Originalet av inlägg:1067782
Redigerat:2017-03-20 11:59:00

Bojansfulamuche
Helt säkert är det så att ett par-tre klubbar kommer att rycka ifrån övriga även i Allsvenskan. Trenden är redan tydlig att "halvstora" klubbar som Elfsborg, Halmstad (som tog 4 SM mellan 1976 och 2000, lätt att glömma idag), Kalmar, Hifdif, Helsingborg, Örebro osv osv är på nedgång över tid medan främst MFF och AIK är stabila och pålitliga. Troligen kan även IFK Gbg trycka sig in i guldstriden då och då.

Mycket har med ekonomin att göra, men i fotbollen är även andra faktorer - gudskelov! - viktiga. Och en sådan faktor, som ofta underskattas i svensk fotboll, är HUNGERN. När man ser hur lojt stenrika engelska klubbar uppträder i avgörande matcher - Man City gör det år efter år, något mindre stenrika Arsenal likaså - och jämför med den fullkomliga besatthet som t ex Juventus mobiliserar i stormatcher så inser man skillnaden.

Har AIK varit mera "Juventus" eller "Man City" under senare år? Jag tycker att vi - trots stabilitet och pålitlighet - ofta saknat den där killerinstinkten, viljan att vinna till precis varje pris. Ofta har vi - även på hemmaplan - uppträtt lite lojt vid oavgjorda resultat, även på hemmaplan mot lag som är sämre än vi. Ifjol kryssade vi tre gånger så ofta som MFF (på hemmaplan sex gånger så ofta) och ofta ganska i onödan, då vi inte förmådde mobilisera tillräcklig intensitet och segervilja i slutkvarten.

Det där är ett exempel på att ekonomin inte styr allt. Lika mycket handlar om mentalitet och Vinnarkultur.