Originalet av inlägg:1161066
Redigerat:2018-10-10 16:18:00

Angående diskussionen om laget nästa år:

Vinner vi, speciellt om det sker med god marginal, så finns det likheter med 2009. Det håller jag med om. Dock finns det enorma skillnader också som har kommit bort i snacket.

1. Vi är förberedda på ett helt annat sätt på ett turbulent värvningsfönster. Det är en helt annan framförhållning jämfört med 2009. Ja, det är nu som de förberedelserna ska sättas på prov, men det är en helt annan sak att få en inspirerande utmaning man har givit sig den på att klara mot paniken när alla försvann 2009.

2. Vi har mycket stabilare ekonomi. Ser transfermarknaden lika svårjobbad ut som den gjorde för två vintrar sedan har vi alla möjligheter att säga att våra spelare är lika högt värderade som de spelare vi behöver köpa in. Säljer vi tex KO för 40 miljoner kan det vara lite pengar under ett fönster med låga priser, men mycket pengar under ett med låga. Nu kan vi sätta utpriserna efter vad det kostar oss att köpa snarare än vad buden kommer på.

3. Folk tittar på spelare för spelare och när det är många som presterar tänker de att eftersom det blir hög efterfrågan på dem, så är det risk att de flesta försvinner. AIK har ett trupperspektiv. Några ut är ok, speciellt om vi får bra betalt. Dock är det inget svårt att idag säga att vi inte säljer hela centrallinjen. Några spelare kommer att få vänta även om det finns bra bud på alla.

Så, låt oss titta på vilka AIK i olika kontraktssituationer. Först spelare vi kanske vill bli av med vars kontrakt går ut:
Höken, Denni och Rickson. Höken ja, och antagligen Rickson med. Denni har två livlinor om han kan gå ned till en truppspelares lön. Dels att han har fått en roll och genomfört den väl, men också att om det blir många som lämnar är det bra med honom kvar för kontinuiteten i truppens skull. Vill han inte, kanske Högen kan ta över den sista livlinan. 2-3 spelare ut mao.

Nästa grupp är spelare som kan gå utan att AIK kan påverka det.
Milo och Goitom pga att kontrakten går ut. Jag tror även vi kan räkna in Pertan här, får han ett bra erbjudande och vill gå och vi får 5-10 millar vore det rent ohederligt att stoppa honom. Man tar liksom inte ifrån en klubbikon sista chansen att tjäna in pensionen under ett kul äventyr. Rimligast är kanske att tro att Milo går, Goitom kritar på nytt och Pertan stannar. Goitom har dock dragit på äventyr tidigare och ett CL-äventyr med gänget kanske Milo kan stanna för om han får feta bonusar om vi går vidare. Mitt tips: 0-2 av dem tre går.

Sen har vi spelare som skulle kunna välja att avsluta sin karriär:
Ekstrand, om han går sönder igen. Stam, om vi får in en annan tredjekeeper. Seb om han inte hittar motivationen att träna igång igen efter att äntligen ha fått semester osv. Lundström eller Nyholm om det visar sig att skadorna blivit kroniska. Sundgren om lungan får återfall eller vem som helst som får en allvarlig skada eller annan knäck. Kanske 0-2 där med.

När vi till sist kommer till spelare som vi kan sälja om vi får ett bra bud av klubbar de vill gå till, då har vi mellan 2 och 7 spelare som redan är borta ur truppen. Ju högre den siffran är, desto mindre utrymme finns det för försäljningar. Först när vi vet vilket håll den siffran kommer att luta åt, då kan vi fundera på hur många spelarförsäljningar det kan bli tal om. Väl där har vi ju en trevlig lista med kandidater i KO, Linnér, Sundgren, Tarik, Adu osv.

Till sist: Snälla Henok och Björn, få klart det där kontraktet, allt blir så mycket lättare då!