Originalet av inlägg:1177682
Redigerat:2019-02-10 14:55:00

En sak är säker; det går inte att tippa Allsvenskan utifrån försäsongen.

Ifjol förlorade vi genrepet mot Superettanlaget Helsingborg med 1-3 och blev rättvist utslagna ur Svenska cupen mot Dif med 0-2. Därtill fick vi allvarliga skador på flera backar – men vann ändå guld. En del år har det varit tvärtom; vi har varit nästintill obesegrade på försäsongen men ändå presterat uselt i serien.

Med det sagt kan man ändå ha en k ä n l s a inför året, och för min del är den inte så värst optimistisk – men långt från katastrofal. Känslan säger ungefär ”vi blir femma i AS men kommer till gruppspel i Europa League”. Den säger också ”det kommer inte att gå lika illa som 2004 eller 2010”.

Så varför säger känslan som den gör? Jo, vi har tappat seriens bästa mittfältare och en av seriens bästa backar. In kommer en mittback från ett norskt bottenlag och en tonåring mittfältare som inte spelat seniorfotboll på 1,5 år. De k a n komma att blomstra ut – men det är absolut en chansning.

Känslan tvekar också eftersom värvningarna inte varit några förstaval. Vi försökte med Haksabanovic, men tappade honom till en toppkonkurrent. Vi ville ha Rakip, men tappade honom till en annan toppkonkurrent. Vi ville lösa Lustig före sommaren, men blir (förmodligen) tvungna att vänta.

Med det sagt så är kontinuitet den här seriens kanske viktigaste valuta, och att vi har laget intakt i övrigt är lovande – liksom förstärkningen av Obasi. Vi kommer absolut att sluta på övre halvan, men konkurrensen om Europaplatserna blir stentuff:

Malmö är given favorit till att ta guldet, de har en kombination av spets och bredd som inget annat lag. Norrköping har förstärkt väldigt bra och säger att de ska värva mer. Hifdif har värvat bra och säger även de att de kommer att värva mer. Östersund kan bli riktigt giftiga, och Häcken kan man inte glömma i diskussioner om Europaplatser. Sen finns några potentiella skrällar, som Elfsborg som underpresterade rejält i fjol men som fortfarande har en riktigt bra trupp, eller skönspelande Gif Sundsvall.

Personligen hade jag självklart velat se stjärnvärvningar av typen Mikael Lustig och Marcus Rohdén som ersättare till Milosevic och Olsson. Men silly season är så mycket mer komplicerat än att spela Football Manager. Jag tycker ändå att BW har handlat klokt under förutsättningarna och vi lär förstärka mer inför Europa-spelet i sommar.

För varje år känns Allsvenskan mer och mer som ett getingbo. Nu slåss alla med näbbar och klor om tv-pengarna för 2020. Det ska bli fruktansvärt spännande att se vilka som håller måttet – och vilka som faller. Kanske mest spännande att se vilka som faller.