men där är all idrott i grunden väldigt enkel. Om du ej har tränat, och spelat ihop laget, så kan du ej förvänta dig att det ska lösa sig där och då på planen.
Just AFC var väl minst lika usla på att spela ihop ett lag så därför antar jag att matchen såg ut som den gjorde. AIK hade de individuellt bättre spelarna, med något eller några undantag. Inget av lagen var särskilt ihopspelta.

Det viktiga ur min synvinkel är att samtliga inblandade från styrelse över VD/ ekonomichef och sportchef till cheftränare ej har repeterat just detta misstag inför 2018. Det som verkar vara stommen i en trupp med hög kvalitet har satts under vinterfönstret. I närtid ska truppen spelas ihop före den allsvenska premiären och tråckla sig vidare i cupen. I det senare fallet är det ej realistiskt att förvänta sig skönlir och dominans. Däremot ska truppen vara tillräckligt bra för att vinna med tåfjuttar i 88:e minuten - eller en straff. Den allsvenska säsongen 2018 ska bli spännande att följa. Vi är bättre förberedda än 2017, men även den Lede Fi har troligen förbättrat sig.

Vi har tappat kulturbäraren och ledaren Nils-Eric Johansson. Men om vi får tillbaka Alex Milosevic i försvaret så är jag fortsatt lika positiv. Det faktum att en kvalitetsspelare som Milo är aktuell är i sin tur frukten av långsiktighet i utbildning och scouting.

Jag kommer ihåg när Björn Wesström, och Mikael Stahre, förklarade 2009 hur de såg sammansättningen av spelare i AIK några år framöver och blandningen av egen utbildning, andra spelare från Stockholmsområdet, övriga Sverige och utländsk spets.
Måste säga att resultatmässigt har den strategin, som förenar akademin och seniorfotbollen, gett bra resultat. Det som saknas är den sista tiondelen. Med ett eller två guld inom några år vill jag påstå att dagens AIK är bättre än det guldkantade AIK på 1930-talet.
 

Namn: SiggeSluk   Visa profil  
Länktips: http://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/02/20/aik
Sänt: 2018-02-20 11:42:00
 80 mille i eget kapital.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 11:34:00
 FramåtAIK
När man talar om EL, CL, VM, EM, Allsvenskan eller vad du vill så talar man inte om kvalet till densamma. Vill du tala om MFF:s insatser i kvalet? Utmärkt. Där inser du att de insatser som hyllades som mirakel i pressen - segrarna mot Red Bull Salzburg - är ytterst ordinära resultat, eftersom klubben samtliga gånger i sin historia åkt ut i kvalet, t o m mot ett gäng från Luxemburg.

Om du ska bygga tesen på de matcherna så bygger du på mycket lös grund, det inser du säkert själv,

Du säger att det är en "bonus" att gå till gruppspel, ett fullkomligt oslugt påstående (ursäkta de hårda orden, men här behövs de tyvärr). Ta och titta på vilka lag som inte bara går till EL:s gruppspel utan faktiskt tar sig vidare: under sista åren hittar du gäng som Esbjerg, AaB Ålborg, Midtjylland och Molde där - förutom debutanterna ÖFK. Ser du till icke-skandinaviska länder så har bl a Hapoel Be'er Sheva (ett litet gäng från Negevöknen som slog ut bl a Inter och Southampton), APOEL Nicosia, Astra Giurgiu och Viktoria Plzen gått till slutspel under senare år. Alltså kommit etta eller tvåa i sin grupp!

Tror du att de klubbarna hade gått så långt om de byggt upp en verklighet där det är något episkt i att ta sig till gruppspel?
 

Namn: solnajojje   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 11:20:00
 Så vem sammanfattat Q4 rapporten? Till oss som inte e allt för grymma på den biten?? Steken?? 

Namn: FramåtAIK   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 11:17:00
 Jag har inte hävdat att prestationen i slutspelet. Det jag hävdar är att Malmös europaspel har varit väldigt bra. På grund av detta europaspel har de nått en position som är väldigt stark och som blir svår att ta ikapp.

Sen att de haft det tungt i gruppspelet är en annan femma. Men det är samtidigt en ren bonus att bara gå dit. Speciellt med tanke på hur stora ekonomiska skillnader som föreligger mellan å ena sidan Real Madrid och å andra sidan Malmö ff.
 

Namn: FramåtAIK   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 11:15:00
 Ännu en efterhandskonstruktion. Ha ha ha

Du pratar om MFF:s prestation i HELHET:

"Namn: Krokko Visa profil Skicka ett meddelande till Krokko
Sänt: 2018-02-20 08:12:00
Bojansfulamuche
Men förklara en gång för alla - så att det går att begripa - hur MFF, med de spelare de förfogat över, kunnat prestera 13% poängutdelning i EL och CL under årtiondet när danska lag har 35% utdelning, norska 28% och övriga svenska lag 32%.

Har domarna varit elaka? Har planen sluttat uppåt i båda halvlekarna i samtliga matcher?

Inte bara har de förlorar 83% av matcherna: de har lyckats få ihop -42 i målskillnad (och det kunde ha blivit tvåsiffrigt mot Real Madrid om inte de helvita börjat lattja efter ett tag). Övriga fyra svenska klubbar har ju faktiskt klarat sig med -13 i baken, så skillnaden är enorm."

Sluta ändra saker i efterhand..
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 11:12:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
FramåtAIK
Jag hävdar att MFF:s insatser när de väl nått huvudturneringen är under all kritik. Du hävdar motsatsen men gör inget som helst försök att argumentera för din tes.

Vad är det som är bra i deras insatser? 0-5 mot Atlético? 2-4 mot Olympiakos? 0-4 mot Shakhtar Donetsk? 0-5 mot PSG? 0-8 mot Real Madrid? 1-4 mot AZ Alkmaar? 1-4 mot Metalist Kharkiv? 0-2 mot Austria Wien?

Jag ber dig att svara på dessa frågor istället för att låtsas att du är min morsa. Vilket du, inom parentes, inte är (tills motsatsen bevisats).
 

Namn: FramåtAIK   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 11:04:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko:

Ja, jag påstår att Malmös europafacit är bra. Att ens påstå något annat är bara ignorant. På samma sätt anser jag att ÖFK har gjort det otroligt bra förra året.

Min fråga till dig är dock: anser du att MFF har presterat dåligt de senaste åren? Du skriver att MFF:s europaäventyr är "häpnadsväckande bedrövligt".

Du har din tes och statistik. Men du är i mångt och mycket värre än Finest. Noll insikt och argumenterar bara på och vrider och vänder allt till din fördel. Med tanke på hur länge du har hängt här så förvånar det mig att du totalt saknar självkritik.

Kanske dags att ändra approach? Det är så tröttsamt när du drar ned forumet med din verklighetsfrånvända bild. Fortsätt med det du gör bra, men skippa köra på en insnöad och felaktig linje och göra det med sämre helhetssyn än Finest.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 10:47:00
 ilimor
Men herrejisses, ingen har väl påstått annat?

Vad det handlar om är varför AIK nästan aldrig vinner något och nästan aldrig når Europacupernas gruppspel. Och varför vissa av våra lyten aldrig åtgärdas, trots att alla kan se dem.
 

Namn: ilimor   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 10:44:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Det där är ju ett annat ämne att diskutera. Men även om vi inte dominerade matcher som vi önskar och gick på några plumpar så presterade vi tillräckligt för att bli tvåa i allsvenskan. Dvs vi underpresterade i enskilda matcher men över en hel säsong var vi betydligt starkare än bajen, afc och giffarna, som väntat, och särskilt om man ser det över ett antal års tid.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 10:41:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Dudde
Visst, CSKA-matcherna var kanon, men det faktum att det är vår enda "titel" (ja, jag räknar den faktiskt som en sådan) under hela årtiondet, trots objektivt sett utmärkta förutsättningar att vinna så mycket mer: vad säger det oss?

Jag säger absolut inte att man ska blunda för det som varit bra, men faktum kvarstår att vi har vissa problem som liksom bara hänger kvar och aldrig åtgärdas. Det är darrigheten i säsongsdefinierande matcher, dvs toppmatcher i serien, främst mot MFF, avgörande matcher i Cupen och Europacupmatcher, nästan oavsett motstånd.

En annan konstant i AIK är oförmågan att dominera/kontrollera matcher mot underlägsna motståndare. Ifjol kryssade vi hemma mot AFC och Giffarna och torskade mot Bajen och Kalmar. Vi slog Värmbol tack vare ett straffmål! I år har vi redan haft problem mot ett Division 1-gäng på hemmaplan och vann tack vare en ren bjudning från deras sida.

Jag frågar mig ofta: vilken nivå måste motståndarna ha för att vi ska kunna uppträda med någorlunda auktoritet? Efter Värmbols- och Syrianskamatcherna förblir frågan obesvarad. Och seriestarten närmar sig.

ilimor
Jag ger sig samma råd som Bojans: ta och gå igenom senaste årens internationella cupresultat, gärna med oddsen bredvid, så inser du hur deterministiskt och ytligt det här kvasiekonomiska resonemanget. Jag säger kvasi- därför att siffrorna av vissa tolkas på ett ytligt och okunnigt sätt. Jag har förståelse för att inte alla är intresserade av internationell fotboll och dess realiteter, men om man vet med sig att man inte är det så ska man kanske inte gå in i en diskussion med så kategoriska påståenden.
 

Namn: ilimor   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 10:36:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Det är ju återigen en anekdot, dessutom en när vi var det starkare laget.

Jag håller såklart med om att vi bör gå in med rätt inställning till matcherna och att gå in i en match med ursäkter är ödesdigert i sportsammanhang även om motståndaren är Real Madrid. Men återigen, det har inte någon avgörande inverkan på det vi diskuterar. Det är ju snarare en av grunderna till resultat som avviker från det förväntade.

När jag säger att ekonomiskt starkare lag kommer konkurrera ut svagare lag över tid, då eventuella fördelar svagare lag har kommer bli uppköpta och applicerade hos de rikare, så menar jag inte att vi på förhand ska ge upp i enskilda matcher mot ekonomiskt starkare lag.
Däremot menar jag att ÖFK inte mer än vid enstaka tillfällen lyckas göra en sådan prestation de gjort i EL nu, om de är kvar på sin nuvarande styrka ekonomiskt.
 

Namn: Dudde   Visa profil  
Hemort: Sthlm, Sthlm (Guds utvalda stad)
Sänt: 2018-02-20 10:31:00
 Krokko,

Du låter som du har en tes och tar endast upp argument som stärker dig i din egen övertygelse. Det är ganska tröttsamt att läsa.

Din argumentation kring AIK:s spel i Europa skulle vinna på att du även beaktade positiva resultat som t ex 2012, kvalmatcherna mot CSKA Moskva och gruppspelet i Uefa Europa League.

Uppenbarligen var det något i DNA:t som fungerade hyfsat bra det året. Du kan även notera att laget som slog ut CSKA innehöll egenutbildade spelare som Backman, Per Karlsson, Quaison, Mutumba och Viktor Lundberg (inbytt).

Det går alltid att förbättra saker, men det är minst lika viktigt att förstå vad det är som fungerar och går bra.
 

Namn: Steken   Visa profil  
Länktips: http://file:///C:/Users/Thomas%20Bernard/Downloads/2018-0
Sänt: 2018-02-20 10:25:00
 DennisN

MFF har 187m i likvida medel per sista december. Kassan under 2018 minskade med ungefär 50m (varav 14m amorterades på lånen till banken).

Främsta orsaken till att MFFs kassa minskat så mycket förklaras av spelarköp för 57m (som till största del verkar betalda men inte resultatförts). Denna sista mening gör mig lite bättre tillmods då MFFs försprång i cash är lite mindre än i termer av eget kapital.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 10:13:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
ilimor
AIK:s problem i EC-matcher är att vi med alla dessa ekonomisk-defaitistiska resonemang i huvudet gått in på plan och gett motståndarna fördelar. Och sådant bestraffar sig.

Kika på AIK:s resultat i EL-kvalet, även när vi haft väldigt bra lag. Ta säsongen 2007 t ex: vi mötte Hapoel Tel Aviv, ett gäng som slutade sjua i den svaga israeliska ligan. Vi hade ett lag som innehöll bl a Örlund, Markus Jonsson, kapten Nisse, Jimmy Tamandi, Pierre Bengtsson, Pavey, Dulee Johnson, Tjerna, Lucas Valdemarín och Óbolo. I hemmamatchen på Råsunda var det dessutom kallt som fan, vilket gynnade oss.

Man kan tycka att vi borde ha åtminstone 50% att gå vidare. Men vi kom till match med de vanliga ursäkterna redan klara att plocka fram - det absolut värsta man kan göra i EC-duster. Resultatet blev att vi torskade BÅDA matcherna mot ett extremt medelmåttigt lag. I princip ingen hade kunnat tro att vi skulle ta stryk både hemma och borta: om du hade satsat en slant på det så hade du fått 8 gånger pengarna i utbyte.

Vi hade naturligtvis behövt de EL-pengarna. Nu blev det så illa att vi - trots stark trupp - missade gruppspelet och dessutom inte kvalade in till EC-spel till 2008. Och där har du huvudanledningen till det kaos som inträffade 2010 och som kunde slutat riktigt illa.

Vi måste någon gång lära av våra misstag.

Astream
Om vi talar om Real Madrid och Barcelona så är det naturligtvis i princip omöjligt att ta poäng. Men även här handlar det om att förlora med värdighet och 0-8 är så långt ifrån värdighet det går att komma. Det är den största segern någonsin under CL:s 27 säsonger, trots att en massa mindre klubbar från Bulgarien, Rumänien, Cypern, Danmark, Slovakien, Slovenien mm mm spelat gruppspel. Det värsta är ju att det med lätthet kunde ha blivit tvåsiffrigt också.
 

Namn: Astream   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 10:00:00
 Krokko 08:16 (det låter som en biblisk vers)

Hm, jag tror att ni missförstår varandra. Bojansfulamuche menar väl här att i en normal värld ska vi vara sämre än Real Madrid?

Vi ska däremot förstås vara så bra som möjligt sett till våra tillgångar och resurser. Att vinna Allsvenskan och gå till CL är ju jättebra men visst är det sämre att åka ut i gruppspel/åttondel (om man kan få drömma) än att vinna hela balunsen.
 

Namn: DennisN   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 09:55:00
 Men visst är det väl så att mffs likvida medel är knappt hälften av kapitalet. Mycket av pengarna är uppbundna i arenan. 

Namn: AIK krigare   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 09:52:00
 Anbo 2.0

Ja självklart är det så. Tänkte inte så långt.
Tack för det
 

Namn: ilimor   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 09:47:00
 Oförutsägbarheten i enskilda matcher är en sak, vad som sker över tid och generellt en annan.

Din diskussion om odds har ingenting med saken att göra. I en enskild match så är osäkeheten hög, Wigan kan slå Manchester city som igår. Men över tid kommer City prestera bättre än Wigan.

För att citera mycket statistik verkar du ha otroligt svårt för att se bortom enskilda datapunkter. Vad diskussionen handlar om är stora generella trender över tid. Inte skrällar i enskilda matcher.
 

Namn: Anbo 2.0   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 09:44:00
 AIK krigare

Tror att matchklockan på arenan stoppades under rökavbrottet medan den tickade vidare på TV:n.
 

Namn: Ambrosini   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 09:40:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
lillmakish:

MFF hade bra lagbyggen både 2016 och 17, men långt ifrån oöverkomliga sådana, särskilt inte med våra mått. Dessutom spelade de ett ganska halvdant spel båda år och 2016 fick t.o.m. tränaren sparken för att de var så intetsägande.

Vi har inte utmanat för att vi haft alldeles för dåliga truppbyggen, inte för att de har varit för bra. 2017 nådde vi kulmen när vi var alldeles extremt dåligt förberedda, för att sedan passa på på att även skänka bort Europa League med samma löliga fel, i ett osedvanligt år då MFF inte spelade i EL och vi faktiskt hade en chans att ta igen ekonomiskt en bit.

Det är helt bortskänkta år som inte ska ursäktas av att MFF var för bra. Det var dom inte. Den enorma rulliansen, halvårskontrakten, floppvärvningarna, målvaktskonkurrensen på knapp superettannivå m.m. kan bortskyllas på det.

Jag önskar att jag kunde säga att vi förlorat detta på tuffa kamper, som guldet 2006. Som främsta ekonomiska utmanare har vi dock varit en av MFF:s största framgångsfaktorer, båda i nutid och kanske även framtid.

I år har dom således mycket stora chanser att öka avståndet ännu mer med stora möjligheter till både CL-gruppspel och EL-gruppspel medan vi nu lägger de flesta korten på bordet.
 

Namn: AIK krigare   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 09:36:00
 Missades inte Turina minuten förra matchen?
Känns som den kom 1 min för sent och folk kom på att just fan..

Då är det kanske läge att fasa ut den lite?
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 09:28:00
 ilimor
Ja, diskussionen rörde fotbollens stora mått av oförutsägbarhet, vilket gör det till kvalificerad galenskap att säga saker som "vi ska vara dåliga" och "svenska lag ska förlora 9 matcher av 10". Den som verkligen säger så och tror på sina påståenden måste ju bemötas.

Jag använder odds som underlag för att ni ska förstå. Oddsen sätts av bettingbolag som har en enorm mängd fakta i sina matematiska modeller (hur mycket den och den spelarens närvaro/frånvaro påverkar ett visst lags styrka, hur mycket/lite en viss klubb brukar prioritera en viss turnering, hur stor/liten fördel av hemmaplan ett visst lag har, hur skicklig/oskicklig en viss tränare är mot bättre/sämre motstånd och tusen grejor till), men som aldrig är perfekta (annars skulle det vara fullkomligt lönlöst att betta).

Ta ett enkelt exempel: i helgens omgång av Cupen hade 13 matcher en tydlig favorit, dvs under 1,40 i odds (motsvarar ca. 70% sannolikhet till seger). Om du ser till dessa 13 matcher så hade det starkare laget snittoddset 1,23223 att vinna. Det motsvarar 81,15% bedömd sannolikhet. Hur blev utfallet? Det blev att bara 9 av de 13 storfavoriterna vann, dvs 69,23%. Alltså hade bettingbolagens superhjärnor missbedömt flera matcher.

Tänk nu att du har Bojans inställning till spelet och vill tjäna en enkel slant. Då väljer du naturligtvis omgångens två säkraste segrar, AIK mot Syrianska (snittodds 1,05) och Kalmar-Åtvid (1,06). 1,05x1,06= 1,113. Du sätter en tusenlapp på det och tänker "113 kronor skänkta av bolagen". Men sedan går Kalmar och kryssar mot Åtvid och ditt "bergsäkra" tips (1,113 motsvarar 89,8% sannlikhet) går åt pipan och du har förlorat en tusing på din ytlighet.
 

Namn: ilimor   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 09:11:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

Felsatta odds är en sak, men de är ju just fel. Då får du säga att Bojansfulamuche borde satsa på felsatta odds. Sålänge oddsen är rätt satta eller fel satta i motsatt riktnign så kommer man inte bli rik eftersom oddsen justeras utifrån övertaget mellan lagen.
Det är återigen en avvikelse från det generella som du på något sätt försöker applicera på hela systemet.

Vad spelar det för roll om din kompis resonerade som Bojansfulamuche? Bojansfulamuche har inte sagt att spelbolagen betalar ut överavkastning i snitt utifrån det övertag ekonomiskt starkare klubbar har över ekonomiskt svagare. Så det spelar inte in på något sätt för resonemanget han för och som jag håller med honom om.

Du diskuterar någonting annat än det som diskussion rör. Oddsen och eventuell vinst från att betta har inget att göra med huruvida ekonomiskt starkare klubbar vinner över tid.
 

Namn: AIKrasmus   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 08:52:00
 Enl osynliga handen och media så är vi Sveriges rätt överlägset näst rikaste klubb, mff ca 450 mill, vi runt 80-90. 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 08:52:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
ilimor
Det professionella bettare lever på är s k överodds, dvs odds där bettingbolaget missbedömt sannolikheten att t ex ett engelskt lag ska slå ett rumänskt lag. Om den reella sannolikheten för engelsk seger är 80% och oddset sätts till 1,30 så lönar det sig i längden för dig att ta det spelet eftersom oddset 1,30 motsvarar 76,9% bedömd sannolikhet. Om du sätter 100 kronor vinner du alltså 30 i stället för 25 om oddset var realistiskt.

Om däremot ett lag som i realiteten, sett till alla faktorer (tidpunkt på året, spelarstatus, hemma/bortamatch, form och dussintals andra faktorer) har ca. 20% att vinna men oddset sätts till 6,00 så har du ett överodds (20% chans motsvaras ju av oddset 5,00) och kan alltså tjäna en hacka på spelbolagets felaktiga odds.

Jag har en kompis som resonerade i de termer som Bojans presenterar: han förlorade stora summor pengar och fick till sist sitta och ringa Betfairs huvudkontor och säga åt dem att under inga omständigheter tillåta honom att öppna ett nytt konto hos dem.

Ytlighet är en dödssynd inom fotbollen.
 

Namn: ilimor   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 08:42:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

Oddsen på matcherna speglar ju redan den skevheten i övertag mellan lagen, så nej det skulle man inte nödvändigtvis bli rik av.
Men du vinner betydligt oftare om du bettar på favoriten än underdogen.

Men opponerar du verkligen på att de med bättre ekonomiska förutsättningar över tid presterar bättre än de med sämre ekonomiska förutsättningar? Du lägger oerhört stor vikt på avvikelser från det, men dessa är just avvikelser. Generellt kommer de med pengar förvärva kunskapen och etc från de med mindre pengar, om de med mindre pengar får fram ny kunskap och etc som fungerar bättre.
 

Namn: Steken   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 08:41:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Idag släpper AIK sin bokslutsrapport, några puckar jag har funderat över:

Eget kapital - borde ligga kring 75-80. Gör oss näst rikast i Sverige eller har ÖFK sprungit förbi?
Avsättningar för att kicka Ahlerup, frågan är hur hans kontrakt var skrivet. Hoppas att hans snabba anställning hos Dalkurd innebär att dom tar en del av lönen.
Sign-on för spelarna rekryterade i Q4, hur dyr är dagens truppbygge?
Driftsunderskottet landar på årsbasis kring kanske -25m ink sign-ons? För mycket enligt mig men sedan årsskiftet har vi bestämt oss för att gasa så styrelsen tycker det känns rimligt.
Vill även kolla om det trillar in några extraslantar från förlikning med Lagardere i Q4an.


Såg att MFF nyligen släppte sin rapport och vad jag kunde se så gjorde dom nollresultat för 2017.

Spelare såldes för 33m.
Spelare köptes för 58 miljoner.
MFF har ett eget kapital på 457m (vilket jävla försprång!).
Nollresultat ett år man vinner -guld men samtidigt som dom misslyckades i europakvalet, känns det rimligt? Mtp försprånget i eget kapital färvaltar dom sina slantar väl. För 2017 får jag det till att MFF spendera ungefär 40% mer på sin trupp än AIK (men det är en ganska grov uppskattning)


Något nytt i MFFs redovisning är att sign-ons aktiveras (vilket inte varit fallet tidigare år.) Allt annat lika får jag det till att MFF behöver sänka kostnaderna med ungefär 14,5m för att göra nollresultat.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 08:33:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Bojansfulamuche
"I CL förlorar svenska lag 9 av 10 matcher stort varje försök".

Om det vore på det viset skulle du vara stormrik vid det här laget. Det skulle räcka att du sätter in ett par hundra på ett spelkonto och varje gång ett svenskt lag - eller lag från "mindre" nation - spelar i Europa så tippar du förlust och gärna kombinerat med någon form av Asian Handicap med det antal mål vi/de "ska" förlora med. Och så håvar du in slantarna. Sedan, efterhand som pengarna trillar in så höjer du insatsen: om du har 90% säkerhet så går det tämligen snabbt.

Som alla (trodde jag) vet så är fotbollen inte alls så rätlinjig och logisk. Om du nu tar dig lite tid och går in på t ex betexplorer så ser du att överraskningarna kommer MYCKET tätare än vad du tror, i synnerhet i gruppspel. Den som tänker som du, att ekonomisk logik styr precis allt i resultatutfallet, är typiska för dem som ruinerar sig på betting och inte inser spelets oförutsägbarhet och brist på synbar (för de ytliga) logik.

Jag föreslår att du slappnar av några timmar och kikar på den här biten så kan vi ta upp diskussionen igen om ett tag.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 08:16:00
 Bojansfulamuche
"Men nu pratar vi in att Krokko ska förstå att svenska lag inte är usla i Europa pga av inställning eller typ av fotboll. Vi ska var dåliga."

De sista orden, "Vi ska vara dåliga" är själva förnekelsen av allt AIK någonsin stått för och kommer att stå för. En blandning av defaitism och byråkratisk grådaskighet kombinerad med brist på insikt i fotbollens realiteter.

Undrar om du inte kommit lite snett i ditt klubbval, Bojans.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 08:12:00
 Bojansfulamuche
Men förklara en gång för alla - så att det går att begripa - hur MFF, med de spelare de förfogat över, kunnat prestera 13% poängutdelning i EL och CL under årtiondet när danska lag har 35% utdelning, norska 28% och övriga svenska lag 32%.

Har domarna varit elaka? Har planen sluttat uppåt i båda halvlekarna i samtliga matcher?

Inte bara har de förlorar 83% av matcherna: de har lyckats få ihop -42 i målskillnad (och det kunde ha blivit tvåsiffrigt mot Real Madrid om inte de helvita börjat lattja efter ett tag). Övriga fyra svenska klubbar har ju faktiskt klarat sig med -13 i baken, så skillnaden är enorm.
 

Namn: lillmackish   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 05:31:00
 Ambrosini
Jag håller med om exakt allt du skriver, förutom ett citat.
"För varje guld vi skänker MFF kommer de närmare CL-gruppspel"
För varje guld de vinner kommer de närmare CL-gruppspel, och så är det. Men det är väl klart att vi inte "skänker" bort gulden till dem?
De har vunnit guldet för egen maskin med enormt mycket bättre ekonomiska förutsättningar än vi de senaste åren. Vilken utomstående som helst ser det som självklart att Malmö är favorit till guldet varje år, tack vare ovan nämnda ekonomi, och denne utomstående skulle antagligen finna det lustigt att en AIK-supporter ser det som att vi "skänker" dem guldet, år efter år. Klart att vi gör vad vi kan på planen och det är väldigt nyligen som vi haft ekonomi nog att satsa mot att utmana. Varje fönster, (2), sedan försäljningen av Isak har vi investerat hårt för att utmana Malmö om guldet, men om "skänka" bort guldet är att riskera hela klubbens existens för en kortsiktig satsning som kan, men troligtvis inte, vinna oss guldet så absolut, då har du rätt. Då har vi "skänkt" bort guldet.

Håller, som sagt, med i allt annat i ditt inlägg.
 

Namn: Ambrosini   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 01:34:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Det vi kanske främst bör ha i åtanke inför 2018 är just tvärtemot det Krokko påstår - MFF:s fina Europafacit de senaste åren. Och att de nu har chansen igen, mycket tack vare vårt totalt bortslängda år 2017 i både allsvenskan och EL.

Skulle de kvala in i CL-gruppspelet för tredje gången på fyra försök kommer avståndet öka ytterligare med kraftsteg så stora att det kan bli svårt att ta igen.

För varje guld vi skänker MFF kommer de närmare CL-gruppspel, och för varje CL-gruppspel de kvalar in i lär de sig mer hur de ska ta sig dit och hur de sedermera ska hantera CL-spelet. Chansen torde alltså större vara större i år än någonsin.

Efter den dyra satsning vi gör nu är det kanske viktiga på hela året att MFF inte kvalar in i CL igen. Det är det absolut sista vi ska ta lätt på.
 

Namn: Spelarn   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 00:33:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Mankan: Frågan ska absolut få diskuteras, jag har själv ställt mig samma fråga ibland.

Skillnaden är ju att Ivan Turina dog medan spelare som Sundgren och Nisse - gudskelov - fortfarande lever och kan ha ett normalt liv (om en spelare exempelvis blivit förlamad i en olycka hade det ju varit en annan sak).

Det får absolut inte gå inflation i dessa hyllningsminuter, men att ha kvar Turina-minuten är okej i min bok. Det visar också att fotboll handlar om så mycket större värden än bara "män som springer efter en boll".

Sedan kommer givetvis en tid då Turina-minuten kommer försvinna, då folk på läktarna inte sett honom spela eller kan relatera till fotbollsminnen med Turina - men det ligger några år fram i tiden.
 

Namn: Mankan   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 00:15:00
 Dags att lägga ner IvanTurina-minuten?

Nu har, förutom Ivans tragiska dödsfall, Sundgren drabbats av lungpaj med osäker utgång och Nisse tvingats lägga ner helt pga hjärtproblem.

Jag vet att det i vissa kretsar smäller jävligt högt att vara avliden...men i rimlighetens namn...börjar inte listan på spelare som förtjänar att uppmärksammas efter sin karriär bli väl lång snart?

Jävla kamikazeinlägg men det är vad det är...vi behöver inte vika 90 sek åt det längre...
 

Namn: Loveless   Visa profil  
Sänt: 2018-02-20 00:04:00
 Johanssons pokal till Johansson. 

Namn: Loveless   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 23:56:00
 Det borde bli årets kampanj! 

Namn: Loveless   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 23:52:00
 Tacka av Nisse en timme innan avspark i premiären mot Dalkurd med 50k på läktarna.
Biljetter på etage tre för 100:- kr, där alla intäkter går till Nisse.

Många nya spelare i laget borde bli extremt motiverade av att känna de goda krafterna i AIK.
Sedan spelar alla för Nisse hela säsongen och tröstar honom med att vinna guld.
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 23:48:00
 Karl4712

Sjävklart. Men nu pratar vi in att Krokko ska förstå att svenska lag inte är usla i Europa pga av inställning eller typ av fotboll. Vi ska var dåliga. Det betyder inte att vi är nöjda med att vara dåliga eller att vi inte kan göra saker bättre. Skiljer det 500-4000 miljoner i omsättning så ska vi vara dåliga i förhållande till dom som har den ekonomin. Är vi inte det så får inte dom ut det bästa ut sin ekonomi.
 

Namn: På drift med Svullo   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 23:16:00
 Tack Nisse!

Din kamp för vår klubb finns för alltid i våra hjärtan.

Glöm aldrig att vi aldrig glömmer dig och ditt verk.

/ En av alla hängivna
 

Namn: karl4712   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 23:05:00
 bfm,

Över tid vinner ekonomi, under förutsättning att allt annat är lika.

Men allt annat är inte lika. Bajen t.ex presterar klart sämre än sin ekonomi. Eller iallafall sämre än sina förutsättningar till ekonomi.

Det är heller inte så enkelt att man bara "har" en ekonomi. Ekonomi är något man skapar. Allt hänger ihop.
 

Namn: Erik Lo   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 22:53:00
 Vi borde köra Nisses ramsa efter varje mål vi gör den här säsongen. 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 22:52:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
karl4712

Jo man kan givetvis förstöra sin fördel enskilda år.

Eller enskilda år spinna på en framgångvåg.

Du förstår nog exakt vad jag menar. Och håller garanterat med då det i princip är omöjligt att inte göra det.

Över tid vinner alltid ekonomi.
 

Namn: karl4712   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 21:25:00
 bfm,

Det stämmer inte. 2004 och 2010 var det många lag med sämre ekonomi än oss som slutade klart före oss i tabellan.

Skulle snarare säga 8 av 10.
 

Namn: karl4712   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 21:23:00
 Degerfors pressade faktiskt apa under slutet av första halvlek. Men i andra framstod Degerfors som riktigt värdelösa.

Dock svårhävdat att våra motstådare skulle varit nåt annat än lika usla.
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 21:21:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

Ge dig nu va. Inget lag som har bättre ekonomi än ett annat lag vinner 100 procent utav matcherna. Kanske inte ens när det är dubbelmöten. Men spelar du en liga på 30 omgångar mellan AIK och Sundsvall. Så ska du se att AIK vinner den ligan 100 gånger av 100.

Precis som Austria Wien winner den 100 gånger av 100 mot MFF.

Precis som MFF gör mot Skopje.

Osv.

I CL förlorar svenska lag 9 av 10 matcher stort varje försök. Ett år kanske sex av sex där slumpen gör att man tar poäng i tre matcher ett gruppspel i stället.


Mycket bra tips för övrigt - till dig själv.
 

Namn: mr.e   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 20:55:00
 jaha... dif ser ut att få en behaglig resa till kvarten. Och lär då bli en de 4:a främsta isf. (Om dom nu inte snubblar hemma mot Jsödra eller borta mot Frej, men det känns tveksamt)

Vore skönt om även vi kommer bland dom 4:a första. Slipper gärna dif i cupkvart eftersom vi har dom i början av serien. Blir lite kaka på kaka.

Ok, nu går jag händelserna i förväg, men vore trevligt om vi kunde bättra på msk lite borta mot Oddevold. Huvudsaken är dock 9 pinnar efter 3 matcher. Brukar räcka för topp 4. Våra 7 förra året räckte som vi vet inte.

ellos försvarsspel impar inte i år heller (så här långt) dock två rejäla tavlor ska sägas.
2-3 slut. vraken - Gais blir intressant. Gais kan mer eller mindre döda gruppen på t2.
 

Namn: Herr Kolsäck   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 20:54:00
 Det kommer att bli en total njutning att tysta aporna redan i omgång 3. 

Namn: Solan   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 20:52:00
 Kommentatorn säger inget om hur uselt Degerfors var denna cupkväll. Både framåt och bakåt. Apa skrämmer ingen efter 6-0 mot ett så uselt lag. 

Namn: ilimor   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 20:47:00
 Du missar ju poängen helt Krokko.
Ingen säger något annat än att ÖFK gjort det fantastiskt iår och lyckats bättre än MFF gjort under ett enskilt år. Det vi säger är att dom över tid inte kommer gå till gruppspel/europa/vinna allsvenskan lika ofta som MFF med bättre ekonomi. Denna säsong är mest troligt en outlier i ÖFKs statistik. VI har åtminstone inte belägg för något annat ännu.

För att bevisa att det beror på att dom gör något bättre som inte kan påverkas av ekonomi så måste dom göra det fler gånger.
 

Namn: Herr Kolsäck   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 20:43:00
 I Värmland är det norska ligan Tippeligan som gäller? Vålerengen och Lilleström och en massa Oslo-lag? 

Namn: Krokko   Visa profil  
Länktips: http://aik-historik.blogspot.se/2018/02/nordiska-lags-ins
Sänt: 2018-02-19 20:40:00
 Bojansfulamuche
MFF har lyckats förlora 1-4 mot Austria Wien och 1-3 mot Vardar Skopje. Har inte örnkoll på makedonska ligan men någonting säger mig att du inte riktigt träffar rätt i ditt inlägg här.

Andas nu djupt, drick ett glas vatten och kika sedan på länken jag bifogar. ÖFK har på en säsong - debutsäsongen! - tagit 11 poäng mot MFF:s sju under hela j-a årtiondet. De har +1 i målskillnad medan MFF har ofattbara, obegripliga, tragiska -42 på 18 matcher.

Vi talar här om insatser som tillhör två skilda begreppsklasser. Om du dessutom lägger till ÖFK:s insatser mot PAOK och Galatasaray så får du fram en nästan övertydlig bild av den gamla fotbollen vs den nya, kämpandet och indianpassningarnas tidevarv mot kombinationernas och skarpsinnets.
 

Namn: Spelarn   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 20:32:00
 Opolo: Nu är ju BP tillbaka och matcherna mot dem brukar ju vara just så.

Sedan, apropå vilken spelare som är "störst" för AIK. Jag tycker det är orättvist mot våra LEGENDER att säga att den och den är större än den. Jag såg aldrig Dala spela, ej heller Hamrin osv.

För MIG är dock Nisse den största AIK:aren, den störste legenden, och då menar jag inte den bästa för det är en helt annan diskussion. Jag har också under dessa 10 år sett Nisse spela i AIK - sådant spelar givetvis in.

Adus gest mot Nisse är så jädra fin i sportlib-klippet. Och då är väl just en sådan som Adu rätt "luttrad" efter massa proffsår runtom i Europa, inklusive Sverige.

Tack för allt Nisse!

 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 20:19:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

Spelar ingen roll. Även dessa lag som MFF mött som inte är Barca har väldigt mycket mer pengar och spelar i en betydligt bättre liga. Hade det handlat om inställning och spelsätt så hade alla maxat det och skillnaderna hade ändå varit ekonomi, eller hur. Det är ju inte så att alla andra lag skulle tillåta AIK ha något unikt som gör att vi går vidare från CL gruppspel år efter år med en bråkdel av dom andras ekonomi.

Det ÖFK gjorde och vi gjorde 2012. Det överträffar det normala. Men det handlar inte om inställning.

Kom tillbaka när ÖFK gjort samma sak 3-4 år av tio eller något liknande.

ÖFK kom femma och vi fyra dessa lyckosamma europagruppspelsår. Normalt hade man lekt hem allsvenskan om man på riktigt är så bra att man slår och spelar lika med lag som CSKA PSV Berlin Galatasaray Bilbao.


Du pratar som dom som säger ”vi slog CSKA som slog Barca, så vi är bättre än Barca”.
 

Namn: Opolo   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 20:18:00
 Vore härligt om vi kunde få en sån här match någongång. Där varenda anfall är målchans, motståndarna beter sig som livrädda syltryggar och där målvakten saknar total förmåga att göra ett enda rätt. 

Namn: arbogagnagarn   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 20:17:00
 joppepi

Ja har dem den här Mv i mål så kan det bli så
 

Namn: joppepi   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 20:16:00
 
Ishi slår nån slags halvindianare in i mitten.
3-2 Gais

Kan Ellos äntligen på allvar hamna i bottenstriden ?
 

Namn: Akerman   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 20:14:00
 Läggmatch till 100%. Påminner om Syrianskas match som var uppe på tapeten. 

Namn: karl4712   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 20:12:00
 Störste AIKaren genom tiderna. Allt beror ju på vad man lägger i begreppet. Om man tänker sig att man ska ha spelat för AIK väldigt länge. Ställt upp i alla lägen. Varit väldigt bra under många år.

Peter Gradin och Sven Dahlkvist.
 

Namn: arbogagnagarn   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 20:09:00
 Nästan så man börjar tro att Degerfors satsat hela klubbkassan på minst 4 mål, 4-0 till apa.
Obefintligt försvarsspel av Degerfors
 

Namn: arbogagnagarn   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 20:05:00
 3-0 till apa, dåligt försvar igen 

Namn: AIK i USA   Visa profil  
Hemort: New York
Sänt: 2018-02-19 20:00:00
 Svårt det här med vem som är den störste AIK:aren genom tiderna. Nisse är med i toppen men jag tycker nog att Kurre Hamrin är nr 1. 

Namn: arbogagnagarn   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 19:47:00
 Jag såg Degerfors spela mot ösk och då var de rappare, nu ser det ut som de backar hem av rädsla 

Namn: Rubin   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 19:46:00
 Ojoj tårfyllt adjö av Nisse....när Adu vänder tillbaka å säger att Nisse är den bästa kaptenen han haft på 15 år...å det är trots att han bara varit här i några månader.

Nu jäklar gäller det att flera i truppen steppar upp å även vi på läktaren! Vi tillsammans får bli ryggraden som alltid står upp när det blåser.
 

Namn: mr.e   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 19:38:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
ellos reservkeeper verkar vara rätt risig. Två grodor. 2-2 just nu. Ishi nu tillbaks i ellos och får åter igen höra "tattarramsor" Från Gais den här gången. Är som man hoppat in i en tidsmaskin. Känns som vinnarna av den här tar hem vrakens grupp.

Degerfors med Gravius verkar tyvärr inte göra nån repris från förra året. Bytte fokus till ellosmatchen istället.
 

Namn: arbogagnagarn   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 19:37:00
 Tycker Degerfors har ett dåligt försvarsspel.
Apa spelar ett rakare spel än vad vi gör, så här långt i matchen
 

Namn: BigMac   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 19:37:00
 Spelarn> Krille hade väl egentligen allt utom snabbheten, riktigt teknisk även om han gillade att "smälla" lite med. 

Namn: Henkepeh   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 19:35:00
 apa ser ut att ligga före oss rent spelmässigt

Svårt att värdera helt dock då Degerfors varit väldigt bleka
 

Namn: tegang satu   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 19:30:00
 Rättelse:
Italien
13 av 38 omgångar kvar: Napoli och Juventus gör upp om ligaserien, de ligger 16 respektive 15 poäng för trean Roma.
Frankrike
12 av 38 omgångar kvar: PSG leder med ”bara” 12 poäng före Monaco. Försprången är nog ändå ointagligt.
Grekland
8 av 30 omgångar kvar. Därefter slutspel mellan de fyra första. Ligasegern är en affär mellan PAOK och AEK, 9 respektive 7 poäng före Olympiakos. Till slutspel går förmodligen även Atromitos 11 poäng före 5:an Panionios.
 

Namn: arbogagnagarn   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 19:16:00
 Ser apa-degerfors men skulle tro det var fisk-degerfors.
Vita tröjor med prioritet finans är typisk fisk tröja
 

Namn: SOLNASTAD   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 19:14:00
 Riktigt fint klipp på sportlib, fan vad man får ännu respekt för Nisse än vad man hade innan. Vilka kaptener vi haft i Nisse och Tjernström, nu kommer ju Henok kanske inte få den längden i sitt ledarskap, men jag är ändå trygg i att han kommer anstränga sig för att lyckas.

Och ja riktigt fint att Adu kände så.
 

Namn: december   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 19:13:00
 Adu kramar om Nisse och säger:
”Jag har spelat i 15 år men aldrig sett en kapten som du”

Fantastiskt. 

Namn: trequartista   Visa profil  
Länktips: http://aikbibeln.story.bajenbladet.se/chapter/148-2/
Sänt: 2018-02-19 19:06:00
 AA

Tyvärr svårt att kopiera in hela texten då elvan finns på bild.

---------------------Turina-----------------
Mellberg---Pertan---Englund---Gary
Ishi-------Mjällby-----Tjärna-----Rubarth
------------Obolo----Nesh------------------

Hoppas jag inte kladdade ner allt för mycket (inte riktigt min grej att skriva upp startelvor..)


 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 18:54:00
 tegang satu
Den internationella trenden är tydlig, men vi svenskar kan känna oss lyckligt lottade över att MFF trots allt inte är speciellt skräckinjagande. Bl a känns deras tränarval allt annat än klockrent och matcherna mot Vardar Skopje avspeglar nog ganska realistiskt var de befinner sig just nu. M a o SM-guld inom räckhåll, absolut.
 

Namn: majkki   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 18:51:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Herr kolsäck.

Back-up planen heter Milosevic, som ska ta platsen fram till sommar, därefter bör Ekstrand nått toppformen och tar sedemera platsen
 

Namn: Herr Kolsäck   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 18:49:00
 Nisse är 38 bast! Det är ingen dålig ålder på ett kallblod.
Varje gång som Nisse bestämt för att fortsätta att lira en säsong till de senaste 3-4 åren har varit en glädjens och överraskningarnas högtid. Nu gick det inte längre.
Tyvärr gick också tronarvingen Sundgren också sönder i höstas.
Det måste ligga en back-up plan någonstans Herr Wesström?
 

Namn: AndyAndersson   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 18:48:00
 Någon som kan klistra in Nisse drömelva i AIK från AB-plus? 

Namn: tegang satu   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 18:47:00
 >Krooko m fl
Jag håller med om att attityd kan betyda mycket, speciellt när de ekonomiska förutsättningarna är ungefär lika. Men de ekonomiska skillnaderna har blivit enorma, då storklubbarna dels tjänar mer tack vare TV-intäkter men också genom att superrika köper upp klubbar och satsar delar av sin förmögenhet på att deras lag ska bli bra, helst bäst. Mångmiljardärernas hobby. Vi kan se hur det avspeglar sig i dagens ligor. Där några få lag kan göra upp om ligasegern medan de flesta får agera statister.
Så här ser det ut i Europa första ligor i dagsläget.
England
11 av 38 omgångar kvar: City leder med i storts sett ointagliga 16 poäng före United på andra plats.
Italien
13 av 38 omgångar kvar: Napoli och Juventus gör upp om ligaserien, de ligger16 respektive 5 poäng för trean
Spanien
14 av 38 omgångar kvar: Barcelona ligger 5 före Atletico, som kan utmana. Men Valencia och Real i praktiken borta från guldet, 16 respektive 17 poäng efter Barca.
Tyskland
11 av 34 omgångar kvar: Bayern München har i princip vunnit ligan, då man leder med 19 poäng före Dortmund.
Frankrike

12 av 38 omgångar kvar: PSG leder med ”bara” poäng före Monaco. Försprången är nog ändå ointagligt

Holland / Nederländerna
10 av 34 omgångarkvar: PSV och Ajax gör upp om titeln. PSV 12 och Ajax 7 före 3:an AZ. Feyenoord 4:a, 20 poäng efter PSV.

Grekland
8 av 30 omgångar kvar. Därefter slutspel mellan de yra första. Ligasegern är en affär mellan PAOK och AEK, 9 respektive 7 poäng före Olympiakos. Till slutspel går förmodligen även Atromitos 11 poäng före 5:an.

Skottland
11 av 33 omgångar återstår -de fem sista i delad serien där de fem bästa placerade möter varandra och de fem sämst placerade möter varandra.
Just nu leder Celtic med ”endast” 9 poäng före Ranges och Aberdeen.

Ryssland
10 av 30 omgångar återstår. Lokomotiv Moskva leder med 8 poängföre Zenit och Spartak Moskv, 9 före Krasnódar och 10 före CSKA. Ett inte helt ointagligt försprång.

Danmark:

5 omgångar av grundseriens 26 återstår. Midtjylland och Bröndby har seglat ifrån med 50 respektive 47 poäng och är i praktiken klara för slutspel, dit även Nordsjälland med 42 poäng största säkerhet går. Fen laj slåss om de tre sisgta platserna: Horsens 30, FC Köpenhamn 29, Odense och Hobro 28 samt Ålborg med 27 poäng.
Turkiet
12 av 34 omgångar återstår. Här är det riktigt hårt, Basaksehir 2 poäng före, Galatasary och Fenerbache samt 5 före Besiktas. Dessa frya som gör upp om ligasegern har plus 20 mål i målskillnad just nu. I Turkiet hålls spänningen vid liv.

Sverige.
Allsvenskan 2017 vanns av MFF 7 poäng före AIK, lika stor var avståndet efter halva serien, men drygt en månad före seriens slut var avståndet 11 poäng.
Topplagen drar ifrån över allt och i vissa fall försvinner till och med kampen om ligatiteln ganska tidigt.
tegang
 

Namn: bohusgnagare   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 18:46:00
 Knutz

Det är inga förköp till matchen. Går bara att köpa på plats.
 

Namn: Knutz   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 18:43:00
 Har jag missat något eller går det inte att köpa biljetter mot IK Oddevold ännu? Börjar känna mig smått stressad att det ska bli slutsålt utan att jag får min plats. 

Namn: gnagarskalle   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 18:38:00
 Spelarn // Precis. Glömmer aldrig den empati han visade då Ivan gick bort. En mkt fin människa helt klart. Känns helt rätt att visa lite uppskattning då IFK kommer på besök. 

Namn: mr.e   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 18:29:00
 Vankas "gruppfinal" snart ellos - Gais.
dif - DIF också. En repris tack!
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 18:28:00
 Det går ett rykte på stan, ej helt bekräftat men sannolikt sant. Det växer ett stort träd nere vid Kanalplan: när Bajen ska värva en spelare så ber de honom försöka dribbla av trädet. Om han lyckas minst fem gånger av tio så vill de inte ha honom med motiveringen att de redan har alldeles för många tekniska smånätta spelare i laget. 

Namn: mr.e   Visa profil  
Länktips: http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/data/method5/tra
Sänt: 2018-02-19 18:18:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Östersund har i sitt första år skrapat ihop 8.00 co poäng i EL. Det mesta något svenskt lag lyckats med sen Helsingborg 07-08. Då dom också tog sig vidare från gruppen som 2:a till slutspel. Mot PSV som dom sen torskade med 2-1 - 2-0
8.7820 poäng fick dom ihop det året.
Också en riktigt stark prestation som verkar glömmas bort lite.

MFF i EL 11-12 fick ihop 2.5800 poäng. AIK & Heif 12-13: 4.0250

Malmös CL-gruppspel gav dom 6.7800 respektive 6.9500 co poäng.

I nuläget så har MFF med det nya sättet att räkna 14.000 co poäng. Vi tillsammans med GBG 4.00 poäng ÖFK dubbelt så mycket efter endast 1 år vs våra 5 senaste säsonger i Europa. Känns sådär, men bara att ta tag i det hela.

Så, där fick ni lite mera siffror att grotta ner er i.

***

Tårfyllt farväl från vår kapten. Var tungt att se. Men ge det lite tid bara... Hyllningen kommer att bli nåt utöver den vanliga också.
 

Namn: murnau   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 18:16:00
 Satsa på långbollar och grisande för att Wimbledon vann FA-cupen 1988(!). Tack för dagens skratt Krokko! 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 18:04:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
ilimor
Resultat går bara att analysera efter att matcherna är spelade, resten är kvalificerade gissningar. Men det ÖFK gjort på sitt första EC-försök är det vassaste ett svenskt klubblag åstadkommit på över 20 år, och detta med en fotboll som alla svurit att ett svenskt lag aldrig skulle bemästra.

Alla lag, typ Bajen och Blåvitt, som satsat på diametralt motsatt inställning - hembackande och vilt tjongande med övertygelsen att om Wimbledon kunde vinna FA-cupen 1988 med den spelstilen så ska väl de kunna erövra Sverige och Europa - har en präktig dumstrut på skallen just nu.
 

Namn: ilimor   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 17:57:00
 Yes, men återstår att se om ÖFK kan fortsätta prestera över sin ekonomiska kostym.
Jag tror tyvärr inte det är möjligt över tid. Men är det möjligt så vore det ju bra för oss också internationellt.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 17:47:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
ilimor
Nåväl, MFF har sannerligen inte bara mött storlag! Och att torska 83% av matcherna i gruppspelsfasen, det finns tyvärr bara ett ord för det: katastrof.

Visst, MFF har tjänat pengar på deltagandet trots alla torskar, men här var det de rent sportsliga aspekterna vi diskuterade och då blir betyget rungande underkänt.
 

Namn: ilimor   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 17:36:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

Absolut, men min poäng var att en ihopsatt resultatrad av CL och EL kan bli väldigt missvisande.

Över tid och bredare än specifika lag så är det väl ändå tydlig att de med bättre ekonomi presterar bättre. ÖFK lyckades ju inte kvalificera sig igen (beroende på cupen iofs), om de är mycket bättre än MFF bör de inte hamna bakom MFF i allsvenska tabellen kan man ju också argumentera.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 17:33:00
 Scholes
"Det börjar bli en hel del generationer supportrar som inte fattar vad AIK står för."

Tror du verkligen det? Jag är aningen mer optimistisk.

Hursomhelst kan en diamant aldrig bli en gråsten, hur dammig den än är. Lika lite som en gråsten kan bli en diamant, hur mycket du än filar och putsar den.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 17:30:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
ilimor
Men ÖFK har tagit sig vidare mot Galatasaray, PAOK, Athletic Bilbao, Hertha Berlin och Zorya Luhansk. När MFF spelade i EL åkte de på 1-4 mot AZ, 1-4 mot Metalurg Kharkiv, 0-2 mot Austria Wien. Inte Real Madrid och Barcelona direkt, hehe.
 

Namn: ilimor   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 17:28:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Man bör väl få bättre statistik om man missar att kvalificera sig till CL och kommer till EL gruppspel istället. Nog för att Östersund gjorde det bra, men nog slog PSG, Real, och Donetsk högre än Hertha Berlin, Zorya och Bilbao? samma matchrad mot dom är ju inte värd lika mycket.
 

Namn: 1891   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 17:25:00
 
Om ni inte har sett Nisses tunga avsked i SportLib så rekommenderar jag er att göra det.

Väldigt känslosamt.

 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 17:20:00
 FramåtAIK
Ge mig nu rätt adjektiv till MFF:s EL- och CL-facit under 2010-talet, som är 2 1 15 9-51.

Halvbra? Halvdåligt? Svårtolkat? Lovande? Eller rent av bra? Förklara nu för oss som inte begriper!
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 17:17:00
 Bojansfulamuche
Så du menar att IFK:s kräftgång i Europa förklaras av ekonomin? Jaha. Och kräftgången i Allsvenskan då? Har plötsligt alla klubbar även i Sverige fått så proportionerligt mycket bättre ekonomi än just Blåvitt? Och i sådana fall - varför?
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 17:06:00
 Även Rosenberg har uttryckt sina sympatier. Personen och spelaren är inte samma sak. Också den spelare BW nyss sa han skulle vilja ha i sitt lag.

Även lyssnat på podd med Rosenberg. Verkar mycket sympatisk.
 

Namn: Spelarn   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 17:04:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Scholes: De herrar du nämner är inga direkt som jag symboliserar med "teknik, kreativitet och passningsspel" - även om jag är för ung för att verkligen studera Mjällby och Nordin.


Men dessa spelare stod för extrem krigarmentalitet och tuffhet, att de aldrig vek ner sig och gick i bräschen.

Men söker du efter värden som "teknik, kreativitet och passningsspel" finns det ett överflöd av sådana spelare i laget idag. Och vem vet, kanske räcker det för att vinna guld.

De där riktiga krigarna verkar ju vara lite av en utdöende art inom fotbollen, vare sig man vill det eller inte. Nu fokuserar det mer på fart, snabbhet och taktik och sådana saker.

gnagarskalle: Det är inte första gången Hysén visar sig vara en jädrigt reko kille. En av de spelare utanför AIK jag respekterar mest.
 

Namn: gnagarskalle   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 17:00:00
 Föga överraskande har Tobias Hysen uttryckt sin bestörtning och respekt för vår Nisses karriär.
Tobias är en sann gentleman och ska verkligen respekteras av alla oss anser jag.
 

Namn: Falcken   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 16:38:00
 Scholes,

Några äldre ändå skulle nog lägga till Dala, Putte Kock och Pära Kaufeldt på den listan.

Nya legender kommer. Legender som kommer fortsätta definiera vad AIK står för.
 

Namn: Scholes   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 16:27:00
 Mjällby, Nordin, Tjernström och Nisse. Frånvaron av AIK:s "riktiga DNA av teknik, passningsspel och kreativitet" är slående.

Det börjar bli en hel del generationer supportrar som inte fattar vad AIK står för.
 

Namn: Gnagarsvans   Visa profil  
Länktips: http://www.aikhockey.se/artikel/h96aajdub-1bbi1/
Sänt: 2018-02-19 16:02:00
 Över 5000 sålda biljetter till matchen mot Leksand med en vecka kvar. 

Namn: FramåtAIK   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 15:51:00
 Kan vi inte bara alla enas om att Krokkos sätt att tolka sin statistik måste få Hans Rosling m.fl. att vända sig i graven. Nu hävdat han att MFF:s facit är "fullkomligt uselt". Kan du snälla ha lite kritik till dina egna siffror och förstå varför att t.ex. vinstprocenten ser ut som den gör. Att gå till slutspel på 2/3 försök är inget annat än en väldigt stor bedrift. Sen att det är svårt att vinna mot Real Madrid m.fl. torde även du förstå?

Lite ödmjukhet och källkritik skadar inte.

Tippad reaktion på detta inlägg? Troligtvis nya statistik, med en helt annan vinkel, istället för att erkänna att ibland går det lite fort och blir väldigt fel..

Tack Ambrosini för att du orkar ta diskussionen.

"Namn: Krokko Visa profil Skicka ett meddelande till Krokko
Sänt: 2018-02-18 21:54:00
Ambrosini
MFF:s facit i EL och CL är fullkomligt uruselt. Under 2010-talet har 15 nordiska klubbar spelat gruppspel i de båda turneringarna. Av dessa 15 har MFF den största andelen förluster, tillsammans med Tromsö och Nordsjälland: 83% torsk.

Fullkomligt häpnadsväckande bedrövligt."
 

Namn: Tjerna till landslaget!   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 15:47:00
 Är det klart att Henok blir kapten nu? Eller varför var han på presskonferensen? Live-sändningen fungerade bara till hälften för mig... 

Namn: Tre4Tre   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 15:34:00
 Jaha, nudå 

Namn: tito_ortiz   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 14:25:00
 Ta mig fan tårar i ögonen.

#4
 

Namn: AIK_hela_veckan   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 14:08:00
 Alla lag borde göra som Liecester helt enkelt. Helst samtidigt så att vi får 16 lag som vinner Allsvenskan och kvalar in till CL/EL samma år. Det tycker jag skulle vara bra...

Enig med Bojansfulamuche
Ej enig med Krokko
 

Namn: Q15   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 14:06:00
 >>Bfm

Bra sammanfattat!

Man får också ta med i beräkningarna att antalet lag i turneringarna har utökats något enormt sedan IFKs tid och därmed har möjligheterna att kvalificera sig blivit betydligt svårare och mindre.

Allt för att gagna de storklubbar som annars skulle riskera att gått miste om dessa intäkter!

Det enda vi riskerar med en huvudlös satsning mot CL är vår egen existens!
Med det sagt så ska vi självfallet göra allt vi kan för att ändå lyckas ta oss dit trots våra sämre förutsättningar.
 

Namn: Koltrast   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 14:04:00
 Pressträffen med Nisse live.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/ddvBGA/johanssons-forsta-ord-efter-beskedet
 

Namn: ilimor   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 13:21:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Sunderland är väl som bäst en anekdot. Bör jämföras först mot inhemska lag, eftersom man i England måste ta en topp 5 placering för att få spela i Europa och dom har knappast topp 5 löneutgifter bland engelska lag. Det krävs betydligt mindre pengar för att ta en europaplats i La liga.

Men både i England och La liga så är lagen med mest pengar att tillgå över tid också i toppen.
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 13:19:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

Nej IFK försvann inte från Europatoppen för att dom spelar en förlegad fotboll. Utan för att allsvensk ekonomi inte räcker till sedan väldigt många år tillbaka. Kan du inte bara acceptera det?
Självfallet kan man göra det bättre med en begränsad ekonomi. Men ingen från allsvenskan kommer tillhöra dom 60 mest frekventa klubbarna i Europagruppspel
så länge inte ekonomin kraftigt förbättras.
Det krävs också att den gör det i 2-3 klubbar i toppen liksom resten av ligan i fallande skala. För att vi ska ha en tillräcklig bra liga för att spelare ska vara intresserade utav att komma hit.
Titta på MFF så får dom inte bättre spelare än oss trots en halv miljard på banken. Dessa klasspelare med europagruppspelsklass vill inte spela i allsvenskan. Vi skulle sannolikt behöva göra som man gjorde i Frankrike med PSG och Monaco. Eller som man gör i Kina. Ta in svinrika ägare som betalar överpriser enbart för att först ändra ligans status.


Svar till dig i morse. Det är tillfälligheter. Bra jobb från många håll där man samtidigt fått ihop en grym grupp där man samtidigt träffat plankan flera gånger, samtidig utveckling på spelare som man behållt. Samtidigt som man haft marginaler med sig.

Som skrivits nedan så är det oerhört svårt att kopiera. För det krävs exakt samma förutsättningar.

Det finns i princip varje år något lag från någon mindre liga som överraskar positivt. Men dom försvinner alltid lika fort. För någon kanske det håller i sig i 2-3 år. Men så fort bygget köpts sönder så är dom borta.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 11:59:00
 Fischer
Varje klubb har ett slags DNA som dikterar dess beslut och prioriteringar. Potter kommer säkerligen att lämna ÖFK inom kort och då får vi se om hans avtryck i klubben är djupt eller ytligt. Om det är ytligt så kommer alla pengar som strömmat in långsamt läcka ut och framgångsepoken bli kortvarig. Om man däremot förvaltar arvet väl så kan de bli en maktfaktor i svensk fotboll.

Det mesta i en förenings fram- och motgångar handlar om just detta DNA. Om du ser på en klubb som Sunderland, som har större löneutgifter än Atlético de Madrid, men som är ett slags nordengelsk Bajen som upphöjt felpassningen till en sublim konstform, så kommer deras intäkter och potential aldrig att krönas av framgång så länge de inte rannsakar sig själva och beslutar sig för att ta steget in i samtidens fotbollsrealiteter.

AIK:s ursprungliga DNA är egentligen prima med sin tyngdpunkt på teknik, passningsspel och kreativitet. Problemet är bara att många inte är medvetna om vilken guldgruva vi har i form av kunnande, traditioner och nimbus. Dessbättre har vi nu en trupp som lovar gott och som om den används rätt kan bli väldigt AIK i sin stil.
 

Namn: Fischer   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 11:45:00
 Osynliga handen skrev lite tänkvärt om Östersund för ett tag sedan.

"Som synes har de senaste två årens överraskningslag – Östersund – en väldigt låg markandsandel. Rimligen har man sin sportsliga peak nu: 2017 och möjligen 2018. Klubbens ordförande Daniel Kindberg menar att klubben har hittat en lucka och positionerar sig i svensk fotboll där konkurrenterna är svaga. Han är också säker på att konkurrenterna inte kommer att kunna kopiera Östersunds modell. Han har säkert helt rätt. Problemet är att ett lågbudgetlag som Östersund själva kommer att få svårt att kopiera den egna modellen i takt med att framgångsrika människor lämnar klubben."
 

Namn: Råttskit   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 11:36:00
 Krokko

Att det inte ska behöva ta 20 år mellan gångerna håller jag med om. Att vi i genomsnitt tar oss till gruppspelet i CL/EL vart femte år ser jag som realistiskt och eftersträvansvärt. Borde vi kunna lyckas med (över tid) kan man tycka. Och ja, vår inställning kan förbättras. Och vi m.fl. har en del att lära oss av ÖFK där...
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 11:31:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Råttskit
Att "etablera" sig i Europa, i meningen att ta sig till CL vart och vartannat år, är ytterst få klubbar förunnat. En f d dominant som Milan misslyckas numera år på år, bara för att ta ett exempel.

Däremot ska det inte behöva ta 20 år mellan gångerna som AIK:s publik får uppleva CL-fotboll, och om det ändå gör det så måste det leda till frågor som "Varför sker detta?" och "Vad kan vi göra bättre?". Se på en klubb som IFK Gbg som vann UEFA-cupen 2 ggr och spelade CL flera gånger (och var i kvartsfinal 2 ggr!) men som plötsligt bara försvann. Varför? Därför att de börjat vid en viss tidpunkt identifiera sig med en förlegad fotboll. Och Ullevipubliken skrek "tö den lönga böllen nu dööö" så snart den fick chansen.

Man kan inför internationell fotbolls alla utmaningar inta olika förhållningssätt. För att sammanfatta hållningen:

- Östersund: "Let's give it a try"
- MFF: "Det blir svårt men vi kan ta oss till gruppspel med lite tur"
- AIK: "Det blir jävligt svårt och om det inte lyckas så vet vi redan varför"
- IFK: se ovan
- Dif: "Ishockey är väldigt skoj"
- Bajen: "Vegetera mera, bli sunkifierad"

Sedan kan man i efterhand kontrollera vilken hållning som gav bäst resultat.
 

Namn: Råttskit   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 11:20:00
 Krokko

Vi, eller något annat Allsvenskt lag, kommer tyvärr aldrig att lyckas etablera sig i Europa över tid. Lag som Rosenborg, FCK, Malmö m.fl. kan lyckas under ett par år, men sedan försvinner de bästa spelarna och så blir det uppbyggnadsår igen... Så klart vi ska satsa som fan för att ta oss ut i Europa, men med de ekonomiska muskler som finns ute i Europa i form av lukrativa TV-avtal samt externa finansiärer m.m. så är vi på förhand körda.

Inte ens medlemsägda klubbar i några av de största ligorna, som Schalke 04, lyckas etablera sig i Europa över tid. Det är vår "sanning"/verklighet. Finns en charm i det också: vi får lägga fokus på andra värden, så som att skapa en levande liga - trots bristen på stjärnor och annat...
 

Namn: Forever   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 10:52:00
 Nisse betyder sjukt mkt inte nog med att han är bäst på sin position med fina fötter, sen ledaregenskaperna på plan och utanför blir omöjliga att ersätta dessutom vänsterfotad mittback, den enda.

Sundgren känns som den som är närmast Nisse som pådrivare och kroppsspråk som kan väcka laget hoppas på Sundgren dessutom riktig AIKare.

Milosevic har också tydliga ledaregenskaper dock vet man inte hur länge han stannar.

Syntes tydligt mot Syrianska att Nisse ledaren var borta man såg ingen med gestikulerande för väcka laget.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 10:49:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Råttskit
Men då finns det bara en väg att gå och det är genom att skaffa sig de där pengarna. Och hur ska det gå till? Matchdayinkomster kommer alltid vara begränsade i Sverige, även med ett publiksnitt över 20.000, TV-pengarna är jordnötter och spelarförsäljningar typ Isak kan inträffa en gång vart tjugonde år om man har tur.

Den enda vägen att gå är alltså att satsa på att ta sig till CL eller EL, och inte till dess kval som knappt ger några slantar alls, utan till huvudturneringens gruppspel - och gärna ännu längre, som bl a Östersund och Esbjerg gjort under senare år.

Vi kan vinna hur många SM-guld som helst, men vi måste vara medvetna om att det bara är det första nödvändiga steget till det avancemang till CL- (helst) eller EL-gruppspel ty det är där det finns stålar.

Och för att nå dit så krävs det omvärldsanalys, smartness och strategiska val.
 

Namn: Råttskit   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 10:41:00
 Krokko

Varken Östersund, Malmö, vi, eller annat allsvenskt lag kommer kunna dementera sanningen (utan citationstecken): att det utan ekonomiska muskler är omöjligt att göra sig gällande internationellt ÖVER TID.

ÖFK, Malmö m.fl. kan lyckas ta sig ut i Europa enskilda säsonger, men när lag från ryska uralbergen har bättre ekonomi än MFF så kommer svenska lag gång efter annan åka på pumpen mot, för oss svenskar, okända lag. Ekonomi är allt - sett över tid.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 10:22:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
ilimor
Östersund är intressant ur många aspekter, helt enkelt därför att de dementerar så många "sanningar" som svensk fotboll odlat i evigheter. Bl a

- Att internationell rutin är avgörande

- Att det utan ekonomiska muskler är omöjligt att göra sig gällande internationellt

- Att svenska lag med nödvändighet måste spela "sabotagefotboll" där man jagar, försöker stressa motståndaren och sist och slutligen går in på plan för att hålla siffrorna nere

- Och naturligtvis Den Heliga Dogmen i svensk fotboll, vårt mantra och trossats om att den som försöker spela riktig fotboll, byggd på passningsskicklighet och teknik, med nödvändighet kommer att begravas under en hög av baklängesmål

Om man tar de två extremerna i svensk fotboll - Hammarby, vars brunkande är legendariskt, och ÖFK, vars passningsorgier är ett unikum i svensk fotbolls historia - så har man så många lärdomar på liten yta att det nästan svindlar.

- Den ena klubben har 121 års historia, den andra 22 års

- Den ena har en fanbas på över 20.000, den andra spelade inför några hundra till för inte länge sedan

- Den ena vann SM-guld i början av 00-talet medan den andra var i tredje- eller fjärdeligan

- Den ena arbetar i ett acceptabelt klimat, den andra i ett halvartiskt klimat

- Den ena har hela 08-området med alla sina livaktiga klubbar som upptagningsområde, den andra arbetar i en region helt utan fotbollstraditioner och som inte haft ett hyfsat fotbollslag sedan Ope IF i tvåan på 70-talet

Osv osv.

Man kan lära sig om man vill, men många av svenska klubbar är så övertygade om att deras fotbollssyn är den enda realistiska att de kommer vara lika immuna mot intryck som en Livets Ord-medlem i en moské eller som en Calle Bild på Norra Stå.
 

Namn: YumYum   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 10:13:00
 @TalkTalk

Om man ska se det på det stora spektrat är ju fotbollsspelare försäkrade precis som alla andra arbetare och klubbarna måste ha försäkringsavtal som alla andra arbetsgivare. Så AIK måste kompensera honom som en sjukpensionär. Sen har jag svårt att se att Nisse måste gå till Försäkringskassan :)
 

Namn: tito_ortiz   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 10:11:00
 Med tanke på storleken på truppen och många spelare som kanske saknar matchtempo, borde vi inte spela fler träningsmatcher tidigt på säsongen för att på riktigt trampa igång kropparna eller är det medvetet så att vi tar det försiktigt för att vara på topp till den allsvenska premiären?

Tänker på att spelare som Ekstrand, Nabil (när han presenteras) ska få komma in i det ordentligt?

Finns det några andra resonemang i denna fråga som jag missat?
 

Namn: AIK krigare   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 10:07:00
 Vi borde använda Nisse mer nu som man gör i hockeyn.
Full fokus på att ha hand om försvaret på träningen.
Vi har en del nya som ska spelas in och få ihop det. Vem skulle göra det bättre än Nisse.

RN släpp defensiven , Nisse tar över !
 

Namn: ilimor   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 09:57:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

Det återstår väl att se om Östersund kan fortsätta lyckas så pass bra eller om det var en engångsföreteelse. Kan dom fortsätta bygga lag som kan gå så långt med en begränsad ekonomi så är det ju fantastiskt och något som övriga lag i europa bör ta efter.
Det skulle ju då också betyda att dom sitter på kunskap i scouting, coaching, lagbygge osv som är bättre än andra, kan denna kunskap köpas upp av någon med större ekonomisk kraft så kommer den bli uppköpt. Över tid presterar väl de med större ekonomiska muskler bättre.


Talktalk

Gissar vilt, men bättre spelare har väl kontrakt som är mer gynnsamma, för spelaren, vid skadesituationer och annat än sämre spelare. Men om en spelare inte kan träna eller spela matcher för laget så uppfyller väl spelaren inte sina åtaganden i kontraktet.
Men man bör väl kunna hitta någon roll inom kluben för Nisse framgent, kan vara viktigt med honom kring laget och i omklädningsrummet.


Jag har för mig BW hintade något i en intervju gällande Sundgrens kontraktssituation där BW sa att man fick vara lite mänsklig i sådana situationer. Men jag kan ha fel.
 

Namn: Talktalk   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 09:54:00
 Någon som har koll på hur kontraktsituationen ser ut vid sådana här fall? Han har ju avslutat sin karriär men har kontrakt året ut. Kontraktet borde ju brytas men Nisse är ju säkerligen försäkrad.. om det går att försäkra under de premisserna? Mycket spekulation nu men vi borde ta vara på Nisses ledaregenskaper och ha honom närvarande i truppen så mycket som det är möjligt i år.. 

Namn: Råttskit   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 09:26:00
 Ekstrand ska, enligt BW, vara en ledartyp som kan styra och ställa. Kommer han i matchform samt får vara skadefri har vi nog Nisses ersättare i honom. 

Namn: Spelarn   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 09:17:00
 Rubin: Milosevic icke att förglömma. Där har du en spelare som verkligen vill visa vägen och som också har kompetensen att göra det.

Näta i derbyn är ju också Nabbes specialitet...
 

Namn: Vintervägen   Visa profil  
Hemort: Ekerö
Sänt: 2018-02-19 09:02:00
 Det är en tung morgon detta.
Jag fick nyheten via ett Youtubeklipp(!)
Det känns som om han har gått bort och jag får tårar i ögonen.
Även om jag kanske misstänkte att detta skulle vara sista säsongen för Nisse, så var det här lite väl abrupt för min smak.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 08:59:00
 Ifjol spelade vi tre matcher utan Nisse: 1-0 hemma mot Sirius, 1-0 hemma mot ÖSK och 0-0 borta mot Giffarna. 

Namn: Rubin   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 08:54:00
 Tror inte alla fattar hur jävla illa det här är för AIK. Visst, vi har fortfarande en bra trupp med en jäkla massa talang, fina fötter och kvicka ben.
Men när nu Nisse slutar så försvinner vår ryggrad, försvarsgeneral och ledsagare!

Vem ska ta över hans roll? Pertan? Nä, han är oxå grym men är inte i närheten av Nisses karaktär.
Saletros? För ung, om 5 år kanske.
Henok? Nä

Jag sätter mitt hopp till Sundgren och Ekstrand faktiskt. Även fast dom inte spelar just nu så har dom kvalitéer tillsammans som kan täcka upp för Nisse.

Men vem kliver fram när det blåser kallt i omgång 3 mot apa?
 

Namn: Kafka   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 08:38:00
 Med Nisse försvann den sista ur truppen med crazy eyes.
2009 var de en hel liga: Nisse, Örlund, Pavey, Bojan, Mutumba, Jos... Knuffade du en blev du nedsparkad av fem – i alla fall gav de det intrycket.
Nu är alla borta. Vi kan ställa elva ytterst kompetenta och välfriserade bollsparkare på plan men ingen som ser ut att bultsaxa ditt lillfinger om du ens funderar på att dyka i närheten av straffområdet. Ingen som ser ut att vara beredd att vada genom ett träsk av saltsyra om en lagkompis, eller klubbmärket, är i trångmål på andra sidan. Vi får se om det går att ta guld med elva gossfriserade.

Det är väl också ur den aspekten vi ska betrakta intresset för Milo.
 

Namn: Skorr   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 08:16:00
 Nisse. Vår lagkapten. 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 07:20:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Sedan hade vi det där med MFF:s avancemang till CL-gruppspel. Det lag man slog ut på vägen dit var Red Bull Salzburg, vilket kan låta imponerande mtp de investeringar energidrycksjätten gjort sedan man 2005 köpte klubben. Men titta på deras klubbhistoria: de har spelar 10 CL-kval - och torskat samtliga. Förluster mot Valencia, Shakhtar Donetsk, Maccabi Haifa, Hapoel Tel Aviv, luxemburgska F91 Dudelange(!!!), Fenerbahçe, MFFx2, Dinamo Zagreb och Rijeka.

Även här finns saker att fundera över och ev. ta till sig. Red Bull tog alltså över efter föregångaren Austria Salzburg för 13 år sedan - och förbjöd t o m den anrika klubbens klubbfärger! Det lustiga är att Austria, som inte hade rödbullarnas miljoner att värva för, verkligen tog sig till CL, och grejade en tredjeplats. Dessutom var de på 90-talet i UEFA-cupfinal(!!!) mot Inter efter att ha slagit ut bl a Royal Antwerp, Sporting, Eintracht Frankfurt och Karlsruhe.
 

Namn: Krokko   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 07:09:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Bojansfulamuche
Men förklara då för mig varför Östersund, som knappast har miljarder på kontot eller en stellär trupp, på en enda EC-kampanj plockat nästan lika många poäng i EL:s huvudturnering som övriga svenska lag i CL och EL - tillsammans! - under hela 2010-talet?

Dessutom har ÖFK en 52-procentig poängutdelning (uppdaterad efter Arsenalmatchen) medan MFF ligger på 13%.

There are lessons to be learned.
 

Namn: AIK krigare   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 06:26:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
I all den här sorgen att nisse slutar och att det kom som en käftsmäll så måste vi tänka så här:

Han lever.
Nisse lever, han mår bra och kan se sina barn växa upp.
Han kommer besöka friends och träffa oss supportrar.

Han kommer med sannolikhet ha med AIK att göra i staben.

Detta är inget besked a Turina.
Vi har våran kapten kvar ibland oss.


Kung NEJ!!


Och välkommen hem på riktigt Nabbe !
 

Namn: Bojansfulamuche   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 01:43:00
 Meddelandet har redigerats av insändaren
Krokko

Svenska lag ska vara usla i CL gruppspel då vi helt enkelt inte har ekonomin i allsvenskan att konkurrera. Det har ingenting med inställning eller typ av fotboll att göra. Förstår inte riktigt varför du skriver som du gör.

Kom tillbaka när vi i alla fall omsätter en miljard mer än vi gör idag utan att dom övriga klubbarna ökat sin med flera.
 

Namn: murnau   Visa profil  
Länktips: http://mobile.twitter.com/JRRibb/status/96535926787538124
Sänt: 2018-02-19 01:37:00
 Curva

Han retweetade den här i alla fall:

https://mobile.twitter.com/JRRibb/status/965359267875381248

Betyder väl knappast nåt då han verkar gjort det med alla hyllningar han fått idag. Men kul att läsa.
 

Namn: Curva   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 00:33:00
 Vi måste väl ändå se till så att Nisse får en ledarroll direkt? Vill inte att vi ska tappa honom äve runt laget och i omklädningsrummet nu när vi är mitt i en ombyggnation! Alla möjliga olika fixstjärnor plockas in och ska sloss om platser en säsong som där väldigt mycket står på spel och plötsligt står utan naturlig kapten är inte bra. Att tapp en spelare som år ut och år in är en sv lagets klart bästa är ett enormt tapp men kan räddas upp med andra egenskaper på spelare som ersätter, men Nisses karaktär går inte ersätta, därför borde vi försöks behålla den om Nisse så vill förstås. Men vad jag har förstått så har han gått tränarutbildningar.

Man visste ju att det skulle komma en dag utan Nisse i laget men inte såhär. Vi får vara glada att det upptäcktes på detta sätt dock!

Jag hoppas verkligen att Nisses anpassning till livet efter fotbollen ändå kommer gå smidigt och önskar honom all lycka. En av dom största och en riktig hjälte!!
 

Namn: Astream   Visa profil  
Sänt: 2018-02-19 00:28:00
 DennisN

+1
 

Den här sidan har laddats 89883214 gånger sedan 1999-09-14