Originalet av inlägg:1279501
Redigerat:2020-07-31 15:50:00

Även Laul använder sig av det här uttrycket "rolig(are) fotboll". Jag översätter det till andra språk - entertaining football, calcio divertente, morsom fodbold, fútbol divertido - och det låter bara tramsigt. Varför har det blivit en så sliten klyscha just i vårt land?

Problemet med Rikards fotboll var inte att den inte var "rolig" (vilket den förvisso inte var) utan att det var en fotboll som var lämpad för mindre klubbar: klubbar med mindre pengar, sämre spelare och allmänt knepiga förutsättningar. Det handlade mycket om att få till så händelselös matchbild som någonsin möjligt, vilket är förnuftigt och t o m smart om man heter Trelleborg eller Falkenberg, men bara kontreaproduktivt om man heter AIK och behöver få in pengar då och då för att kunna leva upp till klubbens traditioner och supportrarnas rättmätiga krav.

Hade spelet varit tillräckligt effektivt och bra så hade bara ett fåtal anmärkt på att det inte var vackert - och Rikard själv hade fått erbjudanden från åtminstone länder som Danmark, Belgien, Grekland eller Turkiet. Problemet var att spelstilen var lättläst och inte utvecklade spelarna (eller utvecklade dem bakåt i många fal).

Så släpp en gång för alla myten om att vi ville ha Telê Santana-fotboll, ty det är en stor lögn.