Originalet av inlägg:1170240
Redigerat:2018-12-05 11:57:00

När man lyssnar på Bartosz så hör man ju klart och tydligt att han kommer från en mer anfallsinriktad och frihetlig fotbollsfilosofi än vad Norling gör, som är betydligt mer rigid och defensivt inriktad.

Han är förstås väldigt tydlig med att de defensiva grunderna måste sitta ordentligt innan man börjar jobba på de offensiva bitarna, men det framstår väldigt klart och tydligt att Bartosz är en tränare som hellre tar initiativ och kontrollerar pulsen i matchen proaktivt, än att vara mer reaktiv så som Norling i mångt och mycket förefaller att vara.

Båda tränarfilosofierna är förstås bra på sitt sätt. Men precis som Bartosz är tydlig med att nämna, så kommer vi behöva vara betydligt mer raka i vårt sätt till att kontrollera matchen.

Det är förstås svårt att genomföra i praktiken, men det är på den nivån som kraven bör ligga på sett till vart AIK befinner sig i näringskedjan; både i Sverige, men med Europa som kontext. När vi möter Trelleborg, AFC United, Halmstad, Shamrock Rovers och likvärdiga klubbar så ska det bara finnas ett lag på banan. Ungefär så. Sedan kommer det alltid finnas missöden, dåliga insatser eller duktiga motståndarlag som överpresterar, men sett till vår trupp, ekonomi och nuvarande ledning, så borde AIK vara ett lag som på ett bättre, tydligare och rakare sätt tar tag i taktpinnen mot dessa mindre klubbar.

Med en bättre balans av Norlings rigida, defensiva shape, i kombination med en mer kontrollerande, spelförande och proaktiv offensiv idé från Bartosz sida, så kommer vi vara ännu bättre 2019 än vad vi var 2018.